Και μεμονωμένο ηλεκτρονικό εισιτήριο από τη Δευτέρα

32b7cc1c8b30f0031a286f32057666a1

Από τη Δευτέρα 6 Νοεμβρίου θα μπορούν οι επιβάτες να προμηθεύονται μεμονωμένο ηλεκτρονικό εισιτήριο και με 1,40 ευρώ, σύμφωνα με ανακοίνωση του ΟΑΣΑ.

Το μεγάλο πρόβλημα της μη διάθεσης μεμονωμένων ηλεκτρονικών εισιτηρίων φαίνεται ότι λύθηκε και έτσι οι επιβάτες θα μπορούν στα αυτόματα μηχανήματα έκδοσης εισιτηρίων να βγάζουν κανονικά ηλεκτρονικό εισιτήριο ακόμα και για μια μόνο διαδρομή με το αντίτιμο των 1,40 ευρώ, αντικαθιστώντας έτσι πλήρως τα χάρτινα.

Οι επιβάτες που έχουν στην κατοχή τους παλαιά χάρτινα εισιτήρια, μπορούν να τα χρησιμοποιούν μέχρι την ανωτέρω ημερομηνία.

Μέχρι σήμερα, το ηλεκτρονικό εισιτήριο δεν διατίθεται μεμονωμένα, δηλαδή με το αντίτιμο των 1,40 ευρώ, καθώς ο επιβάτης χρειάζεται να καταβάλλει, την πρώτη φορά, είτε 4,50 ευρώ που είναι το ημερήσιο εισιτήριο, είτε 7 ευρώ που αντιστοιχεί σε 5 διαδρομές.

Ωστόσο, το μεμονωμένο εισιτήριο των 1,4 ευρώ διατίθεται ήδη, τόσο στην προσωποποιημένη ηλεκτρονική κάρτα, όσο και στην απρόσωπη ηλεκτρονική κάρτα (η απρόσωπη κάρτα, την πρώτη φορά, διατίθεται – κι αυτή – με 7 ευρώ που αντιστοιχεί σε 5 διαδρομές).
Παράταση μέχρι 15 Νοεμβρίου

Έως τις 15 Νοεμβρίου θα ισχύουν οι κάρτες Οκτωβρίου για την μετακίνηση του επιβατικού κοινού με τα μέσα μαζικής μεταφορών στην Αθήνα.

Ο ΟΑΣΑ είχε ζητήσει από το υπουργείο Υποδομών και Μεταφορών η ισχύς των καρτών να είναι μέχρι τις 10 Νοεμβρίου, αλλά το υπουργείο αποφάσισε να δώσει παράταση της ισχύος έως τις 15 του μηνός για την καλύτερη εξυπηρέτηση του επιβατικού κοινού.

«Όλα τα προβλήματα με το ηλεκτρονικό εισιτήριο θα λυθούν εντός του Νοεμβρίου», τόνισε ο υπουργός Υποδομών και Μεταφορών Χρήστος Σπίρτζης στη συνέντευξη Τύπου που βρίσκεται σε εξέλιξη.

Αναλυτικά τα βήματα της διαδικασίας για την προσωποποιημένη κάρτα:

Βήμα 1: Προετοιμασία φακέλου μεγέθους Α4 με τα ακόλουθα στοιχεία:

1. Φωτοτυπία της υπάρχουσας μηνιαίας κάρτας με μηνιαίο κουπόνι (έτους 2017).

2. Φωτοτυπία εγγράφου που πιστοποιεί τον αριθμό ΑΜΚΑ.

3. Πρόσφατη φωτογραφία τύπου διαβατηρίου ή ταυτότητας.

4. Εκτύπωση του Εντύπου Προσωποποίησης με QR Code από το www.athenacard.gr

5. Στη περίπτωση των φοιτητών χρειάζεται προσκόμιση φωτοτυπίας ακαδημαϊκής ταυτότητας σε ισχύ.

Βήμα 2: Αναγραφή στοιχείων επί του φακέλου

Αναγράφονται επί του φακέλου τα ακόλουθα στοιχεία: Όνομα, επώνυμο και διεύθυνση, όπου θα αποσταλεί η προσωποποιημένη κάρτα (οδός, αριθμός, περιοχή, Τ.Κ) μέσω ταχυδρομείου.

Βήμα 3: Ο φάκελος παραδίδεται ανοικτός σε οποιοδήποτε σταθμό των γραμμών 1,2,3 της ΣΤΑΣΥ, χωρίς αναμονή για την έκδοση της κάρτας

Παράδοση του ανοικτού φακέλου (σε όλους τους σταθμούς των γραμμών 1,2 και 3 της ΣΤΑΣΥ, σε προκαθορισμένα σημεία με ειδική σήμανση).

Οι φάκελοι διαχειρίζονται με ασφαλή διαδικασία.

Βήμα 4: Αποστολή της κάρτας στη διεύθυνση επιλογής των επιβατών

Ο φάκελος με την προσωποποιημένη ηλεκτρονική κάρτα χωρίς κόμιστρο και τα λοιπά στοιχεία, αποστέλλεται ταχυδρομικά στη διεύθυνση που αναγράφεται στο φάκελο.

Βήμα 5: Φόρτιση προσωποποιημένης κάρτας με προϊόντα κομίστρου

Η προσωποποιημένη κάρτα, η οποία αποστέλλεται ταχυδρομικά, δεν είναι φορτισμένη με κόμιστρο.

Οι επιβάτες πηγαίνουν σε οποιοδήποτε «Αυτόματο Μηχάνημα Επαναφόρτισης Καρτών» (ΑΜΕΚ) των γραμμών 1,2 και 3 της ΣΤΑΣΥ και στις στάσεις του Τραμ της ΣΤΑΣΥ ή στα εκδοτήρια της ΟΣΥ ή και στο www.athenacard.gr και φορτίζουν την προσωποποιημένη κάρτα, με όποιο προϊόν επιθυμούν (30 ημερών, εισιτήριο των 1,40 ευρώ, κλπ).
Ηλεκτρονικό εισιτήριο (ΑΤΗ.ΕΝΑ Ticket) και απρόσωπη ηλεκτρονική κάρτα (απρόσωπη ATH.ENACard):

Στο ηλεκτρονικό εισιτήριο και στην απρόσωπη ηλεκτρονική κάρτα, ο επιβάτης μπορεί, επί του παρόντος, να προμηθευτεί τα εξής προϊόντα:

Όσον αφορά στο πολλαπλό ηλεκτρονικό εισιτήριο, ATHENA.TICKET, διατίθεται το πακέτο των 10 + 1 εισιτηρίων, όπου το 1 εισιτήριο είναι δωρεάν, το πακέτο των 5 διαδρομών του 1,40 ευρώ (συνολικής αξίας 7 ευρώ), ακόμη το ημερήσιο εισιτήριο των 4,5 ευρώ, το πενθήμερο εισιτήριο των 9 ευρώ, το τουριστικό εισιτήριο των 3 ημερών για όλα τα μέσα (περιλαμβάνει 1 διαδρομή από και προς το αεροδρόμιο) των 22 ευρώ, τα εισιτήρια προς το αεροδρόμιο, κ.λπ.

Σημειώνεται ότι προς το παρόν η επαναφόρτιση του ηλεκτρονικού εισιτηρίου με το κόμιστρο της μίας διαδρομής δεν είναι εφικτή. Οι επιβάτες που επιθυμούν να ανανεώσουν το ATHENA.TICKET έχουν τη δυνατότητα για απλές διαδρομές να το φορτίσουν με ένα από τα πακέτα των 5 διαδρομών ή των 10+1.

Δυνατότητα όμως επαναφόρτισης με την απλή διαδρομή του 1,40 ευρώ δίνει αυτή τη στιγμή η απρόσωπη κάρτα, απρόσωπη ATHENA.CARD, την οποία για να προμηθευτεί ο επιβάτης θα πρέπει την πρώτη φορά να τη «γεμίσει» με τα 5 εισιτήρια, συνολικής αξίας 7 ευρώ. Αυτή είναι και η ειδοποιός διαφορά των δύο προϊόντων. Αξίζει να αναφερθεί ότι η απρόσωπη «έξυπνη» κάρτα αποθηκεύει χρηματική αξία μικρότερη της μηνιαίας κάρτας, δηλαδή των 30 ευρώ, καθώς εάν απολεσθεί δεν αποζημιώνεται.
Η κύρια διαφορά μεταξύ τους είναι ότι η απρόσωπη «έξυπνη» κάρτα αποθηκεύει και χρηματική αξία.

Η ανώνυμη ATH.ENA CARD είναι:
Ακριβώς η ίδια με την προσωποποιημένη αλλά χωρίς κανένα στοιχείο του κατόχου πάνω της.
Μπορεί να την φορτίσει ο επιβάτης με προϊόντα κομίστρου διάρκειας από ένα εισιτήριο των 90 λεπτών έως και εισιτήριο 5 ημερών. Κατά την πρώτη αγορά πρέπει να φορτιστεί με πακέτο 5 ή 11 εισιτηρίων των 90 λεπτών ή χρηματικό ποσό τουλάχιστον 10 ευρώ. Δεν υπάρχουν διαθέσιμα μειωμένα εισιτήρια.
Εκδίδεται από όλα τα εκδοτήρια. Δεν απαιτείται κανένα δικαιολογητικό.
Η επαναφόρτιση γίνεται σε εκδοτήριο ή αυτόματο μηχάνημα.
in.gr, ΑΠΕ-ΜΠΕ

Μοιραστείτε αυτό το άρθρο: