«Καρφιά» Βενιζέλου κατά Παπανδρέου στην Κεντρική Επιτροπή του ΠΑΣΟΚ

is-1

 

Αθήνα
Προειδοποίηση ότι οργανωτικά το σχήμα της Δημοκρατικής Συμπαράταξης, όπως διαμορφώνεται, δεν μπορεί να πάει μακριά, απηύθυνε ο Ευάγγελος Βενιζέλος από το βήμα της Κεντρικής Επιτροπής του ΠΑΣΟΚ.

Όπως είπε ο κ. Βενιζέλος, δεν έχουμε επιστροφή στο ΠΑΣΟΚ, αλλά ισότιμη συμμετοχή τεσσάρων, πλέον, οντοτήτων στη Δημοκρατική Παράταξη, με την οποία διαμορφώνεται εκ των πραγμάτων ένα σχήμα συλλογική ηγεσίας, που αποτελείται από την πρόεδρο του ΠΑΣΟΚ, τον πρόεδρο της ΔΗΜΑΡ, ο επικεφαλής των κινήσεων και ο πρόεδρος του ΚΙΔΗΣΟ.

«Μόνο που η μια οντότητα από αυτές εμφανίζεται ως το αυθεντικό και αδάμαστο ΠΑΣΟΚ και ταυτοχρόνως ως ΠΑΣΟΚ χωρίς το βεβαρημένο brand αλλά και χωρίς το υπερχρεωμένο ΑΦΜ» είπε χαρακτηριστικά.

«Ενότητα και συσπείρωση δεν σημαίνει αναπαλαίωση»

Σχολιάζοντας εμμέσως πλην σαφώς τις εξελίξεις με την την ένταξη του Κινήματος Δημοκρατών Σοσιαλιστών του Γιώργου Παπανδρέου στην Δημοκρατική Συμπαράταξη, ο κ. Βενιζέλος είπε:

«Η ενότητα και η συσπείρωση είναι πολύ σημαντικά στοιχεία. Ξέρω καλύτερα από κάθε άλλον τη σημασία τους, γιατί τη βίωσα υπό πολύ δύσκολες συνθήκες το 1989, το 2007, το 2011, το 2015. Ναι, συνεπώς, στην ενότητα και τη συσπείρωση.

Όμως μιλώντας στο όνομα σας, στο όνομα αυτών που έμειναν πιστοί στη θέση τους και έδωσαν τον αγώνα για το ΠΑΣΟΚ και τη δημοκρατική παράταξη, στο όνομα αυτών που άνοιξαν την μεγάλη ελπίδα της Ελιάς και είδαν το περονόσπορο να στήνει χορό μικροψυχίας και ιδιοτέλειας,
στο όνομα αυτών που αγωνίστηκαν να σταθεί η χώρα όρθια και να φτάσει στο σημείο που έφτασε πριν τις εκλογές του Ιανουαρίου του 2015 – επιτυχία και κεκτημένο που δεν χαρίζουμε στη ΝΔ – οφείλω να πω τα εξής:

Ενότητα και συσπείρωση δεν σημαίνει αναπαλαίωση. Δεν σημαίνει de facto δικαίωση της έλλειψης σεβασμού στην παράταξη και τους ανθρώπους της. Κάποιοι χρωστούν τουλάχιστον μια εξήγηση. Κάποιοι οφείλουν τουλάχιστον μια συγγνώμη.

Θα μπορούσαμε να ερμηνεύσουμε τις τωρινές εξελίξεις ως δικαίωση μας. Φοβούμαι όμως ότι άλλοι τις εκλαμβάνουν ως εφαρμογή του δόγματος που λέει ότι στην πολιτική όλα γίνονται και με την ίδια άνεση ξεχνιούνται, γιατί όλα κρίνονται εκ του αποτελέσματος. Αν δηλαδή τον Ιανουάριο του 2015 είχαν μπει και αυτοί στη Βουλή, όλα θα ήσαν διαφορετικά! Αλλά δεν μπήκαν παρά τις λυσσώδεις διασπαστικές προσπάθειες και τους πρόθυμους Ποντίους Πιλάτους, τους οπαδούς των ίσων αποστάσεων.

«Δεν έχω προσωπικό πρόβλημα με κανέναν»

Δεν έχω κανένα προσωπικής τάξης πρόβλημα με κανέναν. Επωμίστηκα τα ιστορικά βάρη της παράταξης στις δυσκολότερες φάσεις της, περισσότερες από μια φορές, χωρίς να έχω συμμετοχή στη δημιουργία των αιτιών της κρίσης και της φθοράς. Υπέμενα και υπομένω ακραίες αθλιότητες. Και καλά από τους πολιτικούς αντιπάλους. Είμαι πάντα ο πρώτος στόχος του ΣΥΡΙΖΑΝΕΛ και των συμπρατουσών δυνάμεων. Το καταλαβαίνω ως ο στρατηγικός αντίπαλος τους. Άλλες συμπεριφορές δεν καταλαβαίνω. Ή μάλλον τις καταλαβαίνω ως αρχαϊκά φαινόμενα που δείχνουν ένα πρόβλημα πολιτικού πολιτισμού που καμία υποκριτική ευγένεια και καμία κοσμική συνύπαρξη δεν μπορεί να συγκαλύψει.

Στην πολιτική η ηθική είναι ζήτημα ιστορικής αυτοσυνειδησίας. Ο καθένας και η συνείδηση του συνεπώς. Προσωπική και ιστορική. Αυτή προτάσσεται. Για εμένα η πολιτική δεν είναι άσκηση ψυχρού αίματος ή φεστιβάλ κυνισμού και τυχοδιωκτισμού. Αλλιώς θα είχα κάνει πολύ πιο εύκολες, ασφαλείς και συμφέρουσες επιλογές στη ζωή μου».

«Όχι στο φλερτ με το λαϊκισμό»

Ο Ευάγγελος Βενιζέλος έκανε λόγο για ανάγκη «να προστρέξουμε τάχιστα στην πολιτική απόφαση του συνεδρίου μας του Ιουνίου του 2015 που είναι ομόφωνη και μας δεσμεύει και να κινήσουμε τη διαδικασία για τη συγκρότηση του μεγάλου πολιτικού φορέα που θα εκφράζει όλο το εύρος του προοδευτικού κέντρου».

Ο κ. Βενιζέλος τόνισε ότι η πρόσκληση σε άλλα κόμματα -όπως το Ποτάμι- κινήσεις, πρωτοβουλίες «πρέπει να είναι ειλικρινής, ανοικτή και επίμονη».

Παράλληλα, απηύθυνε προειδοποίηση για το πολιτικό πλαίσιο μέσα στο οποίο οφείλει να κινηθεί το ΠΑΣΟΚ και η Δημοκρατική Συμπαράταξη, λέγοντας ότι αυτό είναι το μόνο που ο ίδιος μπορεί να υπηρετήσει.

Όπως τόνισε δεν συγχωρείται πολιτικά οποιαδήποτε στρατηγική αμφιθυμία ως προς την πορεία της χώρας, ούτε φλερτ με τον λαϊκισμό «στο όνομα της δήθεν επαφής με ένα ακροατήριο», καθώς και οποιαδήποτε ένδειξη παιχνιδιού με την πολιτική αστάθεια για να εξυπηρετηθούν μικροκομματικές σκοπιμότητες.

«Αν το πλαίσιο αυτό θολώσει, η Δημοκρατική Παράταξη θα συμπιεστεί στην τεχνητή πόλωση που θα οξυνθεί σκοπίμως μεταξύ Νέας Δημοκρατίας και ΣΥΡΙΖΑ» είπε ο κ. Βενιζέλος.

Αν κάποιοι νομίζουν ότι υπάρχει δίλημμα μεταξύ του συμφέροντος και της προοπτικής της παράταξης και του συμφέροντος και της προοπτικής της πατρίδας, τότε αυτοί νομίζουν ότι έχουν κομματικό πατριωτισμό, αλλά στερούνται πραγματικού πατριωτισμού» είπε.

«Αυτό το πλαίσιο είναι το μόνο που μπορεί να υπηρετήσω με βάση τη δική μου συνείδηση που πιστεύω ότι ταυτίζεται με τη συνείδηση όλων σας» κατέληξε ο κ. Βενιζέλος.

Τι σχολιάζει το ΠΑΣΟΚ

Από τη Χαριλάου Τρικούπη πάντως επιχειρούν να κρατήσουν χαμηλούς τόνους αναφορικά με τα «καρφιά» Βενιζέλου. «Γίνεται ένας ώριμος, ήρεμος και ουσιαστικός διάλογος στην Kεντρική Eπιτροπή» σημειώνουν και προσθέτουν αναφορικα με όσα είπε ο πρώην πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ: «Όσα είπε είναι απόψεις ενός».

Newsroom ΔΟΛ

Μοιραστείτε αυτό το άρθρο: