Εκνευρισμός στο Μαξίμου από τις αντικρουόμενες δηλώσεις αξιωματούχων

Αθήνα
Εκνευρισμό προκάλεσε στην Αθήνα -σύμφωνα με Το Βήμα- η δήλωση αξιωματούχου της Ευρωζώνης, την Τετάρτη, ο οποίος προδιέγραψε ότι στο Eurogroup της Παρασκευής δεν θα υπάρξει συμφωνία για την Ελλάδα, αλλά δεν απέκλεισε το ενδεχόμενο έκτακτου Eurogroup μέσα στη Μεγάλη Εβδομάδα εάν υπάρξει σημαντική πρόοδος στις μετέπειτα συζητήσεις στην Αθήνα.

Ο ευρωπαίος αξιωματούχος περιέγραψε τη σειρά των υποχρεώσεων της Ελλάδας και της Ευρωζώνης ως εξής: Πρώτα συμφωνία στο πακέτο, στα μέτρα, και στο θέμα των «προληπτικών μέτρων» ως 3,5 δισ. ευρώ και μετά τα μέτρα ελάφρυνσης του χρέους.

Η δήλωση αυτή, η οποία έγινε πριν «στεγνώσει» το μελάνι από τις θετικές αναφορές του προέδρου της Κομισιόν ότι δεν χρειάζονται περισσότερα μέτρα, θεωρήθηκε από κυβερνητικούς αξιωματούχους ως «απάντηση» κάποιων στο θετικό κλίμα που δημιούργησε νωρίτερα το «άνοιγμα» Γιούνκερ.

Μάλιστα, στο καλό κλίμα είχαν συμβάλει και τα νέα από τον Ευρωπαϊκό Μηχανισμό Σταθερότητας (ESM) ότι αρχίζει σε τεχνικό επίπεδο η επεξεργασία για τη διευθέτηση του χρέους.

Το βασικό πρόβλημα με τη δήλωση του εν λόγω παράγοντα, ο οποίος είχε μιλήσει στο παρελθόν για τις διακοπές του σκι, δεν είναι η καθυστερημένη δρομολόγηση του θέματος του χρέους.

Το βασικό πρόβλημα είναι ότι o αξιωματούχος φαίνεται να επιμένει στη σκληρή γραμμή της προκαταβολικής νομοθέτησης του έξτρα πακέτου των 2,7 ως 3,5 δισ. ευρώ ως προϋπόθεση για να προχωρήσει το θέμα του χρέους.

Όπως τονίζουν κορυφαία στελέχη της κυβέρνησης, η απαίτηση για τη νομοθέτηση μιας αναλυτικής λίστας με τα πρόσθετα μέτρα «εν αναμονή» είναι κίνηση υπονομευτική μεταξύ άλλων και για την προοπτική ψήφισης των μέτρων από τη Βουλή.

 

Newsroom ΔΟΛ

Μοιραστείτε αυτό το άρθρο: