Κομισιόν: Ευθύνη της Ελλάδας οι συνθήκες στα κέντρα προσφύγων

09b2fd9bd9212dc16bb52121c3cc2466

 

Ανεπαρκή χαρακτηρίζει η Κομισιόν την κατάσταση στα κέντρα φιλοξενίας προσφύγων στα νησιά, όπου τις τελευταίες ημέρες σκηνές βούλιαξαν στο χιόνι. Η αρμόδια εκπρόσωπος Ν. Μπερτό υπενθύμισε ότι η διασφάλιση των κατάλληλων συνθηκών υποδοχής είναι πρώτα απ’ όλα ευθύνη των ελληνικών αρχών.

Η Κομισιόν, ωστόσο, δηλώνει έτοιμη να συνδράμει τις ελληνικές αρχές οικονομικά και τεχνικά, προκειμένου να αντιμετωπιστεί η κατάσταση στα κέντρα υποδοχής προσφύγων

Οι σκηνές στους καταυλισμούς που υπάρχουν στα νησιά έχουν θαφτεί στο χιόνι και οι πρόσφυγες δίνουν αγώνα επιβίωσης μέσα στο χιονιά χωρίς θέρμανση κάτω από άθλιες συνθήκες. Μετά μάλιστα από τις εικόνες που κυκλοφόρησαν στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης από τη Μόρια στη Λέσβο υπάρχουν καταγγελίες ότι απαγορεύτηκε η λήψη φωτογραφιών μέσα από τον καταυλισμό.

Το γεγονός αυτό κατήγγειλε μέσω του προσωπικού του λογαριασμού στο Facebook ο φωτορεπόρτερ, Μάριος Λώλος.

Η απαγόρευση της φωτογράφησης των προσφύγων ταξίδεψε από την Ειδομένη στη Μόρια της Λέσβου. Στο μεταξύ έχει μεσολαβήσει, η υπό ειδική άδεια με περιορισμένο χρόνο, φωτογράφηση στα camp. Μήπως θέλετε να σας δίνουμε τις μηχανές μας να τραβάτε μόνοι σας; Μόνο που σας διαφεύγει ότι η πληροφορία θα βγει θέλετε δε θέλετε. Όλοι ξέρουμε τι συμβαίνει στη Μόρια, οπότε εγώ θα πρότεινα, πάρτε το αλλιώς.

Κληθείσα να σχολιάσει τις παρούσες συνθήκες των κέντρων φιλοξενίας στα νησιά, λόγω των κακών καιρικών συνθηκών, η εκπρόσωπος της Επιτροπής, Ν. Μπερτό απάντησε, ότι η κατάσταση είναι ανεπαρκής και υπενθύμισε ότι η διασφάλιση των κατάλληλων συνθηκών υποδοχής, καθώς και η διαχείριση των προσφυγικών κέντρων στην Ελλάδα, είναι πρώτα απ’ όλα ευθύνη των ελληνικών αρχών.

Παράλληλα, η Ν.Μπερτό τόνισε, ότι η Κομισιόν παρακολουθεί στενά την κατάσταση και κάνει ό,τι μπορεί για να στηρίξει τις ελληνικές αρχές.

Σημείωσε δε, ότι η Επιτροπή έχει ήδη επισημάνει την ανάγκη δημιουργίας πρόσθετων χώρων υποδοχής για τους πρόσφυγες στα νησιά και έχει ενημερώσει τις τοπικές και εθνικές αρχές πως είναι έτοιμη να τα χρηματοδοτήσει. Η Επιτροπή είναι έτοιμη να παράσχει «οικονομική και τεχνική στήριξη», δήλωσε η Ν. Μπερτό.

Οι Γιατροί Χωρίς Σύνορα ζητούν την άμεση λήψη έκτακτων μέτρων για να εξασφαλιστεί ότι όλοι οι πρόσφυγες στα νησιά στεγάζονται σε αξιοπρεπή και ζεστά καταλύματα που είναι κατάλληλα για τον χειμώνα.

«Είμαστε εξοργισμένοι καθώς βλέπουμε, παρά τις υποσχέσεις των ελληνικών αρχών, σήμερα στη Λέσβο και τη Σάμο τους πρόσφυγες και τους μετανάστες να είναι αβοήθητοι στο κρύο. Ζουν εκτεθειμένοι στο χιόνι και την παγωμένη βροχή, συχνά χωρίς πρόσβαση σε ζεστό νερό, σχεδόν χωρίς καθόλου θέρμανση και σε αφόρητες θερμοκρασίες υπό το μηδέν» λέει ο επικεφαλής της Αποστολής των Γιατρών Χωρίς Σύνορα Κλεμεντ Περίν.

Newsroom ΔΟΛ, με πληροφορίες από ΑΠΕ-ΜΠΕ

Μοιραστείτε αυτό το άρθρο: