Ένας παγωμένος γίγαντας που γεννά ανησυχία

laesen-c

 

Ο φετινός χειμώνας έχει δείξει για καλά τα «δόντια» του καταγράφοντας μεγάλες χιονοπτώσεις σε όλη την Ευρώπη, αλλά και στη χώρα μας. Σε συνδυασμό με το πολύ «καυτό» καλοκαίρι που μας πέρασε, η βαρυχειμωνιά εντείνει την ανησυχία για την κατάσταση της αλλαγής του κλίματος του πλανήτη μας.
Η σοβαρότητα της κλιματική αλλαγή ενισχύεται από ένα γεγονός το οποίο δεν έγινε ευρέως γνωστό μέσα από τα ελληνικά μέσα ενημέρωσης (και πώς άλλωστε; Αλλά αυτό είναι άλλο θέμα προς συζήτηση). Πρόκειται για την επικείμενη αποκόλληση ενός τεράστιου παγόβουνου.
Η επικείμενη αποκόλληση
Πρόκειται για μια από της μεγαλύτερες αποκολλήσεις παγόβουνου που έχει καταγραφεί ποτέ, η οποία θα μπορούσε να προκαλέσει το σπάσιμο της βορειότερης κρηπίδας πάγου, Larsen C.
Το γιγάντιο παγόβουνο που είναι έτοιμο να αποκολληθεί έχει έκταση ίση με την περιοχή του Τομπάγκο και Τρινιδάδ και θεωρείται βέβαιο ότι θα αποκοπεί από την υπόλοιπη Ανταρκτική.
Το ρήγμα που μεγάλωνε σταθερά την τελευταία δεκαετία, έχει πλέον διαρρηχτεί σε τέτοιο βαθμό ώστε ο πέντε χιλιάδων τετραγωνικών χιλιομέτρων παγωμένος όγκος να κρατιέται σε μια κλωστή είκοσι μόλις χιλιομέτρων.
Το παγόβουνο το οποίο βρίσκεται στη βορειότερη κύρια ανταρκτική κρηπίδα, γνωστή κι ως Larsen C, προβλέπεται να είναι μια από τις δέκα μεγαλύτερες αποκολλήσεις που έχουν ποτέ καταγραφεί.
Οι γνώμη των επιστημόνων
Ο Καθηγητής Άντριαν Λούκμαν του πανεπιστημίου Σβάνσι της Ουαλίας δήλωσε ότι “μετά από μήνες σταθεράς και σταδιακής προέλασης, έπειτα από το τελευταίο γεγονός, το ρήγμα μεγάλωσε δραματικά περί τα δεκαοχτώ χιλιόμετρα κατά τη διάρκεια του δεύτερου μισού του Δεκέμβρη. Έτσι απομένουν μόλις είκοσι χιλιόμετρα πάγου τα οποία ενώνουν το παγόβουνο έκτασης όσο το ένα τέταρτο της Ουαλίας με τη μητρική κρηπίδα του ”.
Η αποκόλληση του παγόβουνου “θα προκαλέσει την εκ βάθρου αλλαγή του τοπίου της Ανταρκτικής Χερσονήσου και θα μπορούσε να προκαλέσει μια ευρύτερη αποκόλληση του Larsen C”, πρόσθεσε ο καθηγητής.
Οι φόβοι
Οι παγωμένες υφαλοκρηπίδες είναι τεράστιες εκτάσεις από πάγο που επιπλέουν στη θάλασσα κι έχουν αρκετές εκατοντάδες πάχος, στην άκρη των παγετώνων.
Οι επιστήμονες φοβούνται ότι η απώλεια των παγωμένων υφαλοκρηπίδων θα αποσταθεροποιήσει τους εσωτερικούς παγετώνες της παγωμένης ηπείρου. Και παρόλο που η αποκόλληση του παγόβουνου δε θα επηρεάσει την άνοδο της στάθμης των ωκεανών, η απώλεια μέρους των παγετώνων δυστυχώς θα το κάνει.
Ένας ακόμα επιστήμονας, ο Μάρτιν Ο’Λίρι από το πανεπιστήμιο του Σβανσι της Ουαλίας είπε ότι “αυτή η κατάσταση καθιστά όλη την παγωμένη κρηπίδα ασταθή. Αν καταρρεύσει αυτή τότε τίποτα πλέον δε θα συγκρατεί τον παγετώνα, του οποίου οι πάγοι θα αρχίσουν να επιπλέουν πολύ γρήγορα ”. Και πρόσθεσε ότι “η αποκόλληση των παγόβουνων αποτελεί φυσική διαδικασία η οποία συμβαίνει κάθε δεκαετία περίπου χωρίς να είναι αποτέλεσμα της κλιματικής αλλαγής. Η αποσύνθεση, ωστόσο, μιας μεγάλης υφαλοκρηπίδας πάγου μπορεί να επιταχύνει το λιώσιμο των παγετώνων το οποίο συνδέεται άμεσα με την αύξηση της θερμοκρασίας των ωκεανών ”.
Επιπλέον, κι άλλες κρηπίδες έχουν αποκολληθεί από το βόρειο μέρος της Ανταρκτικής πρόσφατα, όπως η Laesen B η οποία αποσυντέθηκε το 2002.

larsen-c-2
Οι επιστήμονες καταλήγουν ότι σύμφωνα με την απεικόνιση του παγωμένου τοπίου η περιοχή θα είναι περισσότερο ασταθής απ’ ότι πριν τη δημιουργία του ρήγματος. Επισημαίνουν επίσης ότι το προηγούμενο παράδειγμα της Larsen B δίνει την πιθανή εικόνα του τι πρόκειται να συμβεί και με της Larsen C.
Τέλος, προβλέπουν ότι όταν το τεράστιο κομμάτι πάγου τελικώς αποκολληθεί, θα κυλήσει απαλά στη θάλασσα και θα διαλυθεί σε μικρότερα κομμάτια πάγου. Θα πρόκειται για ένα πολύ δραματικό γεγονός για οποίον το παρατηρήσει από κοντά, ίσως όχι όμως τόσο σε μια παγκόσμια κλίμακα παρατήρησης των γεγονότων.
Μαρία Μπαλούρδου

Μοιραστείτε αυτό το άρθρο: