Καταλονία: Ο Πουτζδεμόντ ζητά εγγυήσεις για να επιστρέψει

fd87ba5cd6a96b5cdbacf0d87829516d
«Δεν ζητώ πολιτικό άσυλο στο Βέλγιο, βρίσκομαι στις Βρυξέλλες για πολιτικούς λόγους, ζητώντας από την Ευρώπη να δράσει για το θέμα της Καταλονίας», δήλωσε ο καθαιρεθείς πρόεδρος της Καταλονίας, Κάρλες Πουτζδεμόντ, σε συνέντευξη Τύπου την οποία παραχώρησε.

Ωστόσο, ο Πουτζδεμόντ ζητά εγγυήσεις από την ισπανική κυβέρνηση για να μπορέσει να γυρίσει στη χώρα μαζί με τα πέντε καθαιρεθέντα μέλη της κυβέρνησής του.

Σε ερώτηση δημοσιογράφου για πόσο διάστημα θα παραμείνει στις Βρυξέλλες, διαμήνυσε πως «εξαρτάται από το πότε θα μου δοθούν εγγυήσεις μιας δίκαιης διαδικασίας. Τότε θα επιστρέψουμε αμέσως».

Αναφερόμενος στη δίωξη που του έχει ασκηθεί από την ισπανική εισαγγελία για ανταρσία, τονίζει πως η κυβέρνηση που ζητά τώρα τις εκλογές έχει σκοπό να τον «κολλήσει στη φυλακή» για να συμμορφωθεί για τις εκλογικές του υποσχέσεις. «Οι κατηγορίες δεν έχουν νομική ισχύ. Ζητούν 30 χρόνια για τον καθένα μας».

Ο πρώην καταλανός ηγέτης είπε ότι αυτός και οι καθαιρεθέντες υπουργοί του θέλουν να «καταγγείλουν την πόλωση του ισπανικού δικαστικού συστήματος και να δείξουν στον κόσμο το σοβαρό δημοκρατικό έλλειμμα που υπάρχει στο ισπανικό κράτος».

«Αποδέχομαι τις εκλογές»

«Οι εκλογές της 21ης Δεκεμβρίου είναι μια πρόκληση την οποία θα αποδεχτούμε. Θα τηρήσουμε τα αποτελέσματα, όπως πάντα» ανέφερε ο Πουτζδεμόντ, ωστόσο, απευθυνόμενος στην ισπανική κυβέρνηση, έθεσε το ερώτημα εάν θα κάνουν τα ίδια. «Θέλω σαφή δέσμευση από το κράτος. Πρόκειται να σεβαστεί τα αποτελέσματα ή όχι;».

Ακόμη, ο Πουτζδεμόντ διαμήνυσε πως χρειάζεται μια «επιβράδυνση» της διαδικασίας ανεξαρτητοποίησης της Καταλονίας για την αποφυγή ταραχών.

«Υποχρεωθήκαμε να εφαρμόσουμε ένα τέτοιο σχέδιο για να αποφύγουμε τη βία. Αν αυτή η στάση έχει ως τίμημα την επιβράδυνση της ανάπτυξης της Δημοκρατίας, τότε πρέπει να θεωρήσουμε ότι αυτό είναι ένα λογικό τίμημα για την Ευρώπη του 21ου αιώνα».

Ο Πουτζδεμόντ μίλησε σε τρεις γλώσσες (καταλανικά, ισπανικά και γαλλικά) για να είναι ακριβής και να αποφευχθεί οποιαδήποτε παρερμηνεία, όπως είπε.

Στη συνέντευξη Τύπου επικράτησε το αδιαχώρητο, καθώς παρευρίσκονταν περισσότεροι από 150 δημοσιογράφοι.

Το Συνταγματικό Δικαστήριο ακύρωσε την ανεξαρτησία

Λίγο πριν ξεκινήσει η συνέντευξη Τύπου του Πουτζδεμόντ, με απόφασή του το Συνταγματικό Δικαστήριο της Ισπανίας ακύρωσε την κήρυξη ανεξαρτησίας της Καταλονίας, στην οποία προχώρησε το κοινοβούλιο της περιφέρειας στις 27 Οκτωβρίου, όπως δήλωσε εκπρόσωπος του δικαστηρίου.

Παράλληλα, το ανώτατο Δικαστήριο της Ισπανίας δέχτηκε να εξετάσει τις κατηγορίες για εξέγερση και στάση σε βάρος της προέδρου και ορισμένων βουλευτών της καταλανικής Βουλής.

Κωνσταντίνος Χασανδρινός

in.gr

Μοιραστείτε αυτό το άρθρο: