Κομισιόν: Απομένουν οι λεπτομέρειες για το β’ πακέτο προαπαιτούμενων

Αθήνα

Την ύπαρξη ευρείας συμφωνίας στο Euroworking Group (EWG) για τις γενικές γραμμές των προαπαιτούμενων που θα περιλαμβάνει το β’ πακέτο, επιβεβαίωσε η εκπρόσωπος της Κομισιόν, προσθέτοντας, ωστόσο, ότι οι διαπραγματεύσεις συνεχίζονται καθώς μένει να καθοριστούν κάποιες λεπτομέρειες των μεταρρυθμίσεων. Απέφυγε ωστόσο να διευκρινίσει σε ποια σημεία διαφωνούν Αθήνα και κουαρτέτο.

Η δήλωση αυτή δεν θα είχε τόση σημασία εάν η μέχρι τώρα μνημονιακή εμπειρία δεν είχε αποδείξει τόσες φορές ότι στις λεπτομέρειες κρύβεται ο διάβολος.

Όπως ανέφερε η εκπρόσωπος της Επιτροπής, Μίνα Αντρέεβα, σε αυτή τη φάση απομένει να καθοριστούν κάποιες τελευταίες λεπτομέρειες των μεταρρυθμίσεων που θα περιλαμβάνονται στο εν λόγω πακέτο.

Σημείωσε πως η εφαρμογή του δεύτερου πακέτου προαπαιτούμενων που αναμένεται να ολοκληρωθεί μέχρι τα μέσα Δεκεμβρίου, όπως ορίζει η απόφαση του Eurogroup της 23ης Νοεμβρίου, θα «ξεκλειδώσει» την υποδόση 1 δισ. που εκκρεμεί από την πρώτη δόση του προγράμματος και θα ανοίξει το δρόμο για την πρώτη αξιολόγηση.

Ερωτηθείσα συγκεκριμένα για τη μεταρρύθμιση του Ασφαλιστικού, ανέφερε πως αυτή αποτελεί βασικό στοιχείο στο τρέχον Μνημόνιο και πως η Ευρωπαϊκή Επιτροπή παρέχει τεχνική βοήθεια στην Ελλάδα για την προετοιμασία και ολοκλήρωση των μεταρρυθμίσεων.

Σε ερώτηση δε σχετικά με την ανάγκη επίτευξης εσωτερικής πολιτικής συναίνεσης για τη συμφωνία επί του ασφαλιστικού, η Μ.Αντρέεβα επεσήμανε ότι οι δεσμεύσεις της κυβέρνησης είναι γνωστές και συγκεκριμένες και η Κομισιόν παρέχει τεχνική υποστήριξη για την ολοκλήρωσή τους, αφήνοντας να εννοηθεί ότι οι εσωτερικές πολιτικές διεργασίες είναι άσχετες με το πρόγραμμα.

Η επισήμανση της εκπροσώπου της Κομισιόν ότι το Ασφαλιστικό αποτελεί κλειδί για την ολοκλήρωση της πρώτης αξιολόγησης, είναι σημαντική, δεδομένου ότι το θέμα αυτό δεν περιλαμβάνεται στη λίστα με τα 13 προαπαιτούμενα, που συμφωνήθηκε -τουλάχιστον σε ό,τι αφορά τις επικεφαλίδες των μεταρρυθμίσεων- στο Euroworking Group.

Επί της ουσίας επιβεβαιώνει ότι αυτό που έχει συμφωνηθεί είναι να μην περιληφθεί μεν στα προαπαιτούμενα για την εκταμίευση της υποδόσης του 1 δισ. ευρώ, αλλά να συνδεθεί με την συνολική αξιολόγηση του προγράμματος. Ως εκ τούτου θα πρέπει να συμφωνηθεί το γενικό πλαίσιο στο οποίο θα κινηθεί η μεταρρύθμιση και τι πρέπει να έχει ήδη υλοποιηθεί όταν θα ξεκινήσει η πρώτη μεγάλη αξιολόγηση του προγράμματος. Έτσι ίσως εξηγείται και η σπουδή της κυβέρνηση να φέρει το νομοσχέδιο για το Ασφαλιστικό προς ψήφιση μέχρι τα μέσα Δεκεμβρίου, ενώ προηγουμένως έχει καταβάλει κάθε προσπάθεια για επίτευξη -έστω μινιμουμ- πολιτικής συναίνεσης.

Newsroom ΔΟΛ

Μοιραστείτε αυτό το άρθρο: