Καλό ταξίδι ν έχουμε .

 

14610637_1680233152290273_1154894881_n

 

Σας καλωσορίζουμε στην Νέα  στήλη του Περιοδικού Faretra μέσα από το www.dailytvradio.gr .

Στόχος μας είναι το ταξίδι μέσα από την Λαογραφία να αναδείξουμε γαστρονομικές Ενότητες που θα αναδείξουν τοπικά γαστρονομικά εδέσματα τρόποι παρασκευής και σίγουρα προτάσεις και απόψεις σύγχρονες και τροποποιητικές .

 

Σαν πρώτη γεύση ξεκινώντας το ταξίδι μας σας παραθέτουμε τις πρώτες Ενότητες που θα ασχοληθούμε με πλήρη σεβασμό στην << Γαστρονομική Λαογραφία > που είναι και ο τίτλος της Στήλης μας .

 ΕΝΟΤΗΤΕΣ :

 

  • Κεφαλονιά : Κεφαλλονίτικη Κρεατόπιτα
  • Ήπειρος : Μπλατσάς, Ζαγορίσια Αλευρόπιτα, Λαχανόπιτα με φύλλο
  • Ρούμελη : Τυρόπιττα, Γαλατόπιτα
  • Θεσσαλία : Σπανακόπιτα
  • Μακεδονία : Μπουγάτσα με κρέμα , με κιμά και σκέτο φύλλο
  • Κρήτη : Σφακιανόπιτα
  • Μάνη : Μανιάτικη πίτα
  • Μικρά Ασία : Πίττα Καισαρείας
  • Λευκάδα : Μεγανησιότικη Ψαρόπιτα, Λευκαδίτικη πίττα Αλλαντικών
  • Πρόσκληση στο Ελληνικό Τραπέζι : Ποικιλία παραδοσιακών προϊόντων με μοντέρνες τεχνικές.

 

Όπως όλοι γνωρίζουμε όλα τα ζωντανά πλάσματα έχουν ανάγκη να τραφούν. Ο άνθρωπος όμως εκτός από την ανάγκη του αυτή, στο πέρασμα των χρόνων έπρεπε να καλύψει κι άλλες ανάγκες όπως αυτής της διατήρησης των τροφίμων ή ακόμα και τις γευστικές του απαιτήσεις οι οποίες όλο και εξελίσσονται. Έτσι λοιπόν η μαγειρική τέχνη στηριγμένη στην παράδοση εξελίσσεται συνεχώς και ανακαλύπτονται τεχνικές για τις παραπάνω ανάγκες ( πχ πάστωμα ) καθώς ανακαλύπτονται και τροφές κατάλληλες για την ενδυνάμωση αδύναμων οργανισμών.

Επιπλέον ο άνθρωπος συνέδεσε την τροφή, φτιάχνοντας ξεχωριστά πιάτα για διάφορες φάσεις της ζωής του ή και με τις θρησκευτικές του πεποιθήσεις, πχ χαρμόσυνα η λυπηρά γεγονότα ή και συγκεκριμένες μέρες του χρόνου, όπως πρωτοχρονιά κτλ.

Το είδος της τροφής καθώς και οι διαδικασίες μαγειρέματός της, επηρεάζονται άμεσα από γεωγραφικούς ( κλίμα, γεωφυσικό περιβάλλον ) και πολιτιστικούς παράγοντες  κι έτσι ακόμα και πάνω σε ίδια τρόφιμα, ένα πολύ χαρακτηριστικό τέτοιο τρόφιμο είναι το ψωμί, έχουμε εντελώς διαφορετικές διαδικασίες παραγωγής, ψησίματος κτλ. Σημαντικό ρόλο, στην παραγωγή ψωμιού παίζει ο σπόρος που ονομάζεται σιτάρι στον οποίο και θα επικεντρωθούμε παρακάτω καθώς μπορεί να μεταμορφωθεί σε οποιαδήποτε μορφή ζύμης πχ φύλλο για πίττες. Ας κάνουμε ωστόσο μια μίνι αναδρομή ως προς την παραγωγή ψωμιού όπου βλέπουμε πως αποδεικνύεται οργανωμένη παραγωγή ψωμιού σε αγαλματίδιο που ανακαλύφθηκε στην Θήβα τον 7ο αιώνα πχ που με πρωτομάστορα και μαστόρους.

 

Τα προϊόντα ζύμης θεωρούταν ως συνοδευτικά στην διαδικασία του γεύματος, όπως και υπήρχε επίσης διαχωρίσιμος των τροφίμων σε εκείνα που καταναλώνονται πρώτα ( αλμυρά ) κι εκείνα που καταναλώνονταν τελευταία ( γλυκά ).

Στο πέρασμα λοιπόν των χρόνων, παρουσιάστηκαν διάφορα προβλήματα όπως η αδυναμία καθημερινού μαγειρέματος ή περιπτώσεις όπου δεν επέτρεπαν την χρήση μαγειρικών σκευών ή υπήρχε αδυναμία για φαγητό σε τραπέζι καθώς οι άνθρωποι ήταν πολύ απασχολημένοι με γεωργικές εργασίες για παράδειγμα  κι έτσι έπρεπε να βρεθεί μια τροφή τόσο θρεπτική και χορταστική όσο και βολική για να διατηρείται και  να καταναλώνεται σε χώρους υπαίθριους όπως χωράφια. Έτσι λοιπόν φτιάχτηκαν οι πίττες. Εκτός από πίττες αργότερα το φύλλο σε συνδυασμό με ξηρούς καρπούς και μέλι κυρίως φτιάχτηκαν και διάφορα γλυκίσματα ή και εθιμοτυπικά γλυκίσματα με άλλο είδος ζύμης πχ μελομακάρονα.

Εμείς λοιπόν, ξεκινώντας  με αυτό το άρθρο θα προσπαθήσουμε – ελπίζοντας επιτυχώς –  παρεμβαίνοντας με απλές πρώτες ύλες και πιο επαγγελματικές τεχνικές μαγειρέματος, αγκαλιάζοντας την προσπάθεια της ελληνίδας νοικοκυράς να αναδείξουμε τα προϊόντα αυτά της ελληνικής γαστρονομίας, ανά περιοχή της χώρας.

Σας ευχόμαστε καλό Ταξίδι με την με την Γαστρονομική Λαογραφία .

 

Παντελής Αρβανιτάκης – Χριστίνα Ψαλλίδη

 

Μοιραστείτε αυτό το άρθρο: