Με αιχμές για διγλωσσία φεύγει από το Ποτάμι ο Χάρης Θεοχάρης

Αθήνα
Με αιχμές προς την ηγεσία του κόμματος για διγλωσσία, έλλειψη στρατηγικής κατεύθυνσης και έλλειψη θάρρους αποχωρεί από την Κοινοβουλευτική Ομάδα του Ποταμιού ο Χάρης Θεοχάρης. Σε επιστολή του προς τον Σταύρο Θεοδωράκη αναφέρει: «Έγιναν λάθη: έλλειψη στρατηγικής κατεύθυνσης, έλλειψη θάρρους να τα βάλουμε με τις παθογένειες, στρογγύλεμα απόψεων. Πάνω απ’ όλα όμως διγλωσσία. Αντιπολίτευση τη μια, στήριξη στην κυβέρνηση την επόμενη».

Μετά την ανεξαρτητοποίηση Θεοχάρη το Ποτάμι μένει με 10 βουλευτές.

Σε δηλώσεις του στο Περιστύλιο της Βουλής ο κ. Θεοχάρης δεν αποκάλυψε τις επόμενες πολιτικές κινήσεις του, ενώ διέψευσε φήμες που τον ήθελαν να προχωρά στη δημιουργία δικού του πολιτικού σχηματισμού. Σε ερώτηση αν προτίθεται να ανταποκριθεί στην πρόσκληση που του απηύθυνε ο Κυριάκος Μητσοτάκης, είπε ότι κάθε πολιτικός αρχηγός έχει το δικαίωμα να απευθύνει πρόσκληση και οι βουλευτές έχουμε το δικαίωμα να εξετάζουμε ποιος είναι ο καλύτερος τρόπος για να υπηρετήσουμε τα συμφέροντα των πολιτών, που μας εμπιστεύονται.

Η αποχώρησή του δεν αποτελεί έκπληξη, καθώς πολλές φορές τον τελευταίο καιρό ασκούσε κριτική στην ηγεσία του κόμματος. Μάλιστα, στις αρχές Μαρτίου ο κ. Θεοχάρης είχε παραιτηθεί από τη θέση του κοινοβουλευτικού εκπροσώπου του Ποταμιού μετά τη δημόσια αντιπαράθεσής του, λίγες ημέρες νωρίτερα στο συνέδριο του κόμματος, με τον Σταύρο Θεοδωράκη.

Όλη η επιστολή Θεοχάρη προς τον επικεφαλής του Ποταμιού, Σταύρο Θεοδωράκη:

«Πριν τις εκλογές του Ιανουαρίου συναντηθήκαμε άνθρωποι με διαφορετικές διαδρομές και αποφασίσαμε να ενώσουμε τις δυνάμεις μας, για να βοηθήσουμε να βγει η χώρα από το αδιέξοδο.

» Ακούσαμε το κάλεσμά σου, σε εμπιστευτήκαμε, παραμερίσαμε αναστολές και αμφιβολίες. Σε στηρίξαμε με όλες μας τις δυνάμεις. Αγωνιστήκαμε, δουλέψαμε, υψώσαμε τη φωνή της λογικής.

» Έγιναν όμως λάθη: έλλειψη στρατηγικής κατεύθυνσης, έλλειψη θάρρους να τα βάλουμε με τις παθογένειες, στρογγύλεμα απόψεων. Πάνω απ’ όλα όμως διγλωσσία. Αντιπολίτευση τη μια, στήριξη στην κυβέρνηση την επόμενη.

» Εμφανιζόμασταν πρόθυμοι για κυβερνητική συνεργασία χωρίς προϋποθέσεις. Ίσως δεν έχουν σημασία όλα αυτά. Σημασία έχει πως ο κόσμος που μας ψήφισε έχει ακόμη την ίδια ανάγκη για εκπροσώπηση.

» Νιώθει ακόμη το ίδιο κενό όπως τότε.

» Σήμερα, η χώρα περνάει κρίσιμες στιγμές και δεν έχουμε δικαίωμα να κάνουμε άλλα λάθη.

» Πρέπει να κάνουμε ό,τι περνάει από το χέρι μας, για να βοηθήσουμε να βγούμε από την κρίση, ο καθένας μας με όσες δυνάμεις διαθέτει.

» Εμείς επαναλαμβάνουμε τα ίδια λάθη. Συμπόρευση και με το ΠΑΣΟΚ και με τη Νέα Δημοκρατία.

» Η χώρα και η ιστορία όμως δεν θα μας συγχωρήσουν που προδώσαμε την ανάγκη για το καινούργιο.

» Αυτήν υπηρέτησα και αυτή θα συνεχίσω να υπηρετώ όχι μέσα από διαδικασίες για θέσεις και προσωπικές επιβεβαιώσεις. Μέσα από την παρρησία και την εκπροσώπηση όσων με εμπιστεύτηκαν από τον Ιανουάριο και μετά. Αναλαμβάνοντας την ευθύνη που κάθε νέος πολιτικός σαν και εμένα πρέπει να έχει απέναντι στη νέα γενιά.

» Αποχωρώ από την Κοινοβουλευτική Ομάδα του Ποταμιού συναισθανόμενος ότι όσα μας χωρίζουν είναι περισσότερα από όσα μας ενώνουν. Θα συνεχίσω όμως να δίνω τους αγώνες μέσα στο Κοινοβούλιο και κυρίως μέσα στην κοινωνία για τους 18 χιλιάδες πολίτες της Β’ Αθηνών που με ψήφισαν, αλλά και για όλους τους Έλληνες πολίτες που αξίζουν ένα καλύτερο μέλλον».

Απάντηση από το Ποτάμι

Σκληρή ήταν η απάντηση του Ποταμιού στον Χάρη Θεοχάρη, τον οποίο κατηγορεί για παλαιοκομματικά ήθη και συνεχείς μετατοπίσεις, τις οποίες «υπομέναμε, μέχρι που κατάντησε μια κουραστική ιστορία»

Στην ανακοίνωση αναφέρεται πως ο βουλευτής είχε κληθεί σήμερα να δώσει εξηγήσεις στο κόμμα σχετικά με τις φήμες περί συγκέντρωσης υπογραφών για τη δημιουργία νέας πολιτικής κίνησης, αλλά εκείνος πρότίμησε να φύγει από το Ποτάμι «κρατώντας όμως την έδρα του βουλευτή».

Η ανακοίνωση του Ποταμιού: «Για την ιστορία και μόνο,

» Την Άνοιξη του 15 ο Χάρης Θεοχάρης ήταν ο πρώτος που μας συνέστησε να συνεργαστούμε με τον ΣΥΡΙΖΑ (γιατί ο Τσίπρας ήταν ανίκητος).

» Τον χειμώνα του 15 ο Χάρης Θεοχάρης ήταν ο πρώτος που μας συνέστησε να συνεργαστούμε με το ΠΑΣΟΚ (γιατί το Ποτάμι πέφτει).

» Την Άνοιξη του 16 ο Χάρης Θεοχάρης ήταν ο πρώτος που μας συνέστησε να συνεργαστούμε με τη ΝΔ (γιατί ο Μητσοτάκης ανεβαίνει).

» Ενδιαμέσως στο συνέδριο προσπάθησε να μαζέψει υπογραφές για να διεκδικήσει την αρχηγία του Κινήματος αλλά δεν τα κατάφερε.

» Μας τρέλαινε λίγο όλους στο Ποτάμι με τις συνεχείς μετατοπίσεις του αλλά το υπομέναμε μέχρι που κατάντησε μια κουραστική ιστορία.

» Σήμερα στις 7 το απόγευμα η Επιτροπή Δεοντολογίας του Κινήματος τον κάλεσε να δώσει εξηγήσεις μετά από καταγγελίες δεκάδων στελεχών ότι τους καλούσε να υπογράψουν την ιδρυτική διακήρυξη μιας νέας πολιτικής κίνησης! Αντί να έρθει και να απαντήσει στις καταγγελίες, μια ώρα μετά προτίμησε να φύγει από το Ποτάμι κρατώντας όμως την έδρα του Βουλευτή. Ήθη παλαιοκομματικά.

» Και μια επιβεβλημένη διόρθωση. Οι βουλευτές αυτής της Βουλής δεν εκλέχθηκαν με σταυρό. Εκλέχθηκαν με λίστες. Λίστες οι οποίες κατατέθηκαν με βάση τον νόμο, από τον επικεφαλής του Κινήματος. Λίστες στις οποίες μετείχε με χαρά ο Χάρης Θεοχάρης. Και εδώ προκύπτει το απλό ερώτημα: αφού διαφωνούσε σφόδρα με την περυσινή πολιτική του κόμματος γιατί δέχτηκε να μπει στις λίστες; Για να μη χάσει την καρέκλα του βουλευτή; Και γιατί δεν παραδίδει τώρα την έδρα αφού συνεχίζει να διαφωνεί σφόδρα; Και να αρχίσει από το μηδέν μια νέα αρχηγική καριέρα».

Νένα Σώκου

Newsroom ΔΟΛ

Μοιραστείτε αυτό το άρθρο: