Ένας αλλά… Leo

leo5-320x200

Μετά από τέσσερις ατυχείς υποψηφιότητες για το Όσκαρ πρώτου ανδρικού ρόλου, τελικά τα κατάφερε! Ο λόγος για τον εξαιρετικά ταλαντούχο ηθοποιό Λεονάρντο Ντι Κάπριο που στην πρόσφατη 88η απονομή των περίφημων βραβείων Όσκαρ κατάφερε επάξια να κάνει δικό του το πολυπόθητο χρυσό αγαλματίδιο.

Με αφορμή αυτήν τη βράβευση, λοιπόν δράττομαι της ευκαιρίας να φωτίσω κάποιες πτυχές του αγαπημένου σε πολλούς Λίο, οι οποίες ίσως δεν είναι τόσο γνωστές στο ευρύ κοινό. Όποιος, βέβαια, άκουσε τα όσα είπε ο ηθοποιός στον ευχαριστήριο λόγο του, πιθανόν να είναι υποψιασμένος για το “κρυφό” του πάθος που δεν είναι άλλο από τον ακτιβισμό.

Ο Ντι Κάπριο δεν είναι μόνο το όμορφο, γλυκό και ταλαντούχο αγόρι που γνωρίζουμε εδώ και σχεδόν τρείς δεκαετίες. Αυτό φάνηκε από τον γεμάτο πάθος λόγο του το βράδυ των Όσκαρ. Αντί να αναπαράγει το τετριμμένο ευχαριστήριο μοτίβο, απεύθυνε ένα φλογερό μανιφέστο υπέρ της προστασίας του περιβάλλοντος και των τεράστιων κινδύνων που αντιμετωπίζει ο πλανήτης μας λόγω της κλιματικής αλλαγής. Παρόλα αυτά η αφοσίωση του στον περιβαλλοντικός ακτιβισμός ξεπερνά κατά πολύ τα όρια μιας σύντομης δημόσιας ομιλίας.

Εδώ και χρόνια ο Ντι Κάπριο δουλεύει για την προστασία του περιβάλλοντος. Το 2014 συμμετείχε σε μια παγκόσμια διαμαρτυρία για την ανάληψη δράσης κατά της κλιματικής αλλαγής και την ίδια περίπου περίοδο ανακηρύχθηκε αντιπρόσωπος των Ηνωμένων Εθνών στο συγκεκριμένο θέμα. Κάποιοι αμφισβήτησαν την νομιμότητα και την βιωσιμότητα των προτάσεων και των στρατηγικών που πρότεινε. Παρόλα αυτά κανείς δεν μπορεί να αμφισβητήσει τις καλές του προθέσεις. Το Ίδρυμα Λεονάρντο Ντι Κάπριο δημιουργήθηκε ακριβώς για να διασώσει τον πλανήτη μας από τις ολοένα αυξανόμενες “ασθένειες” του, επενδύοντας εκατομμύρια δολάρια για αυτόν τον σκοπό. Οι δράσεις του ιδρύματος  καλύπτουν σχεδόν κάθε περιοχή του πλανήτη και ένα ευρύ φάσμα αναγκών, από την προστασία των κοραλλιογενών υφάλων μέχρι τον περιορισμό της αποψίλωσης των τροπικών δασών.

Η ευαισθησία του, ωστόσο δεν περιορίζεται μόνο στα περιβαλλοντικά ζητήματα. Έχει κοινωνικές και κυρίως ανθρωπιστικές πτυχές. Είναι γνωστή η ευαισθητοποίηση του διάσημου ηθοποιού για τους αυτόχθονες λαούς. Η θέση του, η οποία εκφράστηκε δημόσια στην απονομή της χρυσής σφαίρας τον περασμένο Γενάρη, είναι ότι για αιώνες οι ιθαγενείς λεηλατήθηκαν, έπεσαν θύματα εκμετάλλευσης και δολοφονήθηκαν από επεκτατικές και άπληστες κυβερνήσεις και τα στρατεύματα τους. Αποδεχόμενος το βραβείο δήλωσε ότι το μοιράζεται με όλες τις κοινότητες ιθαγενών παγκοσμίως. Και συνέχισε αναγνωρίζοντας την ιστορία τους, αφού δεσμεύθηκε να προστατέψει τη γη τους από όποιον στοχεύει στην εκμετάλλευση της.

Επιπλέον, το ίδρυμα Ντι Κάπριο στηρίζει προγράμματα που αποσκοπούν στη βοήθεια των ιθαγενών πληθυσμών, όπως η προστασία του Αμαζονίου και η ευαισθητοποίηση ως προς την διαφύλαξη των γηγενών πολιτισμών. Μέσα σε αυτό το πλαίσιο ο Ντι Κάπριο δώρισε ένα εκατομμύριο δολάρια για να βοηθήσει τα θύματα του καταστροφικού σεισμού στην Αϊτή το 2010.

Πέρα από τους ιθαγενείς, το ίδρυμα στηρίζει κι άλλους ευάλωτους πληθυσμούς κτίζοντας, για παράδειγμα κοινοτικούς κήπους ή διδάσκοντας εργασιακές δεξιότητες. Και σε αυτή την περίπτωση ο ηθοποιός προσέφερε ένα μεγάλο ποσό για ένα πρόγραμμα για την παιδική επιληψία.

Από την ευαίσθητη καρδιά του Λίο δε θα μπορούσε να λείπει το ενδιαφέρον κι η ανησυχία για τα ζώα. Μέσω του ιδρύματος του βοηθάει προγράμματα και πρωτοβουλίες για την προστασία λύκων, καρχαριών, ελεφάντων, τίγρεων, ρινόκερων, γοριλών, πανθήρων, θαλάσσιων λεόντων, της  αρκτικής θαλάσσιας ζωής καθώς και των απομακρυσμένων νήσων του Ειρηνικού! Ένα εκατομμύριο ήταν η δωρεά του για την προστασία της επαπειλούμενης τίγρεως το 2010.

Αυτό που προκαλεί, ωστόσο το θαυμασμό και την μεγάλη έκπληξη, είναι ότι ο Ντι Κάπριο δεν είναι απλώς ένας πλούσιος  σταρ που κάνει δημόσιες σχέσεις “πετώντας” χρήματα σε ευγενείς σκοπούς. Συμμετέχει ενεργά στην προώθηση των ιδεών του και ακολουθεί έναν τρόπο ζωής που συμβαδίζει με τα πιστεύω και τις αξίες του. Πέρυσι αποφάσισε να αποδεσμεύσει τις δικές του οικονομίες καθώς και του ιδρύματος του από την πετρελαϊκή βιομηχανία, προτιμώντας να επενδύσει σε ανανεώσιμες πηγές ενέργειας. Το αυτοκίνητο του είναι ένα ηλεκτροκίνητο Tesla, καθιστώντας με αυτόν τον τρόπο γνωστή αυτήν την εταιρία αυτοκινήτων.

Πολύ μεγάλη είναι η προσφορά του Ντι Κάπριο στο ακτιβιστικό σινεμά. Έχει αναλάβει την παραγωγή ντοκιμαντέρ που σκοπό έχουν να αφυπνίσουν συνειδήσεις, όπως το “Cowspiracy: The Sustainability Secret” για λογαριασμό του Netflix. Το ντοκιμαντέρ πραγματεύεται τα καταστροφικές συνέπειες της μαζικής κτηνοτροφίας στο περιβάλλον.

Επιπλέον, ο Ντι Κάπριο υποστηρίζει φιλανθρωπίες για την εξέλιξη της βιομηχανίας του κινηματογράφου. Αξιοσημείωτη ήταν η δωρεά του για το Cinema for Peace (Σινεμά για την Ειρήνη), το οποίο έχει ως σκοπό την “προώθηση της ειρήνης και της παγκόσμιας κατανόησης μέσω του κινηματογράφου ”. Επίσης, έχει συμβάλλει σε φιλανθρωπίες με σκοπό την διατήρηση του σινεμά ως μέσο επικοινωνίας και την προστασία των δικαιωμάτων όσων εργάζονται στην βιομηχανία του σινεμά.

Μολονότι η προσφορά του Λίο είναι αδιαμφισβήτητη, δεν λείπουν και κάποια μελανά σημεία. Για παράδειγμα το 2007 δήλωσε ότι θα αποφύγει τη χρήση ιδιωτικών τζετ, ωστόσο δεν έχει πάψει ακόμα να τα χρησιμοποιεί. Πηγή επικριτικών σχολίων είναι επίσης και οι δωρεές του για τις εκλογικές καμπάνιες του Ομπάμα, καθώς πολλοί αναρωτιούνται αν αντιλαμβάνεται πόσο αντιφατικό είναι  από τη μία να επενδύει σε φιλμ που προάγουν την παγκόσμια ειρήνη κι από την άλλη να στηρίζει τον πρόεδρο της Αμερικής που ομολογουμένως έχει διαπράξει εγκλήματα κατά της ανθρωπότητας και έχει καταπατήσει ανθρώπινα δικαιώματα μέσω της διακυβέρνησης του.

Το πιθανότερο είναι η οικονομική ενίσχυση Ομπάμα εκ μέρους του Ντι Κάπριο να οφείλεται στη δέσμευση του πρώτου να δράσει δραστικά απέναντι στην κλιματική αλλαγή. Παρόλα αυτά τα μέτρα του αμερικανού προέδρου για τον περιορισμό ενός από τους μεγαλύτερους ρυπαντές του πλανήτη είναι πενιχρά.

Παρά τις αδυναμίες του, όμως ο Λεονάρντο Ντι Κάπριο είναι ένας από τους ελάχιστους σταρ του Χόλυγουντ που χρησιμοποιούν τη φήμη τους για να διαδώσουν τη ζωτικής σημασίας ανάγκη να προστατέψουμε το περιβάλλον, την άγρια ζωή και την ανθρωπότητα.

Τα τελευταία του λόγια το βράδυ της απονομής συνοψίζουν την αφοσίωση του σε αυτόν τον σκοπό και μας δίνουν επιπλέον λόγους να τον αγαπάμε:

“Για τα παιδιά των παιδιών μας και για τους λαούς που οι φωνές τους πνίγηκαν από τις πολιτικές της απληστίας. Σας ευχαριστώ όλους για αυτό το θαυμάσιο βραβείο απόψε. Ας μην παίρνουμε αυτόν τον πλανήτη ως δεδομένο. Εγώ δεν παίρνω το αποψινό για δεδομένο. Σας ευχαριστώ πάρα πολύ”.

Μαρία Μπαλούρδου

 

 

Μοιραστείτε αυτό το άρθρο: