Νηστίσιμες Προτάσεις .

is-1

 

Έχουμε μπει σε περίοδο νηστείας και είναι σίγουρο ότι παρά την πίστη μας κάποια φαγητά θα μας λείψουν μέχρι να φτάσουμε στην μαγειρίτσα και στα σουβλιστά .
Σκέφτηκα λοιπόν να σας προτείνω μέσα σ όλα τα άλλα που ξέρετε για τα νηστίσιμα και δύο συνταγές που θα σας φανούν χρήσιμες .
Για πρωινό σίγουρα υπάρχουν οι χυμοί άφθονοι που μπορούν να σας χαρίσουν και θερμίδες αλλά και περισσότερη ενέργεια.

Πάμε να δούμε τις δύο προτάσεις μου

Πίτσα Νηστίσιμη

Υλικά Για τη ζύμη
750 γραμμάρια αλεύρι για όλες τις χρήσεις

4 κ.σ. ελαιόλαδο

1 φακελάκι μαγιά

1/2 κ.γ. ζάχαρη

1 κ.γ. αλάτι

Περίπου 1½ ποτήρι νερού χλιαρό

Για την πίτσα
3 ντομάτες ώριμες και σφιχτές

3 ξερά κρεμμύδια

2 χρωματιστές πιπεριές

1/4 φλ. ελαιόλαδο

1 κ.γ. ρίγανη

λίγες ψιλοκομμένες ελιές

αλάτι

φρεσκοτριμμένο πιπέρι

Εκτέλεση
Κοσκινίζουμε το αλεύρι σε λεκάνη

Πασπαλίζουμε τη μαγιά και τη ζάχαρη

Προσθέτουμε το ελαιόλαδο και τρίβουμε, το αλεύρι με τα υπόλοιπα υλικά με τα δάχτυλα

Προσθέτουμε το νερό, λίγο- λίγο και το αλάτι, και ζυμώνουμε μέχρι να έχουμε μια ζύμη ομοιόμορφη που δεν κολλάει στα χέρια

Λαδώνουμε ελαφρά ένα μπολ και βάζουμε μέσα τη ζύμη

Σκεπάζουμε το μπολ καλά με μεμβράνη ή πανί και την αφήνουμε να διπλασιαστεί σε όγκο και ν’ ανέβει περίπου 45΄ έως 1 ώρα.

Ψιλοκόβουμε σε καρέ τις ντομάτες, τα κρεμμύδια και τις πιπεριές

Μόλις ανέβει (διπλασιαστεί σε όγκο η ζύμη) λαδώνουμε ρηχό ταψί για πίτα 36 εκ. ή το ρηχό ταψί του φούρνου

Με τα δάχτυλα απλώνουμε τη ζύμη μέχρι να πιάσει όλη την επιφάνεια του ταψιού. Τοποθετούμε επάνω τα ψιλοκομμένα λαχανικά, ντομάτες, κρεμμύδι, πιπεριές και τις ελιές ψιλοκομμένες.

Πασπαλίζουμε με τη ρίγανη και Αλατοπιπερώνουμε

Περιχύνουμε με το ελαιόλαδο και ψήνουμε στους 170°C στις αντιστάσεις, στην τελευταία σχάρα του φούρνου, για 50΄ και μέχρι να ροδίσει η πίτσα

 

 

is

Αγκινάρες αλά πολίτα

Υλικά:
• 10-12 φρέσκες αγκινάρες ή κατεψυγμένες
• 1 φλιτζάνι του τσαγιού ελαιόλαδο
• 1 μέτριο ξερό ψιλοκομμένο (ή τριμμένο) κρεμμύδι
• 6 φρέσκα κρεμμυδάκια σε ροδέλες
• 2 μέτρια καρότα σε ροδέλες
• 8 μέτριες πατάτες κομμένες σε τέταρτα
• 100 γρ. αρακά φρέσκο ή κατεψυγμένο (προαιρετικά)
• 1/2 ματσάκι άνηθο ψιλοκομμένο
• αλάτι-πιπέρι
• 1 αυγό (προαιρετικά)
• χυμός 3 λεμονιών

Εκτέλεση:
Καθαρίζουμε τις αγκινάρες, εάν είναι φρέσκες, αφαιρώντας το κοτσάνι τους, τα εξωτερικά σκληρά φύλλα και κόβοντας τις άκρες από τα υπόλοιπα φύλλα.
Αφαιρούμε με μαχαίρι το χνούδι τους και τις ρίχνουμε αμέσως σε μια λεκάνη με νερό και χυμό 2 λεμονιών, για να μη μαυρίσουν, μέχρι να τις μαγειρέψουμε. (Εάν είναι κατεψυγμένες, θα παραλείψουμε όλη αυτή τη διαδικασία).
Σε μια κατσαρόλα ζεσταίνουμε το λάδι και σοτάρουμε το ξερό κρεμμύδι και τα φρέσκα κρεμμυδάκια. Προσθέτουμε τις πατάτες και ανακατεύουμε για 1-2 λεπτά.
Βάζουμε τις αγκινάρες με το κοτσάνι προς τα επάνω, τα καρότα, τον αρακά, αν βάλουμε και τον άνηθο. Αλατοπιπερώνουμε και προσθέτουμε ζεστό νερό, τόσο ώστε να σκεπάζονται οι αγκινάρες. Σκεπάζουμε την κατσαρόλα και αφήνουμε το φαγητό να σιγοβράσει, μέχρι να μαλακώσουν τα λαχανικά για 30 περίπου λεπτά και να μείνει με λίγη σάλτσα.
Αν χρειασθεί προσθέτουμε λίγο ακόμη ζεστό νερό. Χτυπάμε το αυγό με το χυμό ενός λεμονιού, ρίχνουμε μέσα λίγη από τη σάλτσα του φαγητού, τα χτυπάμε όλα μαζί και αδειάζουμε το μείγμα στην κατσαρόλα κουνώντας την έτσι, ώστε το αυγολέμονο να πάει παντού.
Εάν δε μας αρέσει το αυγολέμονο, τότε μόλις αποσύρουμε την κατσαρόλα από τη φωτιά, περιχύνουμε το φαγητό με το χυμό του λεμονιού.
Συμβουλή:
Εάν μαγειρέψουμε φρέσκες αγκινάρες, για να μη μαυρίσουν τα χέρια μας, όταν τις καθαρίζουμε, καλό θα είναι να φοράμε γάντια μιας χρήσεως.
Είμαι σίγουρη ότι και οι δικές σας επιλογές θα καλύψουν τις ανάγκες κατά την διάρκεια της Νηστείας .
Σας περιμένω στο επόμενο τεύχος με πλούσιες συνταγές .

Μαρία Βαλασκατζή

Μοιραστείτε αυτό το άρθρο: