Ανακύκλωση συσκευών: τίποτα δεν πάει χαμένο!

anakyklosikonteiner

 

 

Η εποχή που οι ηλεκτρικές οικιακές συσκευές αγοράζονταν για να διαρκέσουν μια ζωή, έχει περάσει ανεπιστρεπτί. Η αφθονία στην αγορά, η συνεχής εξέλιξη της τεχνολογίας και η καταναλωτική μανία του σύγχρονου ανθρώπου έχουν επισπεύσει την αντικατάσταση τους δημιουργώντας βουνά από επικίνδυνα υλικά για τη χωματερή.

Στις μέρες μας η γνώση της επικινδυνότητα, αλλά και η χρησιμότητα αυτών των υλικών έχει φέρει την επανάσταση στην ανακύκλωση. Γιατί αυτό που δεν πρέπει να ξεχνάμε, σήμερα είναι ότι δεν πετάμε τίποτα!

Πόσο σημαντική είναι η ανακύκλωση

Ο σύγχρονος τρόπος ζωής, λοιπόν είναι εν μέρει υπεύθυνος για τη μεγάλη κατανάλωση και συχνή αντικατάσταση ηλεκτρικών και ηλεκτρονικών συσκευών. Τα είδη αυτά αποτελούνται από μόλυβδο, χαλκό και άλλα πολύ τοξικά υλικά τα οποία αν απελευθερωθούν στο περιβάλλον μπορούν να προκαλέσουν μόλυνση στο υπέδαφος και το νερό. Τα καταστροφικά αποτελέσματα με τελικό αποδέκτη τον ίδιο τον άνθρωπο είναι γνωστά.

Γι’ αυτό καλό είναι να σκεφτόμαστε καλά πριν ξεφορτωθούμε το παλιό μας ψυγείο ή το dvd στους κάδους κοινών απορριμμάτων. Πολλά από αυτά τα αντικείμενα μπορούν να επιδιορθωθούν. Άλλα, πάλι μπορούν να αποδομηθούν σε επιμέρους κομμάτια, διαχωρίζοντας τα υλικά που μπορούν να επαναχρησιμοποιηθούν. Με αυτό τον τρόπο, εκτός από την προστασία του περιβάλλοντος πετυχαίνουμε την εξοικονόμηση πολύτιμων φυσικών πόρων.

Ποιες συσκευές ανακυκλώνονται

Το φάσμα των ηλεκτρικών και ηλεκτρονικών συσκευών που μπορούν να ανακυκλωθούν είναι ευρύ. Η πρώτη κατηγορία είναι αυτή των μεγάλων και μικρών οικιακών συσκευών, όπως ψυγεία, πλυντήρια, κουζίνες, κλιματιστικά, σκούπες, σίδερα, κ.α. Ανακυκλώνονται, επίσης όλα τα ηλεκτρονικά gadget όπως pc, laptops, tablets, εκτυπωτές, φαξ, τηλέφωνα κι ότι άλλο έχει σχέση με την «ηλεκτρονική» μας πραγματικότητα!

Στον ατελείωτο κατάλογο μπορούμε να προσθέσουμε τηλεοράσεις, ραδιόφωνα, βιντεοκάμερες, ακόμα την παλιά ηλεκτρική μας κιθάρα και τον ενισχυτή ήχου. Επίσης, οι λάμπες που κάηκαν, αλλά και κάθε τύπου φωτιστικά είδη ανακυκλώνονται σε ειδικούς κάδους κι όχι σε αυτούς που οδηγούνται στους ΧΥΤΑ. Αν έχουμε χόμπι «το φτιαχ’ το μόνος σου», τότε όποιο εργαλείο χαλάσει αναζητούμε τους κάδους ανακύκλωσης συσκευών. Κι αν το παιδί σας χάλασε την κονσόλα και τα videogames, αν έκανε κομμάτια το τρενάκι πάλι τους κάδους ανακύκλωσης συσκευών θα ψάξουμε.

Πως ανακυκλώνουμε

Αν το ψυγείο μας έχει παραδώσει πνεύμα, η κουζίνα μας βγάζει καπνούς μόλις ζητήσουμε τις υπηρεσίες της και το πλυντήριο βγάζει αφρούς από το “στόμα”, τότε ήρθε η ώρα να τα ανακυκλώσουμε. Ένας τρόπος είναι κατά την αγορά της καινούργιας συσκευής να ζητήσουμε από το κατάστημα να πάρουν πίσω την παλιά. Επίσης, μπορούμε να τηλεφωνήσουμε στο δήμο μας ζητώντας να περισυλλέξουν τη συσκευή, κλείνοντας ραντεβού για την ώρα που θα την κατεβάσουμε στο πεζοδρόμιο. Αυτή η διαδικασία ισχύει για όλες τις μεγάλες οικιακές συσκευές.

Για τις μικρές συσκευές, όπως καφετιέρες, σκούπες, υπολογιστές, κ.α. μπορούμε να τις ρίξουμε στους ειδικούς κάδους σε επιλεγμένα σημεία των συμβεβλημένων δήμων (όπως σχολεία, ΚΕΠ, ΚΑΠΗ). Επίσης, κάδους συγκομιδής μικροσυσκευών θα βρούμε σε όλα σχεδόν τα μεγάλα super market.

Η ανακύκλωση συσκευών στην Ελλάδα

Σύμφωνα με τα στοιχεία της εταιρίας Ανακύκλωσης Συσκευών Α.Ε, του εγκεκριμένου φορέα για τη λειτουργία του Συλλογικού Συστήματος Εναλλακτικής Διαχείρισης των Αποβλήτων Ηλεκτρικού και Ηλεκτρονικού Εξοπλισμού (ΑΗΗΕ) η συλλογή αποβλήτων ηλεκτρικού και ηλεκτρονικού εξοπλισμού στην Ελλάδα

δε ξεπερνά τα 6 κιλά ανά κάτοικο. Η ποσότητα αυτή είναι κατά 50% μεγαλύτερη αυτής που καθορίζει η Ευρωπαϊκή και Ελληνική νομοθεσία (4 kg ΑΗΗΕ κατά μέσο όρο ανά κάτοικο και ανά έτος). Βρισκόμαστε πίσω σε σχέση με τις σκανδιναβικές χώρες (Σουηδία 16Kg, Νορβηγία 13kg, Δανία 9kg). Παρόλα αυτά ο ρυθμός ανακύκλωσης φαίνεται να αυξάνει χάρη στην ανάπτυξη των υποδομών συλλογής κι επεξεργασίας και την συνεχή ενημέρωση του κόσμου. Οι έρευνες καταναλωτών που πραγματοποιούνται δείχνουν ότι χρόνο με το χρόνο τα ποσοστά της γνώσης γύρω από την ανακύκλωση συσκευών, αλλά και της ενεργούς συμμετοχής του κοινού αυξάνονται. Η αλήθεια είναι ότι πρέπει να γίνουν πολλά ακόμα, ώστε το μήνυμα της χρησιμότητας της ανακύκλωσης των συσκευών να περάσει στη μεγάλη μερίδα των καταναλωτών, ώστε να αντιληφθούνε ότι οι παλιές ηλεκτρικές συσκευές δεν είναι σκουπίδια. Οι παλιές συσκευές ανακυκλώνονται και πρέπει να ανακυκλώνονται για να μειώσουμε τις αρνητικές επιπτώσεις που έχει η ανθρώπινη επέμβαση στο περιβάλλον.

 

Μαρία Μπαλούρδου

 

Μοιραστείτε αυτό το άρθρο: