Ερντογάν: Η Γερμανία αυτοκτονεί που δεν με αφήνει να μιλήσω…

0a5a4fe190fd8fc70cc7422f6d50e936

Βερολίνο
Φτιάχνοντας βαλίτσες για την G20 στη Γερμανία, ο τούρκος πρόεδρος Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν εμμένει στους υψηλούς τόνους εναντίον του Βερολίνου: «Η Γερμανία αυτοκτονεί που δεν με αφήνει να μιλήσω» σε τουρκικό κοινό, λέει, επαναλαμβάνοντας επίσης την κατηγορία πως το Βερολίνο «υποθάλπει τρομοκράτες» επειδή δεν καταδίδει όσους έχουν βάλει στο στόχαστρο οι τουρκικές υπηρεσίες.

Και μπορεί μεν να λέει ότι δεν έχει πρόβλημα με την Μέρκελ, αλλά ελπίζει ότι οι διμερείς σχέσεις θα επιστρέψουν «όπως ήταν επί Σρέντερ»…

Ο Ερντογάν θα συναντηθεί, στο πλαίσιο των εργασιών της G20, και με την γερμανίδα καγκελάριο Άνγκελα Μέρκελ. Με συνέντευξή του στη γερμανική Zeit, στοιχεία της οποίας προδημοσιεύτηκαν την Τετάρτη, κατηγορεί ωστότο το Βερολίνο ότι «αυτοκτονεί» επειδή εμποδίζει ομιλίες του σε Τούρκους της Γερμανίας.

«Η Γερμανία πρέπει να διορθώσει αυτό το λάθος» λέει χαρακτηριστικά.

Επαναφέρει επίσης και τις υπόλοιπες κατηγορίες του σε βάρος του Βεορλίνου, δηλώνοντας ότι «δεν κατανοεί» γιατί η Γερμανία δεν εκδίδει φερόμενους υποστηρικτές του Γκιουλέν. «Γιατί δεν μας του δίνει η κυρία Μέρκελ;» ρωτά, και συμπληρώνει πως «για όσο δεν το κάνει αυτό η γερμανική κυβέρνηση, θα την θεωρούμε χώρα που προστατεύει τρομοκράτες».

Όσον αφορά δε την υπόθεση του γερμανο-τούρκου δημοσιογράφου Ντενίζ Γιουτζέλ, ο οποίος παραμένει κρατούμενος στην Τουρκία, ο Ερντογάν αναφέρει πως «μου ήταν πολύ, πολύ περίεργο που η κυρία Μέρκελ έβαλε εξ αρχής στην ατζέντα το ζήτημα της διάσωσης ενός υπόπτου για τρομοκρατία».

Ερωτηθείς αν ο Ερντογάν θεωρεί ότι ένας δημοσιογράφος που παίρνει συνέντευξη από ύποπτο για τρομοκρατία είναι και ο ίδιος τρομοκράτης, ο τούρκος πρόεδρος απάντησε ότι «με αυτό τον τρόπο παρέχεται συνδρομή σε τρομοκρατική προπαγάνδα, ως τέτοιο αξιολογείται από όλες τις εισαγγελίες του κόσμου».

Ο Ερντογάν σημείωσε ωστόσο την ανάγκη συνεργασίας, λέγοντας πως Τουρκία και Γερμανία «χρειάζονται ο ένας τον άλλον, και αυτό πρέπει να το διαφυλάξουμε».

Σχετικά με την καγκελάριο Μέρκελ, υποστήριξε ότι ο ίδιος δεν έχει κανένα πρόβλημα μαζί της. Παράλληλα ωστόσο διαπίστωσε πως οι σχέσεις ήταν «πραγματικά πολύ διαφορετικές» επί καγκελαρίας Γκέρχαρντ Σρέντερ. «Ελπίζω ότι θα μπορούμε να επιστρέψουμε σε αυτό» είπε.
Newsroom ΔΟΛ

Μοιραστείτε αυτό το άρθρο: