Αυστηρές οικονομικές κυρώσεις σε βάρος της Τουρκίας επιβάλλει το Κρεμλίνο

Μόσχα, Ρωσία
Περιοριστικά μέτρα στον τουριστικό τομέα και τις εισαγωγές αγροτικών προϊόντων επιβάλλει η Ρωσία, με τον ρώσο πρόεδρο Βλαντιμίρ Πούτιν να υπογράφει το σχετικό διάταγμα, ως αντίποινα στην κατάρριψη του ρωσικού Sukhoi.

Τα περισσότερα μέτρα προβλέπεται να τεθούν σε ισχύ με το ξεκίνημα του 2016.

Το διάταγμα ζητά να απαγορευτούν οι πτήσεις τσάρτερ ανάμεσα σε Ρωσία και Τουρκία.

Σύμφωνα με τα ρωσικά ΜΜΕ, οι ρώσοι τουριστικοί πράκτορες θα «αποθαρρυνθούν» από την πώληση τουριστικών πακέτων στην Τουρκία.

Παράλληλα, θα απαγορευτεί η εισαγωγή ορισμένων τουρκικών προϊόντων -χωρίς να δίνονται περισσότερες διευκρινίσεις.

Μεταξύ των μέτρων, θα είναι και απαγόρευση επέκτασης ορισμένων συμβάσεων εργασίας σε Τούρκους που εργάζονται στη Ρωσία -κάτι που μπορεί να σημαίνει απολύσεις Τούρκων στη ρωσική επικράτεια μετά την Πρωτοχρονιά.

Επίσης, επαναφέρεται το καθεστώς θεώρησης εισόδου (βίζα) μεταξύ των δύο χωρών, επισημαίνεται στο διάταγμα.

Λεπτομέρειες για τις οικονομικές κυρώσεις αναμένεται να ανακοινώσει η ρωσική κυβέρνηση.

Αξίζει να σημειωθεί ότι το διάταγμα δόθηκε στη δημοσιότητα μετά την δήλωση του Ερντογάν, ο οποίος εξέφρασε «τη λύπη του» για την κατάρριψη του ρωσικού αεροσκάφους, χωρίς, πάντως, να ζητήσει τη συγγνώμη που απαιτεί η Μόσχα.

  • Τη λύπη του εκφράζει ο Ερντογάν για την κατάρριψη, «μακάρι να μην είχε συμβεί»
  • Και η Τουρκία συνιστά στους πολίτες της να αποφεύγουν ταξίδια στη Ρωσία

Υπενθυμίζεται ότι μετά την κατάρριψη του Sukhoi, η Μόσχα έχει περιορίσει την κίνηση ρώσων τουριστών, έχει αφήσει σε «αναμονή» στα σύνορα τουρκικά φορτηγά, έχει βάλει στον πάγο φορτία αγροτικών εισαγωγών ενώ έχει ενισχύσει τα μέσα στη βάση της στη Συρία με μέσα προστασίας των ρωσικών μαχητικών, λέγοντας πως θα καταρρίψει «οποιονδήποτε εναέριο στόχο μπορεί να αποτελέσει απειλή» για τα ρωσικά μαχητικά.

Στην πρώτη αντίδραση από πλευράς Τουρκίας, ανώτερος αξιωματούχος είπε στο πρακτορείο Reuters: «Κυρώσεις σαν αυτές μπορούν μόνο να βλάψουν τις (μεταξύ μας) σχέσεις. Αυτά τα βήματα δεν διευκολύνουν την κατάσταση, βαθαίνουν την κρίση».

Newsroom ΔΟΛ

Μοιραστείτε αυτό το άρθρο: