Βασιλόπιτα τσουρέκι και Κέικ

Σήμερα θα μιλήσουμε για Βασιλόπιτες  τσουρέκι αλλά και κέικ .

Ξεκινάμε με πρώτο  το τσουρέκι  Βασιλόπιτα

is-2

Υλικά

100 γραμμ.  Βούτυρο   Αγελαδινό

50γραμ  .γάλα φρέσκο

125 γραμμ.  Ζάχαρη

40 γραμμ.  Νωπή μαγιά  η 2 φακελάκια   ξηρή

3 Αυγά

1 αυγό για άλειμμα με λίγο γάλα .

1 κουταλιά μαχλέπι σε σκόνη

Εκτέλεση

Σε ένα κατσαρολάκι ζεσταίνουμε το βούτυρο μαζί με το γάλα σε χαμηλή φωτιά. Μόλις αρχίσει να λιώνει το βούτυρο, ανακατεύουμε και προσθέτουμε και τη ζάχαρη. Αποσύρουμε πριν κάψει το μείγμα. Παράλληλα ζεσταίνουμε ελαφρώς το νερό αποσύροντάς το μόλις χλιαρύνει. Διαλύουμε μέσα σε αυτό τη μαγιά.

Σε ένα μεγάλο μπολ χτυπάμε ελαφρώς τα τρία αυγά και προσθέτουμε το μείγμα βουτύρου-γάλακτος-ζάχαρης, το μείγμα της μαγιάς, το μαχλέπι και τη μαστίχα. Ανακατεύουμε.
Μεταφέρουμε το μείγμα στον κάδο του μίξερ, προσθέτουμε το αλεύρι και ζυμώνουμε με το γάντζο (μπορούμε να ζυμώσουμε και με τα χέρια αλλά θα πάρει περισσότερη ώρα). Στην αρχή θα δούμε ότι η ζύμη κολλάει στα τοιχώματα και στο γάντζο, αλλά δεν πρέπει να προσθέσουμε επιπλέον αλεύρι. Συνεχίζουμε το ζύμωμα για 10-12 λεπτά μέχρι να στρώσει. Βουτυρώνουμε μια λεκανίτσα και βάζουμε μέσα τη ζύμη, αφού της δώσουμε σχήμα μπάλας. Χαράσσουμε έναν σταυρό στην επιφάνειά της με ένα μαχαίρι. Σκεπάζουμε με μια πετσέτα και αφήνουμε σε ζεστό περιβάλλον για 2-3 ώρες, ώστε να διπλασιαστεί σε όγκο και να εξαφανιστεί σχεδόν ο σταυρός. Μεταφέρουμε τη ζύμη σε έναν πάγκο και την ξαναζυμώνουμε ελαφρώς με τα χέρια.

Καλύπτουμε τον πάτο από ένα ταψί διαμέτρου 28 εκ. με λαδόκολλα και μεταφέρουμε μέσα σε αυτό τη ζύμη. Την πιέζουμε καλά με τα χέρια μας να απλώσει σε όλο το ταψί και να γίνει επίπεδη (περίπου 3-4 πόντους πάχος). Αφήνουμε τη βασιλόπιτα σε ζεστό περιβάλλον για περίπου άλλη μία ώρα μέχρι να φουσκώσει. Προθερμαίνουμε το φούρνο στους 180°C. Αλείφουμε τη βασιλόπιτα πολύ προσεκτικά με το αυγό της επάλειψης, το οποίο έχουμε ανακατέψει με λίγο γάλα ή νερό. Πασπαλίζουμε με το μαύρο και άσπρο σουσάμι και ψήνουμε για 1 ώρα περίπου. Αν δούμε ότι παίρνει χρώμα γρήγορα, μειώνουμε λίγο τη θερμοκρασία αλλά όχι κάτω από τους 160°C.

Το φλουρί το βάζουμε στο τέλος, γυρνώντας την πίτα από την ανάποδη και μπήγοντάς το κάθετα σε ένα σημείο.

 

Πάμε τώρα να δούμε το Κέικ Βασιλόπιτα .

 

is-3

 

Υλικά

 

 

  • 250 γραμ. βούτυρο (ή μαργαρίνη με βούτυρο)
  • 1 ½ φλ. ζάχαρη
  • 6 αυγά
  • 2 βανίλιες
  • ξύσμα από 1 πορτοκάλι ακέρωτο
  • 1/2 κ.γλ. κανελα
  • 2-3 πρέζες μοσχοκάρυδο
  • 5 κ.σ λικέρ αμαρέτο (ή κονιάκ)
  • 1 φακελάκι μπέικιν πάουντερ (ή 3 κ.γ κοφτά)
  • 3 φλ. αλεύρι που φουσκώνει μόνο του
  • 1 φλ. γάλα
  • 1 φλ. τρούφα σοκολάτας
  • άχνη για πασπάλισμα

Εκτέλεση

Για την εύκολη βασιλόπιτα κέικ, όλα τα υλικά να είναι σε θερμοκρασία δωματίου.

Βουτυρώνουμε στρογγυλό ταψί 32 ή 34 εκατοστά, και στρώνουμε στη βάση του αντικολητικό χαρτί ψησίματος (για εύκολο ξεφορμάρισμα).  Προθερμαίνουμε το φούρνο στους 160 βαθμούς στον αέρα. Θα ψήσουμε στη μεσαία σχάρα. Εναλλακτικά ψήνουμε στους 170 βαθμούς, στις αντιστάσεις  πάνω και κάτω, και τοποθετούμε τη βασιλόπιτα στην κάτω σχάρα.

Σε ένα μπολ, χτυπάμε το βούτυρο με τη ζάχαρη με μίξερ χειρός, να αφρατέψουν για 3-4 λεπτά. Ρίχνουμε τα αυγά ένα ένα,  να τα πίνει το μείγμα. Προσθέτουμε τη βανίλια, το ξύσμα την κανέλα, το μοσχοκάρυδο, και το λικέρ. Χαμηλώνουμε την ταχύτητα του μίξερ. Κοσκινίζουμε το αλεύρι με το μπέικιν πάουντερ. Προσθέτουμε εναλλάξ στο μείγμα που χτυπάμε με το μίξερ, το γάλα με το αλεύρι. Δεν χτυπάμε πολύ από την ώρα που θα μπει το αλεύρι, για να γίνει αφράτη και φουσκωτή η βασιλόπιτα. Τέλος, προσθέτουμε την τρούφα, και ανακατεύουμε απαλά με μία σπάτουλα.

Αδειάζουμε το μείγμα στο έτοιμο ταψί, και μπήγουμε το φλουρί. Ψήνουμε σε καλά προθερμασμένο φούρνο για περίπου 50 λεπτά, μέχρι να φουσκώσει, να ροδίσει, να ξεκολλήσει από τα τοιχώματα, και να βγαίνει στεγνή η λάμα του μαχαιριού από το κέντρο της βασιλόπιτας.

Αφήνουμε να σταθεί στο ταψί για 30 λεπτά και αναποδογυρίζουμε σε πιατέλα. Αφαιρούμε το αντικολητικό χαρτί, και αχνίζουμε με άχνη τη βασιλόπιτα κέικ.

 

Σας εύχομαι καλή Επιτυχία ότι και να αποφασίσετε

 

Ο Chef .

Μοιραστείτε αυτό το άρθρο: