Μαρμελάδες και χρήσιμες συμβουλές

is

Ανοίγουμε το κεφάλαιο μαρμελάδα από την στήλη μας ξεκινώντας με χρήσιμες συμβουλές γι αυτές και τον τρόπο παρασκευής τους .

Την επόμενη φορά θα αναφερθούμε στα γλυκά του κουταλιού .

Τέλος μετά από τις πρώτες συμβουλές θα δίνουμε κάθε εβδομάδα εναλλάξ  μία συνταγή για μαρμελάδα και την επόμενη μία συνταγή για γλυκό του κουταλιού .

Ας ξεκινήσουμε λοιπόν με χρήσιμες συμβουλές για τις Μαρμελάδες .

  1. Η μαρμελάδα εκτός από συνοδευτικό για ένα καλό πρωινό χρησιμοποιείτε και για γέμιση σε κάποια γλυκά .
  2. Τα συστατικά της μαρμελάδας είναι βρασμένα φρούτα ,έτσι όταν γίνονται μαρμελάδα διατηρούνται και δεν χαλάνε , δεν διατηρούνται βέβαια για πάντα αλλά παίρνουμε σαν δεδομένο ότι μπορούν να διατηρηθούν μέχρι δύο χρόνια από την ημερομηνία παραγωγής τους .
  3. Η μαρμελάδα πρέπει ν έχει καθαρό χρώμα και σταθερή υφή , η δε γεύση της δεν πρέπει να είναι ούτε υπερβολικά γλυκιά ούτε όξινη .
  4. Αυτό που κάνει την μαρμελάδα να δένει είναι ο συνδυασμός πηκτίνης και οξέος συστατικά των φρούτων αλλά και της ζάχαρης που προσθέτουμε .
  5. Μπορούμε να συνδυάσουμε δύο η και περισσότερα φρούτα για την Παρασκευή μίας μαρμελάδας , έτσι απλά θα πρέπει να εκτελέσουμε ακριβώς την συνταγή διότι υπάρχει διαφορετικό ποσοστό οξέως και πηκτίνης .
  6. Σε πολλές συνταγές προσθέτουμε έξτρα ποσοστό πηκτίνης εμπορίου και χυμός λεμονιού.
  7. Αφού επιλέξουμε τα φρούτα τα πλένουμε καλά και τα στραγγίζουμε και αφαιρούμε τα τυχόν μαυρισμένα μέρη τους κόβοντας μ ένα κοφτερό μαχαίρι. Στην συνέχεια τα καθαρίζουμε και τα κόβουμε σε φέτες η σε κομμάτια ανάλογα την συνταγή που θέλουμε να εκτελέσουμε .
  8. Βράζουμε τα φρούτα με η χωρίς νερό για να μαλακώσουν και να απελευθερώσουν την πηκτίνη τους . Τα βάζουμε σε μία μεγάλη κατσαρόλα ,προσθέτουμε νερό και τα αφήνουμε να σιγοβράσουν , ακολουθήστε πάντα κατά γράμμα τις οδηγίες της συνταγής για ν έχετε τα καλύτερα αποτελέσματα .
  9. Για ν ελέγξουμε την πηκτίνη βάζουμε ένα κουταλάκι υγρού από την κατσαρόλα σ ένα ποτήρι . Αφήστε για τρία λεπτά , εάν η πηκτίνη είναι υψηλή τ υγρό θα σχηματίσει σβόλο κάτι σαν ζελέ . Αν αυτό το ζελέ δεν έχει δέσει καλά τα επίπεδο της δεν θα επιτρέψει στο μίγμα να γίνει μαρμελάδα . Σ αυτή την περίπτωση βράστε το μίγμα λίγο ακόμη προσθέτοντας 1 κουταλάκι του γλυκού λεμόνι για κάθε κιλό φρούτων . Δοκιμάστε ξανά με τον ίδιο τρόπο . Εάν πάλι δεν έχει δέσει χρησιμοποιήστε πηκτίνη εμπορίου .
  10. Μπορείτε να χρησιμοποιήσετε την ζάχαρη που αναφέρεται στην συνταγή.

Για καλύτερα αποτελέσματα ζεστάνετε τη ζάχαρη στον φούρνο πριν την προσθέσετε στο φρούτο, με τον τρόπο αυτό αποφεύγετε το ξάφρισμα εφόσον λιγοστεύει η ποσότητα αφρού στην επιφάνεια κατά το βράσιμο.

Αφήνουμε το φρούτο να βράσει και μετά προσθέστε την ζάχαρη .Ανακατέψτε μέχρι να διαλυθεί τελείως , αφήστε να βράσουν ξανά δίχως να ανακατεύετε ,για όσο χρόνο αναφέρει η δική σας συνταγή .

 

Σημείωση :

Για να πετύχουμε καλύτερο δέσιμο  στην μαρμελάδα μας πρέπει η φωτιά να είναι δυνατή και η κατσαρόλα βαθιά και φαρδιά ,ώστε να μπορείτε να ανακατέψετε με ξύλινη κουτάλα διαρκώς ,προσπαθώντας να αγγίζετε τον πάτο της κατσαρόλα .

Αν ακολουθήσετε αυτήν την λογική δεν θα αντιμετωπίσετε τον κίνδυνο ν αρπάξει η να καεί η μαρμελάδα σας .

Στην περίπτωση που αρπάξει αδειάστε αμέσως σ άλλη κατσαρόλα και συνεχίστε το βράσιμο .

Ελέγξτε το δέσιμο  της μαρμελάδας σηκώνοντας την σπάτουλα με την οποία ανακατεύετε την μαρμελάδα σας .

Θα διαπιστώσετε ότι επάνω της μένει μία πηκτή στρώση .

Εάν την αφήσετε για 10 λεπτά ακόμη θα γίνει πυκνότερη .

Σας εύχομαι καλή επιτυχία αλλά μην ξεχνάτε ν ακολουθείτε κατά γράμμα  τις οδηγίες της συνταγής σας .

 

Ανιχνευτές Γαστρονόμοι

Μοιραστείτε αυτό το άρθρο: