«Αρχηγός του Πυροσβεστικού Σώματος Βασ. Παπαγεωργίου»

 

b16513d964bacfba3c52ac33a9ee34d9

Συναντήθηκα μαζί του τον Φεβρουάριο του 2015 και ήταν η πρώτη συνέντευξη για το περιοδικό www.faretra.gr

Σήμερα σας την παρουσιάζω πάλι γιατί πιστεύω ότι είναι κάτι που πρέπει να ξαναδούμε και να διαβάσουμε .

ΧΑ  Αρχηγέ, έχετε κλείσει περισσότερο από ένα χρόνο στην ηγεσία του Πυροσβεστικού Σώματος και μάλιστα σε μία δύσκολη χρονικά περίοδο για τη χώρα.

Πως είναι να ηγείται κάποιος σε μία τόσο σημαντική και απαιτητική θέση τ ου κρατικού μηχανισμού;

ΒΠ.    Σίγουρα, είναι τιμητικό να σε επιλέγουν για μία τέτοια θέση. Το να είναι κανείς Αρχηγός του Πυροσβεστικού Σώματος, δεν είναι εύκολη υπόθεση, ειδικά στις δύσκολες μέρες που διανύουμε σήμερα.

Απαιτείται σοβαρότητα και υπευθυνότητα όλων μας μπροστά στην εθνική προσπάθεια της χώρας να βγει από τις κρίσιμες στιγμές που αντιμετωπίζει.

Ο καθένας από το μετερίζι του οφείλει να σταθεί αντάξιοςτων ευθυνών του.

Καμία φυσική ηγεσία δεν πρέπει να «εγκλωβίζεται» στην αίγλη τηςθέσης της.

Πιστεύω ότι όσοι άνθρωποι έχουν εξουσία ή κατέχουν ηγετικές θέσεις, πρέπει να μη σταματούν ποτέ να δίνουν τον καλύτερο εαυτό τους.

Πρέπει να είναι αξιοπρεπείς ,υπομονετικοί αλλά και να ασκούν αυτοκριτική

στις αποδοκιμασίες που ενδεχομένως να δέχονται. Να μαθαίνουν από τα λάθη τους και να μην το βάζουν ποτέ κάτω.

Να προσπαθούν συνεχώς, να είναι μαχητικοί και αφοσιωμένοι

στην αποστολή τους.

Πρέπει να δίνουν οι ίδιοι το παράδειγμα. Μόνο έτσι μπορούν να εμπνεύσουν  τους ανθρώπους γύρω τους.

Αυτό που μπορώ να σας διαβεβαιώσω είναι ότι πέρα και πάνω από όλα είμαι «πυροσβέστης». Το αξίωμά μου είναι απλά μία θέση στην ιεραρχία.

Για να μπορεί να κρατηθεί το Πυροσβεστικό Σώμα στα υψηλότερα επίπεδα αποτελεσματικότητας και κοινωνικής καταξίωσης, απαιτείται ένας διαρκής και επίπονος αγώνας από όλους όσους το υπηρετούν, ανεξάρτητα από το βαθμό τους, τα καθήκοντά τους ή τη θέση που κατέχουν.

Απραξία, αδιαφορία και αναλγησία, είναι έννοιες που δεν χωράνε  στο επάγγελμά μας αλλά ούτε και στην αποστολή που είμαστε ταγμένοι να υπηρετήσουμε Όλοι μας πρέπει να τιμάμε τον όρκο που δώσαμε.

ΧΑ .Σε παλαιότερη συνέντευξή σας έχετε δηλώσει πως τα προβλήματα στο Πυροσβεστικό Σώμα είναι υπαρκτά και όποιος τα προσπερνάει δεν έχει σχέση με την πραγματικότητα, αναφερόμενος σε σημαντικές ελλείψεις τόσο σε

ανθρώπινο δυναμικό αλλά και σε μέσα.

Πως μπορεί ένα ένστολο σώμα να εξακολουθεί να είναι αξιόμαχο και να κατέχει υψηλή θέση στην εκτίμηση των πολιτών, όταν στο εσωτερικό του αντιμετωπίζει τόσο σημαντικά προβλήματα;

Είναι αλήθεια πως αντιμετωπίζουμε πολλές και σοβαρές ελλείψεις σε έμψυχο δυναμικό αλλά και υλικοτεχνική υποδομή.

Ενδεικτικά θα σας αναφέρω το γεγονός πως είναι πολλές οι φορές που οι πυροσβεστικοί μας υπάλληλοι επιχειρούν στα συμβάντα με φθαρμένες στολές, γιατί η αντικατάστασή τους εξαρτάται από τη δύσκαμπτη διεκπεραίωση διαγωνισμών που βρίσκονται μπλοκαρισμένοι στους κρατικούς φορείς που εποπτεύουν τη χορήγησή τους.

Όμως οι δυσκολίες δεν συνίστανται μόνο σε αυτό το κομμάτι.

Η σφιχτή δημοσιονομική  πολιτική έχει περιορίσει αναγκαστικά τις παροχές και τους εκσυγχρονισμούς που απαιτούνται για τη βελτίωση των συνθηκών εργασίας των πυροσβεστών. Παρόλο όμως που το Πυροσβεστικό Σώμα είναι επιχειρησιακά ένα κατ εξοχήν μηχανοκίνητο σώμα, ο χαρακτήρας, η σύστασή, η καρδιά του, θα έλεγα πως είναι αμιγώς ανθρωποκεντρική. Θέλω να πω με αυτό πως δεν αρκούν μόνο τα σύγχρονα και καλά συντηρημένα οχήματα.

Δεν αρκεί μόνο ο εξοπλισμός για να κάνει έναν πυροσβέστη ικανό και αποτελεσματικό στη δουλειά του.

Σίγουρα είναι αναγκαίος για να τη διεκπεραιώσει, όχι όμως για να την κάνει καλά.

Αυτό που έχει τη μεγαλύτερη βαρύτητα είναι να δίνεις την ψυχή σου στα συμβάντα που επιχειρείς.

Να ξεπερνάς τον ίδιο σου τον εαυτό και να το κάνεις αγόγγυστα, με φιλότιμο και αυταπάρνηση.

Και οι Έλληνες Πυροσβέστες το πράττουν και εδώ στον τόπο τους, αλλά και στο εξωτερικό όσες φορές

χρειάστηκε να συμμετάσχουν σε αποστολές βοήθειας και αλληλεγγύης, τα σχόλια ήταν επαινετικά τόσο για τη δουλειά που προσέφεραν όσο και για την οργάνωσή τους.

Χρόνια τώρα το Πυροσβεστικό Σώμα αποδεικνύει καθημερινά, ότι μπορεί να είναι αξιόμαχο, δίπλα στον Έλληνα πολίτη σε κάθε δυσκολία του. Από το πιο μικρό και απλό περιστατικό, μέχρι το πιο δύσκολο και περίπλοκο!

Και αυτό είναι αποτέλεσμα μιας συλλογικής προσπάθειας που επιτυγχάνεται σε βάθος χρόνου.

Ο φετινός απολογισμός της αντιπυρικής περιόδου έληξε με ιδιαίτερα θετικά σχόλια από την πολιτεία και έναν επιχειρησιακό σχεδιασμό που δούλεψε υποδειγματικά σε όλα του τα επίπεδα, αφού από το 1998 που

το Πυροσβεστικό Σώμα ανέλαβε τη δασοπυρόσβεση, καταφέρατε τα ποσοστά  των καμένων εκτάσεων να παρουσιάσουν κατά μέσο όρο τη μεγαλύτερη μείωση των τελευταίων 16 χρόνων.

 ΧΑ  Που πιστεύετε ότι  οφείλετε η επίτευξη αυτών των τόσο σημαντικών αποτελεσμάτων;

ΒΠ. Κατά την περσινή αντιπυρική περίοδο βρεθήκαμε αντιμέτωποι με ένα δυνατό γρίφο.

Έπρεπε να σχεδιάσουμε και να επιχειρήσουμε με μικρότερο αριθμό διαθέσιμων πυροσβεστικών αεροσκαφών σε σχέση με άλλα έτη, αλλά και να συντηρήσουμε τον μηχανολογικό μας εξοπλισμό με λιγότερες πιστώσεις.

Επιπλέον ο καιρός δεν στάθηκε σύμμαχός μας αφού λόγω των υψηλών θερμοκρασιών κληθήκαμε να εφαρμόσουμε επιχειρησιακό στάδιο αυξημένης ετοιμότητας, με δείκτη επικινδυνότητας πολύ υψηλό, τις μισές περίπου ημέρες του τριμήνου Ιουνίου-Αυγούστου.

Όλα έμοιαζαν να είναι εναντίον μας, αλλά τίποτε δεν μας πτόησε. Τα πάντα είναι θέμα σωστής διαχείρισης και συντονισμού. Και αυτό πράξαμε.

Πρυτάνευσε η διάθεση προσφοράς και το πνεύμα συνεργασίας. Δουλέψαμε συνεχόμενα και συλλογικά. Αξιοποιήσαμε την τεχνογνωσία και την εμπειρία μας.

Οργανώσαμε καλύτερα το σύστημα εντοπισμού των πυρκαγιών και κινητοποίησης των πυροσβεστικών δυνάμεων με επανασχεδιασμό των τακτικών άμεσης επέμβασης και κλιμάκωσης των επιχειρήσεων.

Και εδώ θέλω να επισημάνω την πολύτιμη συνδρομή όλων των φορέων και υπηρεσιών που συνέβαλαν σε αυτή την καθοριστική συνεργασία.

Ένοπλες Δυνάμεις, Σώματα Ασφαλείας, φορείς της Τοπικής Αυτοδιοίκησης όλων των βαθμίδων, Δασική Υπηρεσία, Εθελοντικές ομάδες, στάθηκαν

αρωγοί μας και επέδειξαν εξαιρετική συνεργασία και αμέριστη στήριξη στην αντιμετώπιση των δασικών πυρκαγιών. Δώσαμε ακόμη μεγάλη σημασία στην εκπαίδευση του προσωπικού μας, αλλά και στην εκπαίδευση του προσωπικού άλλων φορέων και εθελοντών, θεωρώντας ότι αυτός είναι ένας καλός τρόπος να επιτύχουμε άμεσα αύξηση της αποτελεσματικότητας με το μικρότερο δυνατό κόστος.

Καταγράψαμε προβλήματα και αδυναμίες του μηχανισμού δασοπυρόσβεσης προκειμένου να βελτιωθεί στο μέγιστο δυνατό η συνεργασία όλων των δυνάμεων που συμβάλλουν στην αντιμετώπιση των πυρκαγιών.

Δεν εφησυχάσαμε λεπτό.

Το στοίχημα ήταν να κερδίσουμε τη μάχη για την προστασία του φυσικού μας πλούτου και της περιουσίας των πολιτών.

Και έχω την αίσθηση ότι στο βαθμό που μας αναλογούσε το πετύχαμε.

ΧΑ. Λαμβάνοντας υπόψη την απειλή των φυσικών καταστροφών, τις απειλές από πιθανές τρομοκρατικές επιθέσεις αλλά και τα μεγάλα περιβαλλοντικά συμβάντα, πόσο έτοιμο πιστεύετε πως είναι το Πυροσβεστικό Σώμα να αντιμετωπίσει τις νέες προκλήσεις των καιρών μας;

ΒΠ .Κατά αρχάς θα ήθελα να διαβεβαιώσω την Ελληνική κοινωνία πως το Πυροσβεστικό Σώμα είναι έτοιμο να σταθεί δίπλα στον κάθε πολίτη.

Παρά τις όποιες ελλείψει, μέσα από προγράμματα διαρκούς εκπαίδευσης και επιμόρφωσης και με τον απαιτούμενο σχεδιασμό, οι Έλληνες Πυροσβέστες διαθέτουν τα αντανακλαστικά αλλά και το σθένος να διαχειριστούν και να

αντιμετωπίσουν κάθε κατάσταση έκτακτης ανάγκης, με αυτοπεποίθηση και επαγγελματισμό, πολλές φορές μάλιστα με πράξεις τους ξεπερνούν τα όρια της επαγγελματικής ευσυνειδησίας.

Και αυτό το πρότυπο της μέγιστης κοινωνικής προσφοράς πηγάζει από την αγάπη τους προς το συνάνθρωπο.

Επιπλέον και σε συνδυασμό με την ενεργοποίηση του Ευρωπαϊκού μηχανισμού πολιτικής προστασίας, σε μεγάλα και δύσκολα συμβάντα, η Υπηρεσία μας είναι έτοιμη να ανταποκριθεί στις απαιτήσεις μιας κοινωνίας που συνεχώς αλλάζει και βρίσκεται αντιμέτωπη με τη μεγαλύτερη κρίση στη Μεταπολιτευτική μας ιστορία.

Δεν πρέπει να παραβλέπουμε το γεγονός πως το επάγγελμα του πυροσβέστη, σύμφωνα με τις τελευταίες στατιστικές μελέτες που έχουν γίνει, «σκοράρει» στις υψηλότερες θέσεις των πιο δύσκολων και αγχωτικών επαγγελμάτων παγκοσμίως.

Καλούμαστε καθημερινά κατά τη διάρκεια των επιχειρήσεών μας να λαμβάνουμε «γρήγορες» και «ασφαλείς» αποφάσεις, ζωτικής σημασίας.

Συνεπώς ο ρόλος του πυροσβέστη είναι πολυδιάστατος, το εύρος των καθηκόντων του τεράστιο και η σχέση ευθύνης του με την κοινωνία άρρηκτη. Σε αυτό το σημείο θέλω να απευθύνω και μια έκκληση στον κάθε έλληνα πολίτη.

Η προστασία των βιοτόπων και των εθνικών δρυμών μας δεν αποτελεί μόνο ευθύνη του φορέα που νομοθετικά το διαχειρίζεται.

Είναι και ατομική ευθύνη.

Η ευαισθητοποίηση της κοινής γνώμης και η περιβαλλοντική μας παιδεία  είναι καθοριστικής σημασίας για τη διατήρηση και την προστασία των δασών και του φυσικού πλούτου της χώρας μας.

Η έλλειψη σεβασμού στη φύση σηματοδοτεί καταστροφικές συνέπειες που επιστρέφουν πίσω στον ίδιο τον άνθρωπο.

Ας μην επιτρέψουμε να συμβεί κάτι τέτοιο.

Αν όλοι οι άνθρωποι και οι φορείς, παιδεία και πολιτεία ενδιαφερθούν για το πρόβλημα αυτό και το αντιμετωπίσουμε συλλογικά, τότε όχι μόνο θα προστατεύσουμε το φυσικό και κοινωνικό μας περιβάλλον αλλά θα προστατεύσουμε και τα θεμέλια της ίδιας μας της ύπαρξης μας.

ΧΑ. Αρχηγέ να σ ευχαριστήσω για την τιμή που μου κάνατε να μου αφιερώσετε τον πολύτιμο χρόνο

 

Αρζόγλου Χάρης

Αρζόγλου Χάρης

Μοιραστείτε αυτό το άρθρο: