Δήμαρχος Κορυδαλλού << Σταύρος Κασιμάτης >>

KASIMATHS 2014 NEA leyko

 

Τον συνάντησα τον Μάιο του 2015 και είχα την δυνατότητα να μιλήσω μαζί του για την Πόλη που είναι Δήμαρχος , τον Κορυδαλλό και τότε σας  την παρουσίασα στο τότε περιοδικό Faretra  που ήταν σε μορφή Flash .

Σήμερα μου δίνεται η δυνατότητα να σας την ξαναπαρουσιάσω  μέσο του www.dailytvradio.gr .

 

Χ.Αρζόγλου   Ο Κορυδαλλός βρίσκεται και πάλι στο επίκεντρο των γεγονότων, αυτή τη φορά εξαιτίας της πολύκροτης δίκης της Χρυσής Αυγής στην αίθουσα Φυλακών, γεγονός για το οποίο αντιδράσατε και ακόμα αντιδράτε έντονα.  Θα μας πείτε γιατί;

  Σ.Κ  Γιατί η πόλη μας θα βρεθεί για μια ακόμα φορά αιχμάλωτη, εξαιτίας των συνεπειών της διεξαγωγής μιας δίκης στις Φυλακές μας.

Η ζωή και η καθημερινότητα των πολιτών, των κατοίκων  της περιοχής, η σχολική ζωή των μαθητών και οι συνθήκες στα 11 γειτονικά σχολεία, το πρόγραμμα της νεολαίας, που αθλείται στα δυο γειτονικά αθλητικά κέντρα ρυθμίζονται από τις συνέπειες της δίκης στη δικαστική αίθουσα των  Φυλακών.

Και το μέγεθος αλλά και η σημασία της δίκης της Χρυσής Αυγής γνωρίζουμε όλοι ότι είναι ιδιαίτερα σημαντικό.

Για πρώτη φορά μια δίκη συγκεντρώνει τόσο μεγάλο ενδιαφέρον, όχι μόνο ελληνικό, αλλά διεθνές.

Για πρώτη φορά πραγματοποιείται μια δίκη με 69 κατηγορούμενους, πάνω από 100 δικηγόρους και300 μάρτυρες.

Ήδη, την πρώτη μέρα διεξαγωγής της δίκης είδαμε χιλιάδες διαδηλωτές και  δρόμους κλειστούς.

Κλειστός ο μοναδικός δρόμος εισόδου στην δικαστική αίθουσα και στα  σχολεία και στους Βρεφονηπιακούς Σταθμούς του Δήμου μας, κόβοντας την πόλη μας στα δυο.

Είχαμε δολοφονική επίθεση σε μάρτυρες και μικρής κλίμακας επεισόδια; Μπορεί μια πόλη να λειτουργήσει σε αυτές τις συνθήκες;

Σε ποια πόλη της χώρας οι μαθητές δίνουν ταυτότητα και περνούν από αστυνομικό έλεγχο για να πάνε στο σχολείο τους;

Σε ποια πόλη, οι υποψήφιοι των Πανελληνίων εξετάσεων στην πιο σημαντική  στιγμή της ζωής τους πρέπει να μετακινηθούν εκτός της πόλης τους, εξαιτίας μιας δίκης;

Σε ποια πόλη “εξορίζονται” 500 μαθητές και ταλαιπωρούνται οι οικογένειες τους, γιατί η Πολιτεία αδυνατεί να βρει λύση και οι δικαστές να αποφασίσουν ότι οι δίκες διεξάγονται στο φυσικό τους χώρο, στα δικαστήρια και όχι σε φυλακές;

Δεν μπορούμε να ανεχθούμε τα παιδιά του Κορυδαλλού να αντιμετωπίζονται άνισα σε σχέση με τους συνομήλικους τους στην υπόλοιπη χώρα.

Η δικαστική αίθουσα των Φυλακών πρέπει άμεσα να αποχαρακτηρισθεί και να καταργηθεί.

Είναι θέμα κοινωνικό για τον Κορυδαλλό αλλά και βαθιά πολιτικό και συμβολικό, γιατί στην κοινοβουλευτική δημοκρατίας η δικαιοσύνη δεν  μπορεί να απονέμεται στις φυλακές αλλά στις αίθουσες των δικαστηρίων.

Χ.Α  Πόσο συνδέεται το θέμα της δίκης με το πάγιο  αίτημα του Δήμου για την απομάκρυνση των φυλακών από την πόλη;

 Σ.Κ  Η διεξαγωγή της δίκης της Χρυσής Αυγής στην πόλη μας είναι ένα ακόμα χαρακτηριστικό δείγμα των συνεπειών που έχει η παρουσία τους στον Κορυδαλλό.

Πριν από λίγους μήνες είδε το φως της δημοσιότητας η παρά λίγο επίθεση με τοποθέτηση βόμβας στη μάντρα των φυλακών. Μια ανάσα από σπίτια και σχολεία.

Να θυμίσω τις αποδράσεις και τις εξεγέρσεις, που αναστατώνουν και θέτουν σε κίνδυνο την  πόλη;

Η κατάσταση δεν πάει άλλο.

Δεν μπορεί να συνεχίζεται η ασυνέπεια που έχουν δείξει  διαχρονικά όλες οι Κυβερνήσεις της χώρας.

Κατανοούμε ότι σήμερα έχουμε να κάνουμε με μια Κυβέρνηση λίγων μηνών, που έχει να  αντιμετωπίσει εθνικά προβλήματα.

Όμως σύντομα πρέπει να έρθει αντιμέτωπη με τις δεσμεύσεις της απέναντι μας, από την εποχή που βρισκόταν στην αντιπολίτευση.

Περιμένουμε τα πρώτα δείγματα γραφής και με τη μεταφορά της δίκης και με την ολοκλήρωση της κατεδάφισης των γυναικείων φυλακών.

Χ.Α Ποια είναι η θέση σας για τη μεταφορά των διαθεσίμων της αυτοδιοίκησης στην Τράπεζα της Ελλάδος; Τι θα πράξετε;

 

Σ.Κ  Κοιτάξτε, ο Κορυδαλλός ανήκει στην πλειονότητα των Δήμων, οι οποίοι δεν διαθέτουν αποθεματικά, εξαιτίας των περικοπών, που έχει υποστεί η αυτοδιοίκηση τα προηγούμενα χρόνια πάνω από 60%.

Ζούμε μέρα τη μέρα, όπως έχω πει πολλές φορές, με διαρκή αγωνία για να καλύψουμε τις υποχρεώσεις μας.

Βεβαίως η διαδικασία που ακολουθήθηκε με την Πράξη Νομοθετικού Περιεχομένου, χωρίς καμιά προηγούμενη ενημέρωση και διάλογο, είναι απαράδεκτη και θίγει την αυτοτέλεια του θεσμού.

Κανένας Δήμαρχος, αν έχει τη δυνατότητα, με μια διαφορετική διαδικασία, δεν θα αρνούνταν να συμβάλει στη σωτηρία της χώρας.

Η αυτοδιοίκηση έχει αποδείξει ότι διακατέχεται από υψηλό αίσθημα ευθύνης και απέναντι στη χώρα και απέναντι στους πολίτες.

Από εκεί και πέρα βέβαια να θυμίσω για όσους το ξεχνούν, ότι στις κινητοποιήσεις της αυτοδιοίκησης τα προηγούμενα χρόνια από τους 66 Δήμους, συμμετείχαν μόλις 23 Δήμοι.

Η συνέπεια λόγων και έργων κρίνεται διαχρονικά.

 

Χ.Α  Τρίτη θητεία στον Δήμο Κορυδαλλού. Θα μας κάνετε μια σύντομη αποτίμηση των σημαντικότερων έργων που έχετε υλοποιήσει;

 Σ.Κ  Οι πολίτες μου εμπιστεύθηκαν για τρίτη φορά τη διοίκηση του Δήμου, γιατί πραγματοποιήθηκε ένα πολύ σημαντικό έργο σε όλους τους τομείς, όταν

μάλιστα τα περισσότερα χρόνια της θητείας μου, ήταν τα “πέτρινα χρόνια” του μνημονίου και των περικοπών.

Περιορίζομαι να αναφέρω μόνο τα έργα υποδομής που έλυσαν χρόνια προβλήματα και βελτίωσαν την καθημερινότητα και την ποιότητα ζωής των πολιτών.

Καταρχήν, το Δημαρχείο, ένα ιστορικό έργο για την πόλη, αφού ο Κορυδαλλός απέκτησε το “σπίτι του” μετά από 76 χρόνια.

Πέρα από τις συνθήκες εξυπηρέτησης των πολιτών και εργασίας για τους εργαζόμενους του Δήμου μας, εξοικονόμησε και πολλούς πόρους, αφού τα χρήματα για ενοίκια διοχετεύονται πλέον σε ουσιαστικά έργα και κυρίως στην κοινωνική πολιτική.

Από εκεί και πέρα, τελείως επιγραμματικά να αναφέρω το νέο ιδιόκτητο Βρεφονηπιακό Σταθμό στο πρώην παρκινγκ Χειμάρας και Πλαταιών  δυναμικότητας 125 παιδιών με χρηματοδότηση από το ΕΣΠΑ.

Την ανάπλαση της πλατείας Μέμου, ένα τεράστιο έργο που άλλαξε ριζικά  την όψη και την λειτουργία της μεγαλύτερης πλατείας της πόλης μας.

Την ανάπλαση της Δημητρακοπούλου από Διαμαντίδη έως Γεννηματά και των κάθετων δρόμων ως την Ταξιαρχών, στο τμήμα έως την Γρ. Λαμπράκη.

Το 2ο Κλειστό Γυμναστήριο στον Άνω Κορυδαλλό στην έκταση της οδού Σταματοπούλου.

Στο χώρο της παιδείας την κατασκευή του 8ου και του 21ου Νηπιαγωγείου, της νέας πτέρυγας του 9ου Δημοτικού, της νέας πτέρυγας του 6ου-8ου Δημοτικού, το Ειδικό Σχολείο στην οδό Σταματοπούλου, που βρίσκεται σε εξέλιξη και το διεκδικούσαμε πάνω από δέκα χρόνια.

Την ανακατασκευή της οδού Ποταμού, ένα σημαντικότατο έργο για τους κατοίκους του Άνω Κορυδαλλού και του Σχιστού, αλλά και όλους τους διερχόμενους οδηγούς, που αναμένουμε να ξεκινήσει.

Και φυσικά τις παρεμβάσεις και τα συνοδευτικά έργα στην πλατεία Ελευθερίας, ενόψει της κατασκευής του ΜΕΤΡΟ, όπου διεκδικήσαμε και κερδίσαμε από την ΑΤΤΙΚΟ ΜΕΤΡΟ.

Χ.Α  Ποιο θεωρείτε το μεγαλύτερο πρόβλημα στον Κορυδαλλό και τι σκοπεύετε να κάνετε για την επίλυσή του;

 Σ.Κ  Αναμφισβήτητα η απομάκρυνση του συνόλου των φυλακών, του ψυχιατρείου και του νοσοκομείου, που αποτελεί διαχρονικό αίτημα του κορυδαλλιώτικου λαού και αγωνιζόμαστε γι αυτό χωρίς υπαναχωρήσεις.

Αποτέλεσμα των σταθερών και επίμονων προσπαθειών μας είναι η παραχώρηση του μεγαλύτερου μέρους των γυναικείων φυλακών της έκτασης 10 στρεμμάτων στον Δήμο Κορυδαλλού.

Δεν είμαι ικανοποιημένος από τη μεγάλη καθυστέρηση στην κατεδάφιση της δεύτερης πτέρυγας και της μεταφοράς των υποδίκων.

Σε ό, τι αφορά στις αντρικές, μετά και από δικές μας πιέσεις τόσο στο νέο χωροταξικό σχεδιασμό σωφρονιστικών καταστημάτων, όσο και στο νέο Ρυθμιστικό της Αθήνας προβλέπεται η μεταφορά των φυλακών

σε άλλες περιοχές της Αττικής.

Γιατί αυτό αποτελεί προϋπόθεση και βασικό βήμα για τη συνέχιση του αγώνα μας για πλήρη και οριστική απομάκρυνση των φυλακών.

Χ.Α  Ποιες οι επόμενες προτεραιότητες σας;

 

Σ.Κ

1.Η οριστική επίλυση προβλημάτων υποδομής, όπως η πλήρης αντιπλημμυρική θωράκιση της πόλης με την ολοκλήρωση των έργων στη Λεοφώρο Γρηγορίου Λαμπράκη.

Η διαμόρφωση ενός χώρου αναψυχής και  πρασίνου στην έκταση των δέκα στρεμμάτων των πρώην γυναικείων φυλακών, που έχουν παραχωρηθεί στον Δήμο μας.

  1. Η κατασκευή αθλητικών εγκαταστάσεων στα πρώην Λατομεία, τα οποία σε συνδυασμό με την ανακατασκευή της οδού Ποταμού θα αναβαθμίσουν συνολικά την περιοχή του Άνω Κορυδαλλού.
  2. Η κατασκευή σχολείου δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης στην οδό Σταματοπούλου και νέου Δημοτικού και Γυμνασίου στο Σχιστό.
  1. Η ολοκλήρωση των εργασιών και η λειτουργίατου Μετρό στην πλατεία Ελευθερίας, η οποία προχωρά χωρίς προβλήματα, το οποία θα αλλάξει τη λειτουργία του κέντρου της πόλης σε συνδυασμό με την αξιοποίησητου χώρου του δημοτικού πάρκιγκ στην Γρ. Λαμπράκη και τη δρομολόγηση τριών δημοτικών Mini bus που θα συνδέσουν όλες τις περιοχές με το Μετρό.

 

Χ.Α  Το όραμα σας για το Κορυδαλλό. Πως ονειρεύεστε την πόλη μετά το τέλος της θητεία σας;

 

Σ.Κ Ο Κορυδαλλός είναι μια ζωντανή πόλη με δραστήριους και δημιουργικούς κατοίκους.

Τα προηγούμενα οχτώ χρόνια τόσο με τα έργα που σας ανέφερα, όσο και δράσεις σε όλους τους τομείς κρατήσαμε, παρά τις δυσκολίες που προκάλεσε η οικονομική κρίση, όρθια την πόλη.

Έγιναν έργα που δεν είχαν γίνει όλα τα προηγούμενα χρόνια της αφθονίας και των “μεγάλων πακέτων”.

Από την πλευρά του ο Δήμος εξάντλησε και εξαντλεί κάθε δυνατότητα να

παραδώσει στους πολίτες υποδομές που θα βελτιώσουν τη ζωή του και στις επιχειρήσεις έργα που θα συμβάλουν στην ανάπτυξη τους.

Με την δημιουργία πάρκου στις πρώην γυναικείες φυλακές, σύγχρονες αθλητικές εγκαταστάσεις στα πρώην Λατομεία και την ολοκλήρωση του

Μετρό, ονειρεύομαι έναν Κορυδαλλό, πόλη δημιουργίας, με ελεύθερους χώρους και χώρους άθλησης για τη νεολαία της και τις επόμενες γενιές.

 

Χ.Α  Κύριε Δήμαρχε ευχαριστώ για τον χρόνο που μου  διαθέσατε και να σας ευχηθώ καλή συνέχεια

στο έργο σας.

 

Αρζόγλου

Αρζόγλου  Χάρης

Μοιραστείτε αυτό το άρθρο: