ΑΝΟΙΓΟΥΝ ΤΑ ΘΕΡΙΝΑ!!

bridge-of-spies-03_0_1448547359_crop_550x292

 

Καλησπέρα αγαπημένοι αναγνώστες της στήλης! μετά από αρκετές μέρες απουσίας …Πάσχα γαρ….επανερχόμαστε  με τι άλλο?? ΜΑΗΣ=ΘΕΡΙΝΑ!παμε λοιπόν να δούμε τι μπορούμε να απολαύουμε τις πρώτες ζεστές νύχτες του καλοκαιριού!        4 λόγοι που πρέπει να δείτε το «Bridge of Spies»

Το Bridge of Spies, κυκλοφόρησε το 2015 και μέχρι σήμερα μας παραμένει καρφωμένο στο μυαλό ως μία από τις καλύτερες ταινίες της δεκαετίας. Και δεν έχει τελειώσει καν η δεκαετία!

Ο δικαίως πολυλατρεμένος Steven Spielberg μας επιβεβαίωσε για ακόμη μία φορά για το ταλέντο και τον απίστευτο επαγγελματισμό του, υπογράφοντας τη σκηνοθεσία. Σε σενάριο Matt Charman, Ethan Coen και Joel Coen, η ταινία αποτελεί ένα ιστορικό δράμα αγωνίας, με μεγάλους αστέρες του Hollywood τοποθετημένους στις θέσεις των πρωταγωνιστικών ρόλων, όπως ο Tom Hanks, Mark Rylance, Alan Alda και πολλοί ακόμα.

Υπόθεση:  Στη διάρκεια του Ψυχρού πολέμου, ένας Αμερικάνος δικηγόρος ασφαλειών, ο James B. Donovan, ορίζεται το 1957 από την κυβέρνηση ως ο υπερασπιστής του Σοβιετικού κατασκόπου Rudolf Abel. Σε μία χαμένη από χέρι δίκη, ο Donovan χειρίζεται άψογα τη κατάσταση με πίστη στη δικαιοσύνη. Τρία χρόνια μετά, το Υπουργείο Εξωτερικών του ζητάει να συμμετάσχει ανεπίσημα σε μία διαπραγμάτευση στο Βερολίνο, προκειμένου να αποφευχθεί η ανταλλαγή του κατασκόπου Abel με τον Αμερικάνο κατάσκοπο Francis Gary Powers, ο οποίο συνελήφθη από τους Σοβιετικούς.

Άμα κάτσεις να μετρήσεις τους λόγους για να δει κανείς αυτό το επιβλητικό αριστούργημα του 2015 θα διαπιστώσει πως ο αριθμός είναι μεγάλος! Εμείς ξεχωρίσαμε τους 4 πιο αδιαμφισβήτητους λόγους να χαρίσετε περίπου 2 ώρες από τον χρόνο σας για την αξέχαστη εμπειρία που θα σας προσφέρει αυτή η ταινία.

4) Σε βάζει στο κλίμα! Η ιστορία της ταινίας διεξάγεται σε μία αρκετά διαφορετική εποχή από τη δική μας και μάλιστα κατά τη διάρκεια πολέμου. Το στήσιμο του film όμως καταφέρνει να σε εισάγει πολύ εύστροφα σε εκείνα τα χρόνια. Δημιουργεί και εγκαθιστά την αισθητική της δεκαετίας του ’50 με τρόπο σχεδόν μαγευτικό και σοκαριστικά καλό. Σε κάνει να απορείς πως γίνεται να είναι τόσο καλό! Είτε σε εσ

3) Οι ερμηνείες! Ξεκινώντας φυσικά από τον αγαπημένο όλων Tom Hanks, σε ένα ρόλο που δε θα μπορούσε να δοθεί σε κανέναν άλλον! Ενσαρκώνει με πάθος τον ανθρωπιστή Donovan και αφήνει το ξεχωριστό στίγμα του. Αμέτρητες και οι υπόλοιπες καλές ερμηνείες καθώς η πλειοψηφία του cast έχει αποδώσει με ακρίβεια το πιο επιθυμητό αποτέλεσα. Μεταξύ άλλων, ο Mark Rylance τοποθετεί ηρεμία και σιγουριά στο ρόλο του Rudolf Abel και μας κάνει να σπαράζουμε από συγκίνηση σε κάθε του σκηνή. Συγκίνηση τόσο για το story του χαρακτήρα που ενσαρκώνει, όσο και για το πόσο τέλειος ηθοποιός είναι!

Εσωτερικούς χώρους (σπίτια), είτε στους δρόμους, και ακόμη και σε εμπόλεμες ζώνες, τα τοπία διαμορφώνονται με μία τελειομανία που σίγουρα δεν περνάει απαρατήρητη.

2) Το συγκλονιστικό σενάριο εμπνευσμένο από αληθινά γεγονότα! Μία ιστορία ανθρωπισμού που σε κάνει να πιστεύεις πως τελικά μπορεί να υπάρχει ελπίδα για αυτόν τον κόσμο! Η ιστορία σε καθηλώνει και δεν σε αφήνει να πηδήξεις λεπτό εκτός της αφήγησης. Οι χαρακτήρες αν και όχι τόσο αληθοφανείς, παρατηρούνται εύστοχα αναπτυγμένοι τόσο όσο για να σου δημιουργούν ένα συνεχόμενο μυστήριο. Είναι πραγματικά ανατριχιαστικό όταν κάθε τόσο σκέφτεσαι πως αυτοί οι άνθρωποι όντως υπήρξαν και έπραξαν με αυτόν τον τρόπο. Συγκίνηση, τροφή για ατελείωτη σκέψη και πολύ ελπίδα, είναι ότι απομένει μετά το τέλος της ταινίας..

1) Steven Spielberg. Με μία αψεγάδιαστη ευθεία λογική, ο Spielberg μας έχει καλομάθει με μία σειρά από σκηνοθετικές δουλειές που δεν ξέρεις ποια να διαλέξεις. Έχει παραμείνει πιστός στη χαρακτηροκεντρική προβολή και την έμφαση στον ανθρώπινο ψυχισμό και το δράμα. Ωστόσο έχει επιλέξει να παραμερίσει την αγωνιώδη δράση και δεν έχει στοχεύσει τόσο στην κατασκοπική ίντριγκα που θα μπορούσε να προέλθει από το κείμενο. Μία καλλιτεχνική τεχνική που κατά τη γνώμη μας ταιριάζει στον ίδιο! Με γνώμονα τις ανάγκες μίας αγωνίας έχει στρατολογήσει σκηνοθετικά τρικς που σίγουρα αποδίδουν. Στηρίζει τον πρωταγωνιστή του και δείχνει εμπιστοσύνη στης ερμηνείες των περισσοτέρων ηθοποιών. Μπορεί για κάποιους η τεχνική του Spielberg στη συγκεκριμένη ταινία να θεωρείται αρκετά «ασφαλής» και ήσυχη, κάτι που εμείς δεν βρίσκουμε καθόλου κακό. Κάθε άλλο. Ο ένας και μοναδικός, Steven Spielberg μας παραδίδει ένα τακτοποιημένο, χωρίς πολλά ρίσκα, κομψοτέχνημα!

 

Βιλλιώτη Φωτεινή

 

Μοιραστείτε αυτό το άρθρο: