Καλή και εύγεστη Πρωτοχρονιά σας Εύχομαι .

15672718_645540362304518_1686010874143727657_n

 

 

 

Φτάσαμε να κλείσουμε και αυτόν το χρόνο με τα κακά του αλλά και τα καλά του .
Σίγουρο είναι ότι την νύκτα του αποχαιρετισμού όλο και κάποιους έχουμε στο τελευταίο δείπνο στο τραπέζι μας .
Σκέφτηκα να σας προτείνω απλές και όχι κουραστικές συνταγές .
Απλά σας αφήνω μόνο να επιλέξετε εσείς τι Βασιλόπιτα θα φτιάξετε η θα αγοράσετε .

Για ορεκτικά αφήνω την φαντασία σας και την κρίση σας να γεμίσουν το τραπέζι σας .

Θα ξεκινήσω με μία απλή και δροσερή Σαλάτα

Πατατοσαλάτα με λαχανικά
Υλικά
3-4 πατάτες
1 μέτριο κρεμμύδι
2 φρέσκα κρεμμύδια
2 πιπεριές Φλωρίνης ψητές ή από βαζάκι
4-5 αγγουράκια τουρσί
2 κουταλιές μαγιονέζα
1 κουτ. μουστάρδα
λίγο ξίδι
λίγο ελαιόλαδο
αλάτι, πιπέρι, ρίγανη
Εκτέλεση
Καθαρίζουμε τις πατάτες και τις κόβουμε σε μεγάλους κύβους.
Tις βράζουμε για 10 λεπτά, μέχρι να μαλακώσουν, τις στραγγίζουμε και τις αφήνουμε να κρυώσουν.
Κόβουμε τα κρεμμύδια ψιλά και τα ρίχνουμε στις πατάτες.
Kόβουμε τα αγγουράκια και την πιπεριά σε κύβους, ρίχνουμε τα υπόλοιπα υλικά μαζί και ανακατεύουμε.
Σημείωση :
Αυτή η σαλάτα είναι τέλεια και την επόμενη μέρα.
Επίσης αν δε βάλετε την μαγιονέζα συνιστάται και για δίαιτα.
Πάμε να φτιάξουμε και μία ζεστή κοτόσουπα .

Κοτόσουπα αυγολέμονο

Υλικά
• Κοτόπουλο μέτριο 1 τεμ.
• Καρότα 2-3 τεμ.
• Σελινόριζα ή κομμάτια σέλινο 1 σελινόριζα ή 2-3 κομμάτια σέλινο
• Πατάτες 2-3 τεμ.
• Ελαιόλαδο 2 κουταλιές της σούπας
• Ρύζι 250 γρ .ή πεπονάκι ζυμαρικό
• Αλάτι- πιπέρι
• Νερό για βράσιμο ίσα να σκεπάζει το κοτόπουλο
• Κόκκους μπαχάρι 2-3 τεμ.
Για το αυγολέμονο
• Αυγά 2
• Λεμόνια 2
• Κορν φλάουρ 1- 2 κουταλιές σούπας
Οδηγίες
Καθαρίζουμε το κοτόπουλο από τα περιττά λίπη, το πλένουμε πολύ καλά και το βάζουμε ολόκληρο σε μια βαθιά κατσαρόλα, προσθέτουμε νερό μέχρι να το σκεπάσει, τους κόκκους μπαχάρι και το βάζουμε να βράσει. Καθαρίζουμε το σέλινο ή την σελινόριζα, τα καρότα, τις πατάτες και τα πλένουμε όλα πολύ καλά. Αφού πάρει δυο-τρεις βράσεις το κοτόπουλο, προσθέτουμε το σέλινο ή την σελινόριζα, τα καρότα και χαμηλώνουμε την θερμοκρασία, προσθέτουμε το αλάτι-πιπέρι και μετά από 35 λεπτά προσθέτουμε τις πατάτες γιατί βράζουν πιο γρήγορα. Αφού βράσουν όλα, βγάζουμε σε μια πιατέλα το κοτόπουλο και τα λαχανικά, αν χρειαστεί προσθέτουμε νερό στην κατσαρόλα. Μόλις αρχίσει να βράζει το νερό προσθέτουμε το ρύζι ή το πεπονάκι, ανακατεύουμε μέχρι να πάρει μια βράση και το αφήνουμε για περίπου 15 λεπτά.
Για το αυγολέμονο : Σβήνουμε την φωτιά αφού βράσει το ρυζάκι και με μια κουτάλα βγάζουμε ζουμί καυτό σε ένα μπολ, στύβουμε τα λεμόνια και προσθέτουμε τον χυμό τους μέσα στο μπολ. Σε ένα άλλο μπολ χτυπάμε χωριστά τα ασπράδια μαζί με 2 κουταλιές της σούπας κρύο νερό και με μια πρέζα αλάτι και τα κάνουμε μαρέγκα. Προσθέτουμε τους κρόκους σταδιακά και συνεχίζουμε το χτύπημα. Διαλύουμε το κορν φλάουερ με λίγο χλιαρό νερό και το προσθέτουμε στο μπολ με τον χυμό λεμονιού ανακατεύοντας συνέχεια. Προσθέτουμε λίγο -λίγο από το ζεστό ζουμί λεμονιού στο μπολ με τα αυγά ανακατεύοντας συνέχεια για να μην μας κόψει. Αδειάζουμε το μείγμα αυτό σιγά σιγά στην σούπα μας και ανακατεύουμε με την κουτάλα. Αφήνουμε να πάρει 2 βράσεις και αποσύρουμε την κατσαρόλα από την θερμοκρασία. Σερβίρεται ζεστή.
* Το μυστικό είναι να είναι ζεστό το αυγολέμονο για να μην κόψει, ενώ όταν θα χρειαστεί να ζεστάνουμε ξανά την σούπα το αυγολέμονο δεν θα κόψει.
* Το κοτόπουλο και τα λαχανικά τα βάζουμε σε μια πιατέλα με λίγο ελαιόλαδο, λεμόνι, αλάτι πιπέρι ή αν θέλουμε κόβουμε το κοτόπουλο σε μερίδες και το τηγανίζουμε ελαφρώς προσθέτοντας αλάτι-πιπέρι, λεμόνι και ρίγανη.

Είπαμε την Βασιλόπιτα την αφήνω στην κρίση σας .
Αλλά δεν θα σας αφήσω και χωρίς γλυκό για να υποδεχθείτε τον νέο χρόνο .

setting-dinner-table-correctly-luxurious-ideas

 

Σοκολατόπιτα

Υλικά
1 φλ. βιταμ λιωμένο
5 αυγά
1 φλ. ζάχαρη
1 φλ. αλεσμένα φουντούκια
1 φλ. αλεύρι για όλες τις χρήσεις
250 γρ κουβερτούρα λιωμένη
250γρ. Γάλακτος Σοκολάτα λιωμένη

Για το γλάσο
½ φλ. κρέμα γάλακτος
125 γρ κουβερτούρα

Εκτέλεση
Προθερμαίνουμε τον φούρνο στους 200 βαθμούς.
Λιώνουμε τις σοκολάτες( κουβερτούρα και γάλακτος ) σε μπεν μαρι ή στον φούρνο μικροκυμάτων στην πιο χαμηλή ένταση.

Ανακατεύουμε όλα τα υλικά στο μίξερ βάζοντας τις λιωμένες σοκολάτες στο τέλος.

Βάζουμε το μείγμα σε βουτυρωμένο ταψί περίπου των 27 cm και το βάζουμε στο φούρνο όταν φτάσει η θερμοκρασία του φούρνου στους 200 βαθμούς (συνήθως σβήνει ένα κόκκινο φωτάκι στις ένδειξης του φούρνου) για 25 λεπτά.
Το βγάζουμε από τον φούρνο, θα έχει πιάσει κρούστα από πάνω και το μείγμα μέσα θα τρεμοπαίζει σαν ζελέ, δεν δοκιμάζουμε με οδοντογλυφίδα.

ΓΛΑΣΟ
Ανακατεύουμε σε ένα κατσαρόλι την κουβερτούρα με την κρέμα γάλακτος μέχρι να λιώσει η σοκολάτα.
Αφού βγάλουμε την σοκολατόπιτα από τον φούρνο ρίχνουμε από πάνω το γλάσο δε μας νοιάζει αν είναι ζεστή ή κρύα, και την βάζουμε στο ψυγείο να σταθεροποιηθεί, γιατί οι σοκολάτες μέσα είναι ρευστές, για τουλάχιστον 3 ώρες.
Η σοκολατόπιτα διατηρείται στο ψυγείο.

Πληροφορία Χρήσιμη
Το κέικ μέσα είναι σαν λασπωμένο σαν να τρως λιωμένη σοκολάτα.
Αν θέλετε πριν σερβίρετε το γλυκό το βάζετε για λίγο στο φούρνο μικροκυμάτων για να είναι ρευστή η σοκολάτα.

Εύχομαι να περάσετε μια υπέροχη βραδιά μ όσους αγαπάτε και σας περιμένω του χρόνου να τα ξαναπούμε .

 

Μαρία Βαλασκατζή 

Μοιραστείτε αυτό το άρθρο: