
Συνεργάζομαι μαζί του εδώ και τέσσερα χρόνια στην Εκπομπή < Ηθοποιός σημαίνει Φως >.
Ήδη πλησιάζουμε να ολοκληρώσουμε και τον τέταρτο χρόνο συνεργασίας μας .
Σήμερα όμως έχω την τιμή να παρουσιάσω τον Βασίλη Σαμαριτάκη σε μία συνέντευξη για τον Βασίλη Ηθοποιό .
Αρζόγλου: Εδώ και αρκετά χρόνια έχεις δοκιμαστεί με πολύ μεγάλη επιτυχία στην κωμωδία. Τα τελευταία δύο χρόνια έχεις κάνει μία στροφή στο πιο δραματικό ή κάνω λάθος;
Σαμαριτάκης : Μία μικρή στροφούλα ναι, θα το έλεγα κι έτσι.
Με τα “Παιχνίδια Εξουσίας”, Νίκης Τριανταφυλλίδη και Γιώργου Λιβανού στο Studio Κυψέλης, το 2015-16 και τώρα το 2017, που ετοιμαζόμαστε να το ξανανεβάσουμε σε σκηνοθεσία πάντα Γιώργου Λιβανού και στον “Ελευθέριο Βενιζέλο”του Γρηγόρη Χαλιακόπουλου, σε σκηνοθεσία Γιάννη Μόρτζου, στο Θέατρο Τέσσερις Εποχές-Γιάννης Μόρτζος, ένα έργο καθαρά ιστορικό με πολλές όμως λεπτομέρειες και για την προσωπική ζωή του Βενιζέλου.
Χ.Α : Εσένα τι νομίζεις ότι σου ταιριάζει πιο πολύ; Η κωμωδία ή τα άλλα είδη θεάτρου, όπως το δράμα παραδείγματος χάρη;
Σ. Β : Πιστεύω ότι ένας ολοκληρωμένος ηθοποιός πρέπει να διακρίνεται εξίσου καλά σε όλα τα είδη και τα τελευταία χρόνια αποδεικνύεται από την εξέλιξη των πραγμάτων ότι μπορώ να τα καταφέρω εξίσου καλά σε όλα τα είδη θεάτρου. Βέβαια έχω μία προσωπική αδυναμία στην κωμωδία… γιατί να το κρύψωμεν άλλωστε…χαχαχα…
Χ.Α : Μίλησέ μου για την παράσταση ”Ελευθέριος Βενιζέλος”, που φαίνεται πως κάνει μία πολύ μεγάλη επιτυχία. Πώς προέκυψε αυτή η συνεργασία;

Σ.Β : Πραγματικά ο “Ελευθέριος Βενιζέλος” του Γρηγόρη Χαλιακόπουλου σημειώνει πολύ μεγάλη επιτυχία. Δεν είναι τυχαίο άλλωστε πως ως τώρα που μιλάμε, έχουμε συμπληρώσει τις 107 παραστάσεις, συμπεριλαμβανομένης και της άκρως επιτυχημένης περιοδείας σε Κρήτη και Αττική και έχουν δει την παράσταση πάνω από 5.300 θεατές. Και έχω την πεποίθηση ότι δεν έχει ολοκληρώσει ακόμα τον κύκλο της…
Όλα ξεκίνησαν πριν αρκετά χρόνια, σε μια πρεμιέρα στο Altera Pars ενός κοινού γνωστού μας συναδέλφου ηθοποιού, με τη Γιούλη Ζήκου.
Εκεί μας σύστησαν και η συμπάθεια υπήρξε αμοιβαία.
Πήγα και την είδα στην παράσταση, «Γιαννούλης Χαλεπάς: η κοιμωμένη μου», στο Θέατρο Τέσσερις Εποχές-Γιάννης Μόρτζος και εντυπωσιάσθηκα και από την ερμηνεία της (υποδυόταν την 80χρονη αυταρχική μάνα του Χαλεπά), αλλά και από την ερμηνεία του Πέτρου Αποστολόπουλου (ενσάρκωσε με απόλυτη επιτυχία τον Χαλεπά) και φυσικά, μαγεύτηκα από την υπέροχη σκηνοθεσία του δασκάλου, Γιάννη Μόρτζου.
Αυτή την παράσταση την παρακολούθησα 4 φορές, τόσο πολύ μου άρεσε.
Ε από εκεί και πέρα η Γιούλη Ζήκου, ήρθε και με είδε στην παράσταση “Εκκλησιάζουσες”, σε μετάφραση-διασκευή της αείμνηστης Νίκης Τριανταφυλλίδη και σκηνοθεσία της κόρης της, Ζωής Μασούρα- Τριανταφυλλίδη…υποδυόμουν το Βλέπυρο και μία τρελή γριά, με φτερά και πούπουλα..χα χα χα.
Η Γιούλη ενθουσιάστηκε και μου είπε, πως μόλις αποφασίσει ο δάσκαλος να ανεβάσει κωμωδία θα με προτείνει αμέσως… Έτσι λοιπόν παρόλο που δεν έκανε ο δάσκαλος κωμωδία, με πρότεινε η Γιούλη, για την παράσταση Ελευθέριος Βενιζέλος και την ευχαριστώ πολύ γι’ αυτό. Πέρασα από ακρόαση από το δάσκαλο κι εκείνος μου έδωσε το ρόλο του Βασιλιά Κωνσταντίνου Α.
Μεγάλη μου τιμή να παίζω στο πλάι ενός θεατρανθρώπου, όπως είναι ο Γιάννης Μόρτζος, του οποίου η ψυχή και το πνεύμα, έχει μπολιαστεί από την 21χρονη συμπόρευση, με το μεγάλο θεατράνθρωπο Κάρολο Κουν. Πραγματικά το να παίζεις στο πλάι του Γιάννη Μόρτζου και να σε σκηνοθετεί, ο ίδιος κιόλας, είναι μια μαθητεία, μία δεύτερη δραματική σχολή…του είμαι απόλυτα ευγνώμων.
Το κείμενο του Γρηγόρη Χαλιακόπουλου είναι εξαιρετικό, απόλυτα προσεγμένο και αρκετά αντικειμενικό (αναφέρεται και στα λάθη του Βενιζέλου (ιδιώνυμο..κτλ)
Η συνεργασία με όλο το θίασο είναι πολύ καλή. Όλοι οι ηθοποιοί είναι εξαιρετικοί στους ρόλους τους.
Στο τέλος εκάστης παράστασης οι θεατές μας συγχαίρουν και εκφράζονται με πολύ θερμά σχόλια…”σας ευχαριστούμε, μας διδάσκετε ιστορία..” κτλ
Πραγματικά νιώθω τιμημένος κι ευτυχής που παίζω σε αυτή την παράσταση.
Χ.Α : Ποιό ρόλο υποδύεσαι;
Σ.Β : Όπως προείπα παίζω το ρόλο του εχθρού του Βενιζέλου, το Βασιλιά Κωνσταντίνο Α, με την καθοδήγηση φυσικά του δασκάλου τον παρουσιάζω κυνικό, ισχυρογνώμονα και αλαζόνα, σε τέτοιο βαθμό που πρόσφατα έγραψε κριτικός ότι ” με εκνεύρισε τόσο πολύ που ήθελα να ανέβω στη σκηνή και να τον χαστουκίσω, όχι τον ηθοποιό, αλλά το ρόλο, τόσο πολύ με έπεισε για την κυνικότητά του..” χαχα.. άρα κάτι πέτυχα κι εγώ…
Επίσης στην έναρξη της παράστασης, παίζω ένα φίλο του Βενιζέλου το Χανιώτη δάσκαλο το Μανώλη Σαριδάκη που αναφέρεται στα πρώτα βήματα του Βενιζέλου, ως φρέσκος δικηγόρος, που δραστηριοποιείται έντονα για την απελευθέρωση της Κρήτης, από τον τουρκικό ζυγό…Ευτυχώς που παίζω και αυτό το ρόλο, γιατί ως Κρητικός, που αγαπάω και θαυμάζω τον Ελευθέριο Βενιζέλο, νιώθω πως κάπως εξιλεώνομαι, αφού είμαι υποχρεωμένος ως ηθοποιός, να παίξω το μισητό εχθρό του, το Βασιλιά Κωνσταντίνο Α…χαχαχα!!
Α.Χ : Ποιούς ηγέτες της νεότερης ιστορίας θαυμάζεις;
Β.Σ : Όπως κανείς μπορεί να συμπεράνει από τα παραπάνω, θαυμάζω δύο ηγέτες της σύγχρονης ιστορίας, τον Ελευθέριο Βενιζέλο, αλλά και τον Ιωάννη Καποδίστρια, γιατί και οι δύο με πείσμα και με αυτοθυσία (ο Ιωάννης Καποδίστριας δολοφονήθηκε και ο Βενιζέλος δέχθηκε αρκετές δολοφονικές απόπειρες εναντίον του), αγωνίστηκαν να λυτρώσουν την Ελλάδα από τον τουρκικό ζυγό και να την κάνουν ισότιμο ανεξάρτητο κράτος ανάμεσα στα άλλα ευρωπαϊκά κράτη.
Α.Χ : Υπάρχει κάποια σκηνή της παράστασης που ξεχωρίζεις και γιατί;
Σ.Β : Ξεχωρίζω παραπάνω από μία σκηνές: Ι) τη σκηνή του Βενιζέλου (Γιάννης Μόρτζος) με το φάντασμα της πρώτης γυναίκας του Μαρίας (Ελεάννα Πουλίδα) γιατί θεωρώ πως είναι πολύ συγκινητική και τρυφερή σκηνή, ΙΙ) τη σκηνή με το Βενιζέλο και τον Αντώνη (Ευάγγελος Πετρόπουλος). ΙΙΙ)
Φυσικά τη δική μου σκηνή με το Βασιλιά και το Βενιζέλο, γιατί εκτός ότι με τιμάει αφάνταστα που παίζω στο πλάι του θεατρανθρώπου Γιάννη Μόρτζου τη θεωρώ πολύ δυνατή σκηνή, κατά την οποία αναβιώνει για πρώτη φορά στα χρονικά, πάνω στη θεατρική σκηνή, μια ιστορική, θρυλική θα έλεγα διαμάχη δύο ισχυρών ιστορικών προσωπικοτήτων, που δυστυχώς οδήγησε στον εθνικό διχασμό… IV) Ξεχωρίζω επίσης τη σκηνή του Βενιζέλου με τον Κεμάλ Ατατούρκ (Νικόλαος Κανατάς), επίσης δυνατή σκηνή, κατά την οποία ζωντανεύουν στην θεατρική σκηνή, δύο θρυλικές μορφές της παγκόσμιας ιστορίας..και φυσικά V) ξεχωρίζω ιδιαίτερα την τελευταία σκηνή με το θάνατο του Βενιζέλου, όπου η σκηνή Βενιζέλου, με τη γυναίκα του Έλενα Σκυλίτση Βενιζέλου (Γιούλη Ζήκου, η οποία βέβαια, είναι εξαιρετική και σε όλες τις υπόλοιπες σκηνές) να σπαράζει από το κλάμα που βλέπει να χάνει για πάντα τον αγαπημένο της, είναι πολύ συγκινητική.
Στο σημείο δε του εγκεφαλικού του Βενιζέλου, κατά την ταπεινή προσωπική μου άποψη, ο Γιάννης Μόρτζος, δίνει ρεσιτάλ υποκριτικής.
Α.Χ : Ποιό είναι το μήνυμα που περνά η παράσταση στον θεατή;
Σ.Β : Το μήνυμα της παράστασης είναι πιστεύω το εξής: πρέπει να μελετήσουμε την ιστορία μας, για να διδαχθούμε από τα λάθη μας, έθνος χωρίς μνήμη δεν έχει μέλλον, πρέπει να ξαναγεννηθεί ένας πολιτικός του διαμετρήματος του Βενιζέλου, που να πάρει στα χέρια του την τύχη της Ελλάδος και να τη βγάλει από το τέλμα, στο οποίο έχει περιέλθει τα τελευταία χρόνια, να ξαναβρεί την ανεξαρτησία της και τη χαμένη αίγλη της, η Ελλάδα δίδαξε ανά τους αιώνες, σε όλο τον κόσμο, πολιτισμό, δεν της αξίζει να είναι έρμαιο των ορέξεων των Μεγάλων Δυνάμεων, Δυστυχώς οι σύγχρονοι πολιτικοί της Ελλάδος μετέτρεψαν την πατρίδα μας σε ψωμοζήτουλα και ταπεινό συγγενή της Ευρώπης. Πρέπει να βρεθεί ένας ηγέτης άφθαρτος, οραματιστής, με πολιτική και διπλωματική δεινότητα όπως ήταν ο Ελευθέριος Βενιζέλος, που να μπορέσει να αναγεννήσει την πατρίδα μας, την Ελλάδα μας, από τις στάχτες της…
Α.Χ : Ποια είναι τα μελλοντικά σου σχέδια; Ετοιμάζεις κάτι αυτό τον καιρό, παράλληλα με τις δύο παραστάσεις που προανέφερες;

Σ.Β :Προς το παρόν κάνουμε πρόβες για τα “Παιχνίδια Εξουσίας”, συνεχίζουμε τον “Ελευθέριο Βενιζέλο” και έκλεισα μία μουσική παράσταση για 27,28/5/17 με την εκλεκτή φίλη, ηθοποιό-σοπράνο, Δέσποινα Τσολάκη, στην πανέμορφη Έδεσσα. Επίσης περιμένω στο προσεχές διάστημα να προβληθούν δύο ταινίες στις οποίες συμμετείχα, τη μεγάλου μήκους ταινία “Τίσις” του Γιώργου Ευαγγελόπουλου με πρωταγωνιστή το Γιώργο Βούλγαρη και τη μικρού μήκους ταινία, “Αν Ηθικόν” του Γιώργου Τριανταφύλλου, με Γιάννη Ζουγανέλη, Πρίντζη, Βισκαδουράκη, Γιώργο Τριανταφύλλου, Ευσταθία, Πάντη Κούση, Δέσποινα Τσολάκη και πολλούς άλλους…
Α.Χ : Σου εύχομαι από καρδιάς καλή επιτυχία σε ό, τι κάνεις γιατί πραγματικά το αξίζεις!!
Β.Σ : Σε ευχαριστώ πάρα πολύ για όλα και καλή συνέχεια στο σπουδαίο έργο σου!!!
Αρζόγλου Χάρης