Γίγαντες Πλακί

is

Παρ ότι ο καιρός παλεύει να κρατηθεί σε επίπεδα ανεκτά πλέον ορισμένα φαγητά άρχισαν να μπαίνουν στην λίστα της Διατροφής μας μιας και το καλοκαίρι τα αποφεύγαμε .

Γίγαντες Πλακί και μην ξεχάσετε την φέτα δίπλα στο πιάτο που θα τους σερβίρετε .

Υλικά .

• 500 γραμ. φασόλια γίγαντες
• 3 σκελίδες σκόρδο ψιλοκομμένο
• 2 άνυδρα ξερά κρεμμύδια κομμένα σε λεπτές φέτες
• 3/4 φλ. ελαιόλαδο
• 1 κ.σ πελτέ ντομάτας
• 800 γραμ. ψιλοκομμένες ντομάτες
• 1 κλωνάρι σέλερι
• 1 τριμμένο καρότο
• 1/2 ματσάκι μαϊντανό ψιλοκομμένο
• 1/2 ματσάκι άνηθο ψιλοκομμένο
• 1/2 φλ. νερό
• αλάτι
• φρεσκοτριμμένο πιπέρι
• 200 γραμ. φέτα σε κομματάκια
Εκτέλεση συνταγής
Για τους γίγαντες πλακί, πρέπει από το προηγούμενο βράδυ να μουσκέψουμε τους γίγαντες σε μπολ με μπόλικο νερό και 1 κ.σ. σόδα μαγειρικής.
Την επόμενη μέρα τα φασόλια έχουν φουσκώσει.
Τα ξεπλένουμε πολύ καλά και τα βάζουμε σε κατσαρόλα με μπόλικο κρύο νερό, να βράσουν μέχρι να μαλακώσουν.
Ετοιμάζουμε την συν βράση
Σε βαθύ τηγάνι ζεσταίνουμε το μισό ελαιόλαδο και σε μέτρια φωτιά αφήνουμε τα κρεμμύδια να μαραθούν για 6΄-7΄, να γίνουν διάφανα.
Βάζουμε το σέλερι και το σοτάρουμε για 2΄-3΄.
Προσθέτουμε το σκόρδο και το τριμμένο καρότο.
Τα ανακατεύουμε για 1΄. Ρίχνουμε τον πελτέ και τον τρίβουμε καλά στη βάση του τηγανιού, να ψηθεί για 1΄-2΄ και να μοσχομυρίσει.
Τέλος προσθέτουμε τις ψιλοκομμένες ντομάτες και 1/2 φλ. νερό. Αλατοπιπερώνουμε καλά τη συν βράση, σκεπάζουμε και σιγοβράζουμε για 10΄. Προσθέτουμε μαϊντανό και άνηθο και ανακατεύουμε.
Αδειάζουμε τα φασόλια σε μικρό ταψί και τα περιχύνουμε με τη συν βράση. Περιχύνουμε και το υπόλοιπο ελαιόλαδο.
Ψήνουμε τους γίγαντες σε καλά προθερμασμένο φούρνο στους 180 °C για περίπου 1 ώρα, μέχρι να μελώσουν καλά και να πιουν όλα τα υγρά τους.
Στο τέλος θα μείνουν με το λάδι τους. Όση ώρα ψήνονται, ελέγχουμε τα υγρά και αν χρειαστεί συμπληρώνουμε ελάχιστο νερό για να μην κολλήσουν.
Στα τελευταία 10΄ του ψησίματος πασπαλίζουμε τους γίγαντες με τη φέτα και συνεχίζουμε το ψήσιμο για 10΄.
Τρώγονται και ζεστοί αλλά και χλιαροί , και μην ξεχάσετε την φέτα .
Καλή σας όρεξη και βάλτε και ένα ποτηράκι κρασί .

Ο Chef .

Μοιραστείτε αυτό το άρθρο: