Ένα γεγονός αλλιώτικο από τα άλλα έζησε το νησί της Χίου!!

 

 

20161113_125956

Φωτογραφία :  Δύο Χιώτισσες  που στέκονται περήφανα για την φύλαξη της Παναγίας Σουμελάς, Αριστερά η κ Γεωργία Μάντικα Πρόεδρος του Πανχιακού Ομίλου Μουσικής Παιδείας < Η Αρμονία>  και δεξιά η κ Λίτσα Λύκου Διευθύντρια ΚΕΠ του Δήμου Χίου

 

 

 

Κάθε Έλληνας του Πόντου διακρίνεται για τη βαθιά του θρησκευτική ευλάβεια, την προσπάθειά του να διατηρήσει στο ακέραιο την ποντιακή ιστορική, πολιτιστική και θρησκευτική  κληρονομιά αλλά και την τεράστια επιθυμία του να αντικρύσει  και να προσκυνήσει έστω και για μία φορά στη ζωή του τη θαυματουργική εικόνα της Παναγίας της Σουμελά.

 

Για τους Πόντιους της Χίου (Έτος ιδρύσεως 2014 Σύλλογο Ποντίων Χίου) αλλά και ολόκληρου του Βόρειου Αιγαίου, η στιγμή  για να  υποδεχθούν την εικόνα της Παναγίας της Σουμελά άργησε ένα  χρόνο ακριβώς για την άφιξή της. Από το Νοέμβριο του 2015 αρχίσαμε τις ενέργειες για να έρθει η εικόνα  η οποία ο ερχομός της έγινε με τιμές αρχηγού Κράτους.

 

Η εικόνα  φιλοξενήθηκε  στο νησί μας για τέσσερις ημέρες και η επιλογή των ημερομηνιών εκ μέρους του Συλλόγου Ποντίων Χίου  δεν ήταν τυχαία αφού συμπίπτει με τον εορτασμό των πολιούχων του νησιού Βίκτορος, Μηνά και Βικεντίου και  με την επέτειο απελευθέρωσης της Χίου από τον Τουρκικό ζυγό!

 

Το κορυφαίο γεγονός εκτός από όλα τα παραπάνω ήταν ότι το ίδρυμα Παναγίας Σουμελά έφερε την γνήσια εικόνα της Παναγίας η οποία είχε να βγει από το σπίτι της (στις πλαγιές του Βερμίου στην Καστανιά της Βέροιας 1951 έως σήμερα. Φιλοξενήθηκε για 20 χρόνια στο Βυζαντινό Mουσείο της Aθήνας 1930-1951) 60 χρόνια, και εδώ να τονίσω ότι είναι και η πρώτη φορά που έχει φτάσει τόσο κοντά στο σπίτι της την Τραπεζούντα.

 

Και λίγα λόγια για την ιστορία να μαθαίνουν και όσοι δεν γνωρίζουν.

 

Η Ιερά Μονή Παναγίας Σουμελά ή Μονή Σουμελά (ποντιακά: σου Μελά, από το όρος Μελά), είναι ένα πασίγνωστο χριστιανικό ορθόδοξο μοναστήρι κοντά στην Τραπεζούντα, σύμβολο επί 16 αιώνες του Ποντιακού Ελληνισμού.

 

Σύμφωνα με την παράδοση, το 386 οι Αθηναίοι μοναχοί Βαρνάβας και Σωφρόνιος οδηγήθηκαν στις απάτητες βουνοκορφές του Πόντου μετά από αποκάλυψη της Παναγίας, με σκοπό να ιδρύσουν το μοναχικό της κατάλυμα. Εκεί, σε σπήλαιο της απόκρημνης κατωφέρειας του όρους, σε υψόμετρο 1063 μέτρα, είχε μεταφερθεί από αγγέλους η ιερή εικόνα της Παναγίας της Aθηνιώτισσας, την οποία, πάντα κατά την παράδοση, εικονογράφησε ο Ευαγγελιστής Λουκάς.

 

Και για το τέλος θα σας πω μια φράση του Λεωνίδα Iασωνίδη όπως είχε γράψει τότε ο υπουργός Προνοίας της κυβέρνησης του Ελευθερίου Βενιζέλου : Τον Οκτωβρίου του 1930

 

«Eν Ελλάδι υπήρχαν οι Πόντιοι, αλλά δεν υπήρχε ο Πόντος. Mε την εικόνα της Παναγίας Σουμελά ήλθε και ο Πόντος».

 

Η φράση γράφτηκε  γιατί  στις 14 Οκτωβρίου έφυγε ο Αμβρόσιος Σουμελιώτης,  ένας από τους δυο καλόγερους που ζούσαν  του πανάρχαιου ιστορικού μοναστηριού. O υπέργηρος Ιερεμίας στον Λαγκαδά της Θεσσαλονίκης, ο οποίος αρνήθηκε να πάει γιατί δεν τον άκουγαν τα πόδια του, ή γιατί δεν ήθελε να ξαναζήσει τις εφιαλτικές σκηνές της τουρκικής βαρβαρότητας και ο πανέμορφος, ζωηρός και ζωντανός Αμβρόσιος Σουμελιώτης, προϊστάμενος στην εκκλησία του Αγίου Θεράποντα της Τούμπας στη Θεσσαλονίκη. Από τον μοναχό Ιερεμία έμαθε ο Αμβρόσιος την κρύπτη των ανεκτίμητων κειμηλίων εφοδιασμένος με ένα κολακευτικό συστατικό έγγραφο της τουρκικής πρεσβείας για την Κωνσταντινούπολη και από εκεί για την Τραπεζούντα, με προορισμό την Παναγία Σουμελά. Λίγες μέρες αργότερα επέστρεφε στην Αθήνα όχι μόνο με τα σύμβολά μας, αλλά και με τον Πόντο, όπως είχε γράψει τότε ο υπουργός Προνοίας της κυβέρνησης του Ελευθερίου Βενιζέλου Λεωνίδας Iασωνίδης: «Eν Ελλάδι υπήρχαν οι Πόντιοι, αλλά δεν υπήρχεν ο Πόντος. Mε την εικόνα της Παναγίας Σουμελά ήλθε και ο Πόντος».

 

Έτσι λοιπόν «Eν Χίο υπήρχαν οι Πόντιοι, αλλά δεν υπήρχεν ο Πόντος. Mε την εικόνα της Παναγίας Σουμελά ήλθε και ο Πόντος».

 

 

Αστέριος  Σαλτζίδης

 

 

Μοιραστείτε αυτό το άρθρο: