Μαρία Κακαλή, Δήμαρχος Αη Στράτη

kakali_maria

Αρζόγλου.  Είστε μια νέα γυναίκα πως αποφασίσατε να θέσετε υποψηφιότητα για τον Δήμο Αγίου Ευστρατίου;

Μ.Κ  Στην απόφαση αυτή με οδήγησε αρχικά η απόφαση του απερχόμενου Δήμαρχου να μην θέσει υποψηφιότητα ξανά και να αποχωρήσει από το πολιτικό σκηνικό, όπως επίσης και οι προτάσεις αρκετών συγχωριανών μου να θέσω η ίδια υποψηφιότητα για τη θέση του Δήμου.

Ήταν μια σκέψη η οποία δουλεύτηκε πολύ, σχεδόν ένα χρόνο, και εφόσον υπήρξε άμεση θετική απάντηση και υποστήριξη από τους συνεργάτες μου, αποφασίσαμε όλοι μαζί να διεκδικήσουμε τη δημοτική αρχή.

Χ.Α Βοήθησε η ενασχόληση σας με τα κοινά, πρώτα ως δημοτική σύμβουλος και αργότερα ως πρόεδρος του δημοτικού συμβουλίου στο να πάρετε πιο γρήγορα την απόφαση και να «βουτήξετε» στα βαθιά διεκδικώντας τον Δήμο;

Μ.Κ  Όταν το 2010 μου έγινε η πρόταση, να θέσω υποψηφιότητα ως δημοτικός σύμβουλος και ασχοληθώ με τα κοινά θεώρησα πως η πρόταση αυτή με τιμάει πολύ όποτε και δέχτηκα.

Η απόφαση αυτή, όπως προανέφερα δεν πάρθηκε ελαφρά τη καρδία.

Γνωρίζω και εγώ και οι συνεργάτες μου, πως ο Δήμος μας για να συνεχίσει να λειτουργεί σωστά πρέπει να δουλέψουμε όλοι πολύ!

Μετά από ένα χρόνο περίπου από την ανάληψη των καθηκόντων της θέσης της Δημάρχου

βλέπω τελείως διαφορετικά τα πράγματα καθώς συνειδητοποιώ μέρα με τη μέρα το δύσκολο έργο που έχουμε κληθεί να διατελέσουμε.

Η διοίκηση είναι δύσκολη πόσο μάλλον τώρα που τα πράγματα στη χώρα μας είναι τόσο ρευστά.

Δεν είμαι πολιτικός ,είμαι μία Ελληνίδα Αγιοστρατίτισσα που αγαπάει πολύ τον τόπο της και θέλει να προσφέρει το καλύτερο που μπορεί, και στενοχωριέμαι Πολύ  για την κατάσταση στην οποία έχουμε φτάσει.

Αρχαίο πνεύμα αθάνατο έλεγαν οι αρχαίοι ημών πρόγονοι.

Δυστυχώς τείνει να εξαλειφθεί και αυτό.

Τώρα ήρθε η ώρα να υψώσουμε το ανάστημά μας και να σταθούμε στο ύψος των περιστάσεων για να μπορέσουμε να βγούμε με λιγότερες πληγές από τη δύσκολη μάχη που κληθήκαμε να αντιμετωπίσουμε.

Έφτασε η ώρα να δούμε το σύνολο και όχι τη μερίδα.

Το τί θα συμβεί αύριο δεν το γνωρίζω αυτό που ξέρω είναι πως εμείς εδώ στον Άη Στράτη θα συνεχίσουμε να παλεύουμε με όποια μέσα μας έχουν απομείνει για να χτίσουμε ένα καλύτερο αύριο για εμάς και τα παιδιά μας.

Ο δήμος Αγίου Ευστρατίου δεν αντιμετωπίζει οικονομικό πρόβλημα.

Μπορώ να πω πως σε σχέση με το μέγεθος του, από άποψη

πληθυσμού είμαστε 270 κάτοικοι, έχει ένα αξιόλογο αποθεματικό.

Τα προβλήματα που αντιμετωπίζουμε σε σχέση με τη διοίκηση έχουν σχέση με τον αριθμό των υπαλλήλων, καθώς αυτή τη στιγμή στις υπηρεσίες μας υπηρετούν δύο διοικητικοί στο Δήμο, ένας στα Κ.Ε.Π και έχουμε και μία καθαρίστρια στο σχολείο.

Μπορείτε να καταλάβετε λοιπόν πως με αυτό τον αριθμό υπαλλήλων δουλειά δε βγαίνει. Είμαστε ασυνεπείς στις υποχρεώσεις μας απέναντι στους δημότες μας, στους προμηθευτές μας, στην Περιφέρεια, στην Αποκεντρωμένη και τέλος στην κιτρική εξουσία.

Χρειαζόμαστε, τουλάχιστον, άλλους τέσσερις υπαλλήλους για να μπορέσουμε να λειτουργήσουμε σωστά σαν υπηρεσία και να μην εκτιθέμεθα.

Ένα μεγάλο έργο βρίσκεται σε εξέλιξη αυτή την περίοδο και αφορά στην κατασκευή νέου λιμανιού στον Άη Στράτη.

Υπάρχουν και άλλα σημαντικά έργα που έχουν δρομολογηθεί για το νησί.

X.A Θα προχωρήσετε πάνω στο πρόγραμμα που είχε διαμορφώσει η προηγούμενη δημοτική αρχή ή θα εκπονήσετε νέο;

Μ.Κ  Το Λιμάνι μας  είναι στο στάδιο της υλοποίησης , ο σταθμός μεταφόρτωσης απορριμμάτων έχει δημοπρατηθεί ,έχει βρεθεί ανάδοχος και μέχρι το τέλος του καλοκαιριού θα ξεκινήσει να φτιάχνεται ,η ανάπλαση της παραλίας και των κοινοχρήστων χώρων του οικισμού βρίσκονται στο στάδιο της μελέτης

 Το σύστημα ύδρευσης και αποχέτευσης έχει ολοκληρωθεί το μόνο που μένει είναι να

επεκταθεί σε ένα κομμάτι του οικισμού.

Ο βιολογικός καθαρισμός των λυμάτων λειτουργεί κανονικά.

Ο Παλαιός Οικισμός είναι ένα κομμάτι στο οποίο θα πρέπει να δοθεί ιδιαίτερη βαρύτητα καθώς θα δώσει το χαρακτήρα και την προσωπικότητα που λείπει αυτή τη στιγμή από το νησί μας.

Πρέπει να πετύχουμε την άρση της απαλλοτρίωσης ούτως ώστε τα σπίτια να περιέλθουν πάλι στους ιδιοκτήτες τους και να ξεκινήσει η ανοικοδόμηση του.

Ετοιμάζονται μελέτες για την κατασκευή νηπιαγωγείου, γηπέδου μπάσκετ και 5×5. Όπως

καταλαβαίνετε λοιπόν εμείς ερχόμαστε να συνεχίσουμε και να τελειώσουμε όλα αυτά τα

έργα, έχουμε δουλειά, πολύ δουλειά και είμαστε όλοι διατεθειμένοι να την κάνουμε σωστά και με όρεξη, με αγάπη για τον τόπο και για τους συμπολίτες μας και πάνω από όλα για τα παιδιά μας.

Η σημαντικότερη παρέμβαση για το νησί θεωρείται το πρόγραμμα «Άη Στράτης-Πράσινο Νησί».

Χ.Α   Θα έχετε την τύχη όταν θα ξεκινήσει η εφαρμογή του να είσαστε Δήμαρχος. Πιστεύετε

ότι θ’ αλλάξει την φυσιογνωμία του νησιού σας και με ποιόν τρόπο;

Μ.Κ Το πρόγραμμα «Αη Στράτης – Πράσινο Νησί» είναι ένα πιλοτικό πρόγραμμα το οποίο αφορά τις Ανανεώσιμες Πηγές Ενέργειας.

Στόχος του είναι να μπορέσει το νησί να καλύψει τις ενεργειακές του ανάγκες χρησιμοποιώντας φυσικές πηγές αέρα, ήλιο, γεωθερμία, υδρογόνο. Θεωρώ πως

το νησί φυσικά και θα αλλάξει φυσιογνωμία, θα προστεθεί ένα ακόμη χαρακτηριστικό στην

προσωπικότητα του, αυτό της ενεργειακής αυτάρκειας.

Επιπλέον αυτό το έργο θα κάνει το νησί μας κέντρο μελέτης, έρευνας και επιστήμης

οπότε θα έχει συνεχώς κίνηση εφόσον θα έρχονται επιστήμονες, ερευνητές και μελετητές

των ΑΠΕ. Θα ανέβει αν θέλετε επίπεδο όσον αφορά τις επιστήμες.

Χ.Α Τι άλλο χρειάζεται το νησί και οι κάτοικοι του για τα επόμενα χρόνια; Ποιοι είναι οι στόχοι σας;

Μ.Κ Αυτό που λείπει από το νησί είναι να δώσουμε βάρος στην καθημερινότητά μας.

Τι σημαίνει αυτό. Εφόσον έχουμε πρόγραμμα να πατήσουμε, αναφέρομαι στο υπάρχον πρόγραμμα του Δήμου, στόχος μας είναι να βελτιώσουμε , αν θέλετε την ποιότητα ζωής του αγιοστρατίτη.

Αυτό που λείπει είναι κάποιες δραστηριότητες που θα γεμίσουν τη μέρα μας, κυρίως το δύσκολο διάστημα του χειμώνα.

Θέλουμε να δημιουργήσουμε συνεργασίες με άλλους δήμους, να βρούμε προγράμματα και να τα χρησιμοποιήσουμε προς όφελος αρχικά των παιδιών μας, προάγοντας την παιδεία και τον πολιτισμό μας και κατ επέκταση και των υπολοίπων κατοίκων του νησιού μας.

 Χ.Α Κυρία Δήμαρχε να σας ευχαριστήσω για τον χρόνο που διαθέσατε και να σας ευχηθώ καλή συνέχεια και επιτυχία στο έργο σας.

 Υ.Γ

Αυτή την συνέντευξη μου την έδωσε πριν ένα χρόνο  και ήταν μεγάλη μου τιμή που είχα την δυνατότητα να μιλήσω μαζί της και να ακούσω τις θέσεις και τα όνειρά της για τα αγαπημένο της Νησί .

Σήμερα ένα χρόνο μετά εύχομαι τα όνειρα και οι στόχοι της για το νησί της να έχουν πραγματοποιηθεί .

Καλή συνέχεια αγαπητή Μαρία Κακαλή , κυρία Δήμαρχε .

 

Χ.Αρζόγλου

 

 

Μοιραστείτε αυτό το άρθρο: