Λαγκάρντ: Πρόσθετα μέτρα για τράπεζες και συνταξιοδοτικό, επιμένει για χρέος

Περαιτέρω μεταρρυθμίσεις στο Ασφαλιστικό και στον τρόπο διοίκησης των τραπεζών ζήτησε η επικεφαλής του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου Κριστίν Λαγκάρντ.

Σε ό,τι αφορά το ελληνικό χρέος επανέλαβε ότι το Ταμείο θεωρεί ότι δεν είναι βιώσιμο, υπενθυμίζοντας ότι η διευθέτηση του θέματος αποτελεί όρο για τη συμμετοχή του ΔΝΤ στο νέο ελληνικό πρόγραμμα. Δεύτερος όρος, είναι η υιοθέτηση σημαντικών μεταρρυθμίσεων.

Απανωτά είναι τα χτυπήματα τις τελευταίες ημέρες από το ΔΝΤ, που σε τελευταία έκθεσή του, μιλά για ανάγκη επιπλέον επώδυνων μέτρων 1,35 δισ. ευρώ τη διετία 2015-2016 διαφωνόντας με τις προβλέψεις της Αθήνας και της Κομισιόν.

Διευθέτηση χρέους και μεταρρυθμίσεις ζητά το ΔΝΤ

Απαντώντας σε σχετική ερώτηση, από την Λίμα του Περού όπου διεξάγεται η ετήσια γενική συνέλευση του ΔΝΤ, η Λαγκάρντ επανέλαβε ότι το χρέος της Ελλάδας δεν είναι βιώσιμο, καθώς η θέση του Ταμείου για τη δαιτηρησιμότητα του χρέους δεν έχει μεταβληθεί από τον περασμένο Ιούλιο, οπότε και δημοσίευσε την τελευταία έκθεση βιωσιμότητας.

Υπογράμμισε ότι το ΔΝΤ είναι πρόθυμο να συνδράμει την Ελλάδα μετά από το σχετικό αίτημα που έχει υποβάλλει η κυβέρνηση της χώρας.

Επισήμανε ωστόσο ότι απαραίτητη προϋπόθεση προκειμένου να εγκριθεί βοήθεια του ΔΝΤ προς την Ελλάδα είναι το πρόγραμμα προσαρμογής να στηρίζεται σε δύο σκέλη:

Το πρώτο σκέλος αφορά την υιοθέτηση και ψήφιση σημαντικών μεταρρυθμίσεων, ανέφερε, προσθέτοντας ότι θα πρέπει η χώρα να προχωρήσει σε σημαντικές μεταρρυθμίσεις στο συνταξιοδοτικό, αλλά και στο μέτωπο της τραπεζικής διακυβέρνησης.

Το δεύτερο σκέλος αφορά την βιωσιμότητα του χρέους, καθώς πρέπει να αναληφθούν σχετικές πρωτοβουλίες που θα το επαναφέρουν σε τροχιά βιωσιμότητας.

Επαφές για τα ανοικτά θέματα αυτά αναμένεται να έχει με την κυρία Λαγκάρντ ο Έλληνας υπουργός Οικονομικών Ευκλείδης Τσακαλώτος, ο οποίος βρίσκεται στη Λίμα του Περού επικεφαλής της ελληνικής αντιπροσωπείας.

Newsroom ΔΟΛ, με πληροφορίες από ΑΠΕ-ΜΠΕ

Μοιραστείτε αυτό το άρθρο: