Αιχμηρή απάντηση ΥΠΕΞ σε νέες προκλητικές δηλώσεις Τσαβούσογλου

4452c58b5c020972343832372c503f47

 

Ο Μελβούτ Τσαβούσογλου «ίσως να μην αντιλαμβάνεται τις τεχνικές, νομικές και πολιτικές πλευρές των ζητημάτων και γι’ αυτό επιλέγει τις προσωπικές επιθέσεις», απαντά το ΥΠΕΞ στον Τούρκο υπουργό Εξωτερικών, λίγο έπειτα από νέες προκλητικές δηλώσεις του για τα Ίμια.

Αναφερόμενος στην προκλητική τουρκική ενέργεια της 29ης Ιανουαρίου, όταν μία πυραυλάκατος στην οποία επέβαινε ο αρχηγός των τουρκικών Ενόπλων Δυνάμεων, προσέγγισε τα Ίμια, ο Τσαβούσογλου δήλωσε στο τουρκικό πρακτορείο Anadolu:

«Αν το καθήκον του Τούρκου αρχηγού ήταν να ανέβει στα Ίμια, θα το είχε κάνει (…) Μην ξεχνάμε ότι εμείς ανεβήκαμε οποτεδήποτε χρειάστηκε».

Ο τούρκος υπουργός Εξωτερικών απαντούσε ουσιαστικά σε δήλωση του Νίκου Κοτζιά ότι ο αρχηγός των τουρκικών Ενόπλων Δυνάμεων δεν θα μπορούσε να ανέβει στα Ίμια, γιατί η Ελλάδα είχε λάβει τα μέτρα της.

«Όταν κάποιος αδυνατεί να απαντήσει πολιτικά στα γεγονότα, πιθανόν, να μην τα κατανοεί. Ίσως να μην αντιλαμβάνεται τις τεχνικές, νομικές και πολιτικές πλευρές των ζητημάτων και γι’ αυτό επιλέγει τις προσωπικές επιθέσεις. Επιθέσεις που δεν προάγουν τις σχέσεις μεταξύ των δύο χωρών και είναι ξένες στον πολιτικό πολιτισμό μας. Ο καθείς και το μέτρο του» απάντησε το υπουργείο Εξωτερικών.

Με δήλωσή του στο ΑΠΕ-ΜΠΕ ο βουλευτής της ΝΔ και τομεάρχης Εξωτερικών του κόμματος Γιώργος Κουμουτσάκος επικρίνει τις δηλώσεις Τσαβούσογλου.

«Οι απαράδεκτες δηλώσεις Τσαβούσογλου δεν είναι προσωπικές του απόψεις. Επιβεβαιώνουν την επιλογή της ‘Αγκυρας για αμφισβήτηση και ένταση στο Αιγαίο. Για αυτό, οι προκλήσεις αυτές δεν θα πρέπει να αντιμετωπίζονται σαν προσωπική βεντέτα. Απαιτείται άμεση εκστρατεία ενημέρωσης και διπλωματικής δράσης στην ΕΕ, στον ΝΑΤΟ, στον ΟΗΕ. Φίλοι, εταίροι και σύμμαχοι πρέπει να ενημερωθούν για την επικίνδυνη πλέον τουρκική προκλητικότητα», δηλώνει ο κ. Κουμουτσάκος.
Newsroom ΔΟΛ

Μοιραστείτε αυτό το άρθρο: