ΝΑΤΟ: Αίτημα Ελλάδας και Τουρκίας για Αιγαίο – Ενισχύσεις στην ανατ. Ευρώπη

Βρυξέλλες
Ελλάδα και Τουρκία συμφώνησαν, σύμφωνα με γερμανό αξιωματούχο, να ζητήσουν από το ΝΑΤΟ αποστολή στο Αιγαίο για το προσφυγικό και την αντιμετώπιση των διακινητών. Παράλληλα, τα μέλη της Συμμαχίας συμφώνησαν σε ανάπτυξη ενισχύσεων στις χώρες της ανατολικής Ευρώπης, με πολυεθνικές δυνάμεις εκ περιτροπής, αφήνοντας για αργότερα τους αριθμούς και τη σύνθεση.

H σύνοδος των υπουργών Άμυνας των μελών του NATO στις Βρυξέλλες ολοκληρώνεται την Πέμπτη και, όπως ανέφερε αργά την Τετάρτη γερμανός αξιωματούχος που επικαλείται το Reuters, «και η Ελλάδα και η Τουρκία ζήτησαν από το ΝΑΤΟ να αναπτύξει εποπτεία της κατάστασης με τις εθνικές ακτοφυλακές και τη Frontex».

Το αίτημα αναμένεται να εξεταστεί στη δεύτερη ημέρα της συνάντησης. Σύμφωνα με τις αναφορές του αξιωματούχου, η Τουρκία συμφώνησε να δέχεται πρόσφυγες και μετανάστες που διασώζονται ή περισυλλέγονται από το ΝΑΤΟ. Πληροφορίες που θα συλλέγονται θα διαβιβάζονται στις τουρκικές ακτές για την καταπολέμηση των δικτύων διακινητών στην Τουρκία.

Ο αξιωματούχος ανέφερε πως «δεν είναι αρμοδιότητα του ΝΑΤΟ να σταματά ή να αναχαιτίζει βάρκες προσφύγων».

Ξεχωριστές αναφορές επίσης από γερμανικούς κυβερνητικούς κύκλους που επικαλούνται γερμανικά ΜΜΕ όπως η FAZ ή η Zeit αναφέρουν πως τα πλοία του ΝΑΤΟ θα επιτηρούν και θα διαβιβάζουν τις πληροφορίες τους στις αρχές των δύο χωρών για την αντιμετώπιση των διακινητών.

Εάν εντοπίζονται σκάφη σε κίνδυνο, θα διασώζονται και θα οδηγούνται στην Τουρκία -σημείο που, όπως αναφέρεται χαρακτηριστικά «συμφωνήθηκε απροσδόκητα εύκολα».

Για την ανάπτυξη, υποστηρίζουν αυτές οι πληροφορίες, θα χρησιμοποιηθεί ομάδα σκαφών του ΝΑΤΟ που βρίσκεται μόνιμα στη Μεσόγειο (με ναυαρχίδα το γερμανικό «Βόννη»).

Ενισχύσεις στην ανατολική Ευρώπη

Στην πρώτη ημέρα της συνάντησης, οι υπουργοί του ΝΑΤΟ συμφώνησαν επίσης, όπως ανακοίνωσε ο γγ Γενς Στόλτενμπεργκ, σε πολυεθνικές ενισχύσεις που θα σταλούν στις συνοριακές δυνάμεις της ανατολικής Ευρώπης.

Οι ενισχύσεις, ανέφερε ο Στόλτενμπεργκ, «θα είναι πολυεθνικές ώστε να καταστεί σαφές πως επίθεση σε έναν σύμμαχο είναι επίθεση σε όλους τους συμμάχους και πως η συμμαχία θα ανταντήσει ενιαία».

Θα χρησιμοποιηθούν δυνάμεις εκ περιτροπής αντί να υπάρξουν μόνιμη τοποθέτηση.

Οι συστάσεις για τους αριθμούς και τη σύνθεσή του θα γίνουν αργότερα εντός του έτους – ανώνυμες πηγές που επικαλείται το Associated Press υποστηρίζουν πως οι αριθμοί που συζητούνται κυμαίνονται στην περιοχή των 3.000.

Newsroom ΔΟΛ

Μοιραστείτε αυτό το άρθρο: