Μαστιχο ιστορίες.

P9260027

Ονομάζομαι  Αστέριος Σαλτζίδης

Είμαι χαρούμενος που ξεκινάω την συνεργασία μου με  το Περιοδικό  Faretra  στο dailytvradio.gr

Θα προσπαθήσω και εγώ μαζί με όλοι την ομάδα του dailytvradio να σας κρατάω ενήμερους  για ( ….tips) όπου είναι η στήλη που θα με βρίσκετε

Γράφω στο www.katarraktisvillage.com με βλέπετε ως Asterios Saltzidis του οποίου είμαι και ο κάτοχος του.

Η Μαστίχα Χίου αποτελεί ένα μοναδικό  προϊόν το οποίο παράγεται μόνο στο νότιο και κεντρικό τμήμα της Χίου. Τα χωριά της περιοχής αυτής ονομάζονται Μαστιχοχώρια .

Το μαστιχόδενδρο ή σχίνος η σκίνος (επιστημονικά Pistacia lentiscus var. chia) είναι ένας θάμνος αειθαλής ύψους 2-3 μέτρων που αναπτύσσεται αργά για να πάρει την τελική του μορφή ύστερα από 40 – 50 χρόνια, ενώ η παραγωγή Μαστίχας αρχίζει  μετά τον τέταρτο με τον  πέμπτο χρόνο της φύτευσης του. Ο σχίνος είναι ένα ανθεκτικό φυτό που το μόνο που τα τρομάζει είναι η κακομεταχείριση των ανθρώπων.

Η ιστορία της ξεκινά  αιώνες πριν.

Κατά τους ευρωπαίους περιηγητές, που επισκέφτηκαν τη Χίο από τον ΙΑ’ έως και τον ΙΘ’ αιώνα και οι πληροφορίες που μας παρέχουν στηρίζονται είτε σε προσωπικές τους γνώσεις, είτε σε αφηγήσεις αρχαιοτέρων

Το 1938 το Νόμο 1390 σύμφωνα με τον οποίο ιδρύθηκαν οι 20 Συνεταιρισμοί Μαστιχοπαραγωγών, μέλη των οποίων ήταν υποχρεωτικά όλοι οι μαστιχοπαραγωγοί. Σύμφωνα με τον ίδιο Νόμο συστάθηκε και η Ένωση των 20 Συνεταιρισμών με την επωνυμία «Ένωσης  Μαστιχοπαραγωγών  Χίου» ως υποχρεωτικός συνεταιρισμός.

Ξεκινώντας από τις Ελληνικές Φαρμακοποιίες για να έρθω και στο κύριο θέμα μας θα πρέπει να επισημάνω, ότι ο πρώτος σταθμός είναι το 1818, χρονολογία εκτύπωσης της πρώτης ανεπίσημης Φαρμακοποιίας της Ελλάδος από τον Διονύσιο Πυρρό το Θετταλό.

Ο Πυρρός, ο οποίος είχε πολύπλευρη μόρφωση, εκτός των άλλων σπούδασε Ρητορική, Αστρονομία, Άλγεβρα, Τριγωνομετρία στη Χίο και είχε μυηθεί και στην Ιατρική.

Υπάρχουν πολλές αναφορές που θα σας πω σε μελλοντικό άρθρο.

Και για να φτάσουμε στο σήμερα,  επιστημονικό ενδιαφέρον προκάλεσε η έρευνα για την ομαλή σεξουαλική ζωή.

Για πρώτη φορά Έλληνες επιστήμονες συνδέουν την φυσική μαστίχα Χίου με την σεξουαλική υγεία.

Ο «χιολάτρης» Θωμάς Σαββίδης, εδώ και πολλά χρόνια ασχολείται με τη μαστίχα της Χίου και όχι μόνο, έχοντας εκδώσει ένα από τα πρώτα βιβλία που αναφέρονται στο μοναδικό αυτό προϊόν μας, ενώ έχει στη διάθεσή του εξαιρετικές φωτογραφίες που απεικονίζουν τον μικρόκοσμο της μαστίχας, μέρος των οποίων έχουν εκτεθεί και στη Χίο.

Ανάλογες έρευνες έχει πραγματοποιήσει  και ο γνωστός σεξολόγος γεννημένος στην Χίο Θάνος Ασκητής.

Η έρευνα στηρίχτηκε στη ρητίνη του δικού μας σχίνου Var . Chia η οποία συγκρίθηκε με εκείνη των άλλων φυσικών ρητινών από το ίδιο γένος

( Pistacia  terebinthus L.) ή κωνοφόρων [ Pinus halepensis Mill. ( Pinaceae ) ] , με διαφορετικό μηχανισμό έκκρισης που επίσης χρησιμοποιείται ως πρόσθετη ύλη στη διατροφή του ανθρώπου

Η έρευνα δημοσιεύτηκε  στο έγκριτο περιοδικό των Η.Π.Α «Φαρμακευτική Βιολογία» από τους Θωμά Σαββίδη Βιολόγο – Χημικό Αναπληρωτή Καθηγητή του Αριστοτέλειου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης, τον Κ  Θάνο Ασκητή Νευρολόγο – Ψυχίατρο και Πρόεδρο του Ινστιτούτου Ψυχικής Σεξουαλικής Υγείας και την  Lilyana Yurukova (καθηγήτρια Φυτολογίας στη Βουλγαρία)

Σύμφωνα με τα αποτελέσματα η μαστίχα περιέχει ψευδάργυρο, συντελώντας με τον τρόπο αυτό στην καλή λειτουργία του προστάτη, «περιφερικά» αιματώνοντας όσο πρέπει τα αιμοφόρα αγγεία. Οι άνδρες έχουν μια καλύτερη σεξουαλική ζωή, απλά μασώντας μαστίχα ή καταναλώνοντας προϊόντα με μαστίχα και χωρίς να χρειάζονται φαρμακευτική αγωγή.

Η μαστίχα υπό μορφή τσίχλας εξασφαλίζει δροσερή, ευχάριστη αναπνοή, θαυμάσια γεύση, στοματική υγιεινή, και ωραίο δέρμα λόγω των καλλυντικών ιδιοτήτων της, στοιχεία που συντελούν επίσης στην σεξουαλικότητα Οι ειδικοί ανακάλυψαν την ύπαρξη κι άλλων ιχνοστοιχείων που εμπεριέχονται στη μαστίχα και λειτουργούν υπέρ του γυναικείου οργανισμού.

Και σύμφωνα με τους ειδικούς!

ΦΑΕ ΜΑΣΤΙΧΑ ΚΑΙ ΕΛΑ ΒΡΑΔΥ !

 

Αστέριος Σαλτζίδης

Μοιραστείτε αυτό το άρθρο: