Μουσείο Αφής: βλέποντας με τα μάτια της ψυχής

015

 

Στη διάρκεια της ζωής μας, οι περισσότεροι από εμάς έχουμε επισκεφτεί έστω και ένα μουσείο. Αν είστε λάτρης σίγουρα γνωρίζετε ότι υπάρχουν μουσεία για όλα τα γούστα κι όλα τα γνωστικά πεδία. Υπάρχει αρχαιολογικό μουσείο, μοντέρνας τέχνης, φυσικής ιστορίας, ακόμα και μουσείο συναισθημάτων!

Ωστόσο υπάρχει ένα μουσείο πραγματικά σπάνιο, τόσο για την μοναδικότητα του όσο και για την σπουδαιότητα του λειτουργήματος που επιτελεί. Πρόκειται για το Μουσείο Αφής κι είμαι βέβαιη ότι οι περισσότεροι από εμάς αγνοούμε την ύπαρξη του.

Το Μουσείο Αφής, όπως ίσως φαντάζεστε απευθύνεται σε συνανθρώπους μας που δεν έχουν το χάρισμα τη όρασης. Όσο κι αν σας φανεί οξύμωρο, παρόλα αυτά το εν λόγω μουσείο είναι πιο σημαντικό και ευεργετικό για όσους από εμάς βλέπουμε.

Η ιστορία

Το Μουσείο Αφής είναι ένα από τα πέντε μουσεία του είδους στον κόσμο. Ιδρύθηκε το 1984 και στεγάζεται στο παλαιό διώροφο νεοκλασικό κτήριο του Φάρου Τυφλών, στην οδό Δοϊράνης στην Καλλιθέα. Ο καταστροφικός σεισμός του Σεπτέμβρη του ’99 έπληξε τις εγκαταστάσεις του . Έπειτα από πέντε ολόκληρα χρόνια και με χορηγίες του Υπουργείου Υγείας και Κοινωνικής Αλληλεγγύης και της Οργάνωσης American Friends of the Blind in Greece το μουσείο ευτυχώς επαναλειτούργησε.

Οι πλούσιες συλλογές

Οι επισκέπτες του μουσείου έχουν τη δυνατότητα να έρθουν σε επαφή με εκθέματα, όπως αγάλματα, αγγεία, γλυπτά και χρηστικά αντικείμενα, ακόμα και κυκλαδικά ειδώλια, τα οποία είναι πιστά αντίγραφα των πρωτοτύπων που εκτίθενται σε άλλα μουσεία.

Ανάμεσα στα έργα τέχνης, τα οποία χρονολογούνται από την Κυκλαδική, την κλασική εώς και τη Ρωμαϊκή περίοδο, μέσα από την ψηλάφηση οι επισκέπτες μπορούν να αναγνωρίσουν το άγαλμα της Αφροδίτης της Μήλου, του Ερμή του Πραξιτέλη, του Ποσειδώνα, του Ηνίοχου των Δελφών, του Κούρου της Βολαμάνδρας, ακόμα και μακέτα του λόφου της Ακρόπολης κατά τον 5ο π.χ. αιώνα.

Το μουσείο διαθέτει και βυζαντινή συλλογή που αποτελείται από ένα ξυλόγλυπτο τέμπλο, έναν ξυλόγλυπτο επιτάφιο και πολλές εικόνες, μια μακέτα βυζαντινού ναού και διάφορα ιερατικά αντικείμενα.

Μεγάλη βάση δίνεται και στη Ολυμπιακή Παιδεία με σκοπό να ευαισθητοποιήσει το κοινό και να το πληροφορήσει για τους Ολυμπιακούς και τους παραολυμπιακούς αγώνες. Η νέα αίθουσα που στεγάζει αυτή τη θεματική πραγματοποιήθηκε με τη συμβολή της Γενικής Γραμματείας Ολυμπιακών Αγώνων του Υπουργείου Πολιτισμού. Στον προθάλαμο φιλοξενούνται οι Μασκότ και τα σύμβολα των Αγώνων σε ανάγλυφη κατασκευή, επινόηση και υλοποίηση της ζωγράφου Μαρίας Βεργοπούλου, καθώς και ανάγλυφοι χάρτες της Αττικής με επισημάνσεις των αθλητικών εγκαταστάσεων.

Ένα εξίσου σημαντικό κομμάτι του μουσείου είναι αυτό που φιλοξενεί έργα τέχνης ατόμων με προβλήματα όρασης, όπως αυτά του καταξιωμένου τυφλού γλύπτη Πέτρου Ρουκουτάκη, καθώς και έργα ατόμων με προβλήματα όρασης από το εργαστήρι Κεραμικής και Γλυπτικής του Φάρου Τυφλών Ελλάδος.

images

Μαθαίνοντας κι ευαισθητοποιώντας

Το Μουσείο Αφής απευθύνεται εκτός από τους μη βλέποντες και σε παιδιά σχολικής ηλικίας. Ο στόχος του είναι να τους δώσει να καταλάβουν τις δυσκολίες που αντιμετωπίζουν οι συνάνθρωποί μας με προβλήματα όρασης στην καθημερινότητα τους. Με αυτό τον τρόπο είναι δυνατό να καταστήσει τα παιδιά πιο υπεύθυνα. Έτσι μέσα από την έμφυτη ευαισθησία τους και τη σωστή ενημέρωση τα παιδιά να καταλάβουν πόσο σημαντικό είναι, για παράδειγμα να μην παρκάρουμε πάνω στο πεζοδρόμιο και να μην κλείνουμε τις διαβάσεις.

Στα πλαίσια του εκπαιδευτικού προγράμματος τα παιδιά παρακινούνται να αγγίξουν τα εκθέματα, να τα ψηλαφίσουν, να προβληματιστούν και να αυτενεργήσουν. Επιπλέον, για το σκοπούς που αναφέραμε παραπάνω τα παιδιά χρησιμοποιούν μάσκα κατά τη διάρκεια των εκπαιδευτικών παιχνιδιών.

Μουσείο Αφής εκπέμπει SOS

Η σπουδαιότητα του μουσείου είναι ολοφάνερη. Παρόλα αυτά από το καλοκαίρι το μουσείο παραμένει κλειστό λόγω κτηριακών προβλημάτων. Ο Φάρος Τυφλών Ελλάδος που είναι υπεύθυνος για τη συντήρηση της υποδομής και τη λειτουργία του μουσείο επιδεικνύει μια ακατανόητη αδράνεια, όπως μας ανέφερε ο κ. Γιώργος Πανόπουλος, ένας από τους εθελοντές ξεναγούς.

Ο κ. Πανόπουλος μας εξήγησε ότι το μουσείο έχει μεγάλη σημασία για όσους έχουν προβλήματα όρασης, αλλά όχι μόνο γι’ αυτούς. “Τα παιδιά που μας επισκέπτονται μαθαίνουν βιωματικά τι σημαίνει να μην βλέπει κάποιος. Ευαισθητοποιούνται και μαθαίνουν να σέβονται τα άτομα που έχουν κάποια αναπηρία”, μας αναφέρει. “Επιπλέον, τα έσοδα από τα εισιτήρια αποτελούν τα μόνα έσοδα για τον Φάρο Τυφλών και το δύσκολο έργο που καλείται να φέρει εις πέρας”. Και διερωτάται “πώς είναι δυνατό η διοίκηση του Φάρου να μην κάνει τίποτα για την επαναλειτουργία του μουσείου; Η κακή συντήρηση και τώρα η αδράνεια της διοίκησης κρατάνε κλειστό το μουσείο”.

Το κύριο αίτημα όσων αγωνιούν για την επαναλειτουργία του μουσείου είναι να βρεθούν οι απαραίτητες χορηγίες από την διοίκηση του Φάρου, η οποία, όπως μας αναφέρουν, είναι και η κύρια υπεύθυνη για τη λύση του προβλήματος.

 

 

Μαρίας Μπαλούρδου

Μοιραστείτε αυτό το άρθρο: