Αρθρίτιδα και βότανα

img_0239

 

 

Τα συμπτώματα της αρθρίτιδας έρχονται φυσιολογικά με το πέρασμα των ετών και μπορεί να σας εμποδίσουν από το να διενεργείτε κανονικά τις καθημερινές σας δραστηριότητες . Μάλιστα, ο πόνος και το οίδημα (φλεγμονή) μπορεί να εξακολουθούν να υφίστανται παρά την ιατρική παρέμβαση.

Σε μια προσπάθεια να ανακουφιστούν από αυτούς τους πόνους, πολλοί ασθενείς με αρθρίτιδα αναζητούν εκείνα τα βότανα που συμβάλλουν στην καταπολέμηση της αρθρίτιδας.

Ορισμένα βότανα έχουν αντιφλεγμονώδεις ιδιότητες που μπορούν να βοηθήσουν με τη ρευματοειδή αρθρίτιδα (ΡΑ). Δείτε μερικά από αυτά:

Αλόη

Η aloe vera είναι ένα από τα συνηθέστερα χρησιμοποιούμενα βότανα στην εναλλακτική ιατρική. Είναι γνωστή για τις θεραπευτικές της ιδιότητες και ιδιαίτερα χρήσιμη για την ταχύτερη θεραπεία στις μικρές εκδορές του δέρματος. Η αλόη σε μορφή τζελ μπορεί να εφαρμοστεί τοπικά για να καταπραΰνει τις αρθρώσεις που σας πονάνε.

Ευκάλυπτος

Όπως και η αλόη, ο ευκάλυπτος χρησιμοποιείται ευρέως για μια ποικιλία παθήσεων. Το εκχύλισμα από φύλλα ευκαλύπτου συμβάλλει στη θεραπεία του πόνου της αρθρίτιδας. Τα φύλλα του περιέχουν τανίνες, που μπορεί να βοηθήσουν στη μείωση του οιδήματος και του πόνου που προκαλεί η αρθρίτιδα. Δοκιμάστε, επίσης, να χρησιμοποιήσετε ζεστά επιθέματα στα σημεία που πονάτε μετά την επάλειψη με ευκάλυπτο για να μεγιστοποιηθούν τα αποτελέσματα.

Τζίντζερ

Μπορεί να έχετε τζίντζερ στο ντουλάπι κυρίως για το μαγείρεμα, αλλά αυτό το βότανο είναι επίσης μια βάση σε πολλές εναλλακτικές μορφές ιατρικής. Οι χημικές ενώσεις που δίνουν στο τζίντζερ την έντονη γεύση του είναι οι ίδιες που του δίνουν και αντιφλεγμονώδεις ιδιότητες. Μέχρι στιγμής δεν έχουν γίνει επαρκείς έρευνες σχετικά με την αποτελεσματικότητα του τζίντζερ στην αρθρίτιδα, αλλά σύμφωνα με το αμερικανικό Εθνικό Κέντρο Συμπληρωματικής και Εναλλακτικής Ιατρικής (National Center for Complementary and Alternative Medicine – NCCAM) οι πρώτες μελέτες για τη μείωση του οιδήματος από ΡΑ με τη χρήση τζίντζερ είναι ελπιδοφόρες.

Πράσινο τσάι

Το πράσινο τσάι είναι ένα από τα πιο δημοφιλή ροφήματα για πολλούς λόγους υγείας και η χρησιμότητά του ακόμα και για τους πόνους από την ΡΑ είναι ακόμα ένας. Το πράσινο τσάι μπορεί να χρησιμοποιηθεί για τη θεραπεία της φλεγμονής που προκαλεί η αρθρίτιδα. Έρευνα του NCCAM το 2010 έδειξε ότι το πράσινο τσάι μπορεί να βοηθήσει τόσο τους ασθενείς με οστεοαρθρίτιδα όσο και με ΡΑ.

Κουρκούμη

Η κουρκούμη είναι μια κίτρινη σκόνη που παρασκευάζεται από το ομώνυμο φυτό. Σε αντίθεση με άλλα είδη βοτάνων, το NCCAM υποστηρίζει ότι η κουρκούμη μπορεί να λειτουργήσει καλύτερα για την καταπολέμηση του πόνου στις αρθρώσεις, όταν λαμβάνεται από το στόμα. Εργαστηριακές έρευνες σε ποντίκια έδειξαν ότι αυτό το βότανο μπορεί να επιβραδύνει την εξέλιξη της ΡΑ. Ωστόσο, δεν έχουν διεξαχθεί ακόμα αρκετές μελέτες σε ανθρώπους για να προσδιοριστεί ο ακριβής ρόλος της κουρκούμης στην καταπολέμηση της ΡΑ.

Σε κάθε περίπτωση, προτού αποφασίσετε να δοκιμάσετε οποιαδήποτε εναλλακτική μέθοδο καταπολέμησης κάποιας ασθένειας/πάθησης, είναι σώφρον να επικοινωνήσετε πρώτα με τον προσωπικό σας γιατρό, ο οποίος θα σας συμβουλέψει κατάλληλα.

Λιβάνι

Από δοκιμές που πραγματοποίησαν αμερικανοί ερευνητές για την καταπολέμηση της αρθρίτιδας με συμπληρώματα λιβανιού, διαπίστωσαν ότι το πανάρχαιο φυτό διαθέτει πραγματικά θαυματουργές ιδιότητες ενάντια στη χρόνια πάθηση, οι οποίες μάλιστα γίνονται αισθητές σε μόλις επτά ημέρες.

Στη μελέτη, που ανήκει στους ειδικούς του Πανεπιστημίου της Καλιφόρνιας, συμμετείχαν συνολικά 70 άνδρες και γυναίκες με οστεοαρθρίτιδα στα γόνατα. Σε κάποιους από αυτούς οι επιστήμονες χορήγησαν κάψουλες από απόσταγμα λιβανιού σε δύο διαφορετικές δόσεις, ενώ σε κάποιους άλλους έδωσαν ψευδοφάρμακα.

Μετά την πάροδο επτά μόλις ημερών, διαπίστωσαν ότι όσοι λάμβαναν την υψηλότερη δόση εμφάνιζαν ήδη σημαντική βελτίωση. Κατά την ολοκλήρωση της θεραπείας, όπως δημοσιεύεται στο επιστημονικό έντυπο «Arthritis  Research & Therapy», οι ασθενείς που έπαιρναν λιβάνι δήλωσαν ότι ο πόνος και η δυσκαμψία είχε μειωθεί κατά 2/3.

Οι ειδικοί τονίζουν ότι πρόκειται για ένα φυσικό τρόπο αντιμετώπισης της νόσου χωρίς παρενέργειες, σε αντίθεση με τις συμβατικές θεραπείες, με παυσίπονα και αντιφλεγμονώδη φάρμακα, που χρησιμοποιούνται συνήθως κατά της αρθρίτιδας.

Ρόδι

Ευεργετική δράση κατά της αρθρίτιδας φαίνεται πως έχει ο χυμός του ροδιού, όπως εκτιμούν αμερικανοί ερευνητές.

Πειράματα σε κουνέλια που πραγματοποίησαν οι ειδικοί του Πανεπιστημίου Case Western Reserve στο Κλήβελαντ, έδειξαν ότι ο χυμός του ροδιού είχε αντιφλεγμονώδη δράση, αποτρέποντας έτσι τη δημιουργία αρθρίτιδας.

Όπως γράφει το επιστημονικό έντυπο «Journal of Inflammation», οι ερευνητές χορήγησαν στα κουνέλια 175 ml χυμό από ρόδι και στη συνέχεια εξέτασαν τα επίπεδα δραστηριότητας πρωτεϊνών στο αίμα των ζώων, οι οποίες πυροδοτούν τις φλεγμονές.

Διαπίστωσαν, λοιπόν, ότι το ρόδι όχι μόνο μείωνε κατά το ήμισυ την συγκεκριμένη δραστηριότητα, αλλά παράλληλα αύξανε τα επίπεδα αντιοξειδωτικών ουσιών που είναι γνωστές για την αντιφλεγμονώδη δράση τους. Αν και τα αποτελέσματα αυτά χρήζουν περαιτέρω έρευνας, οι επιστήμονες δεν αποκλείουν την πιθανότητα το ρόδι να έχει την ίδια θετική επίδραση και στον ανθρώπινο οργανισμό.

Ελαιόλαδο

Για να ανακουφίσετε μια πονεμένη άρθρωση, μπορείτε να καταφύγετε σε μια απλή θεραπεία με φυσικά υλικά. Zεστάνετε ελαφρά λίγο ελαιόλαδο, ανακατέψτε το με το χυμό ενός φρεσκοστυμμένου λεμονιού και τρίψτε απαλά για 10-15 λεπτά το σημείο που πονάει με το χλιαρό μείγμα. Kαλύψτε την άρθρωση με ένα χαλαρά δεμένο επίδεσμο και αφήστε τον όλη τη νύχτα. Tο πρωί, πιείτε ένα χλιαρό ποτήρι νερό, στο οποίο θα έχετε ρίξει 1-2 κουταλιές μηλόξιδο και μία ή περισσότερες κουταλιές μέλι. Έτσι, θα επωφεληθείτε από τις αντιφλεγμονώδεις και αναλγητικές ιδιότητες του ελαιόλαδου και του λεμονιού και από την αποτοξινωτική δράση του μηλόξιδου και του μελιού, που βοηθούν στην απομάκρυνση των τοξινών από την πονεμένη άρθρωση.

Σπαθόλαδο ή βαλσαμόλαδο

Με μοναδική αντιφλεγμονώδη δράση, το σπαθόλαδο έχει ίσως τα πιο άμεσα αποτελέσματα. Για περισσότερες πληροφορίες για το τι κάνει το βαλσαμόλαδο πατήστε εδώ.

Αγκινάρα

Mε τα κρύα του χειμώνα, όσοι έχουν πρόβλημα στις αρθρώσεις, πονούν περισσότερο και πιο συχνά. Aν ανήκετε σε αυτή την κατηγορία, μπορείτε να δοκιμάσετε το αφέψημα αγκινάρας, που θεωρείται πολύ αποτελεσματικό στην αντιμετώπιση του πόνου. Για να το φτιάξετε, θα ρίξετε 1 κουταλιά αποξηραμένα φύλλα αγκινάρας, που θα τα προμηθευτείτε από καταστήματα που πωλούν θεραπευτικά βότανα, μέσα σε ένα φλιτζάνι βραστό νερό και θα τα αφήσετε για ένα τέταρτο της ώρας. H αγκινάρα, πλούσια σε φαρμακευτικές ουσίες και πιο γνωστή για την αντιμετώπιση ηπατικών προβλημάτων, φαίνεται ότι έχει έντονη αντιφλεγμονώδη δράση, που ανακουφίζει και από τον πόνο στις αρθρώσεις. Mπορείτε να πιείτε όσα φλιτζάνια εγχύματος θέλετε μέσα στη μέρα. Άλλωστε, θα επωφεληθεί παράλληλα και το συκώτι σας.

Μουρουνόλαδο

Δύο κουταλάκια μουρουνόλαδο την ημέρα είναι αρκετά για να μειώσουν τον πόνο της αρθρίτιδας, όπως έδειξε νέα σκοτσέζικη έρευνα.

Οι ειδικοί του Πανεπιστημίου του Νταντί, παρακολούθησαν συνολικά 100 ασθενείς που έπασχαν από ρευματοειδή αρθρίτιδα και έπαιρναν μη στεροειδή αντιφλεγμονώδη φάρμακα για τον πόνο. Οι συμμετέχοντες χωρίστηκαν σε δύο ομάδες: στους μεν χορηγήθηκαν 10 γρ. μουρουνόλαδου την ημέρα (που ισοδυναμεί με 2 κουταλιές του γλυκού) ενώ παράλληλα συνέχισαν να λαμβάνουν κανονικά τα παυσίπονα που έπαιρναν μέχρι τότε, και στους δε χορηγήθηκαν μόνο ψευδοφάρμακα.

Εννέα μήνες μετά, οι ερευνητές παρατήρησαν ότι το 39% όσων έπαιρναν μουρουνόλαδο είχαν καταφέρει να μειώσουν την καθημερινή δόση φαρμάκων κατά 30%, σε σχέση με το 10% της άλλης ομάδας.

Το σημαντικότερο όλων όμως, όπως τονίζουν οι ειδικοί στο επιστημονικό έντυπο «Rheumatology» είναι το γεγονός ότι όσοι κατάφεραν να ελαττώσουν την λήψη φαρμάκων χάρη στο μουρουνόλαδο, δεν εμφάνισαν οποιαδήποτε επιδείνωση των συμπτωμάτων τους. Αντίθετα, μείωσαν τις παρενέργειες των φαρμάκων.

Πατσής  Δημήτρης 

 

Μοιραστείτε αυτό το άρθρο: