Ντάισελμπλουμ: Εφικτός ο στόχος για πρωτογενές πλεόνασμα 3,5%

Αθήνα

Εφικτό χαρακτήρισε τον στόχο που προβλέπει το ελληνικό πρόγραμμα για 3,5% πρωτογενές πλεόνασμα από το 2018 ο επικεφαλής του Eurogroup Γερούν Ντάισελμπλουμ, κληθείς να σχολιάσει την τοποθέτηση της Κριστίν Λαγκάρντ πως ο στόχος αυτός απαιτεί ηρωικές προσπάθειες των Ελλήνων και είναι μη ρεαλιστικός μακροπρόθεσμα.

Απαντώντας σε σχετική ερώτηση του ανταποκριτή του Μega Μιχάλη Ιγνατίου, στο πλαίσιο εκδήλωσης του Peterson Institute στην Ουάσιγκτον, ο Γερούν Ντάισελμπλουμ είπε: «Το πλαίσιο στο οποίο συζητάμε είναι η συμφωνία του καλοκαιριού, όπου ο στόχος του 3,5% πρωτογενούς πλεονάσματος ήταν πολύ σημαντικός. Όπως είπε η Λαγκάρντ θα είναι ηρωικό, αλλά είναι πιθανό να επιτευχθεί ο στόχος το 2018».

Ο επικεφαλής του Eurogroup, πάντως, αναγνώρισε πως το ΔΝΤ «έχει ένα σωστό επιχείρημα» και άφησε να εννοηθεί ότι μετά το τέλος του προγράμματος θα ξαναδούν το θέμα. «Το ΔΝΤ έχει ένα σωστό επιχείρημα, δηλαδή πώς μπορούμε να υποθέσουμε [τι θα γίνει] μέσα στα επόμενα 10, 20, 30 χρόνια που είναι η διάρκεια των δανείων που κατά μέσο όρο οι Έλληνες θα πρέπει να δίνουν αυτό το 3,5%. Οπωσδήποτε υπάρχει ένας κίνδυνος εκεί και χρειάζεται να συζητήσουμε τι θα κάνουμε αν ξεφύγουν».

Αναφερόμενος στο θέμα του χρέουςανέφερε: «Όπως ξέρετε υπάρχει από τα τέλη του 2012 μία υπόσχεση πως αν η ελληνική κυβέρνηση ακολουθούσε το πρόγραμμα, θα ήμασταν έτοιμοι να κάνουμε περισσότερα για την ελάφρυνση του χρέους, αν χρειαζόταν. Αυτό παραμένει μία καλή φόρμουλα. Μπορούμε να συζητήσουμε με περισσότερες λεπτομέρειες πότε και υπό ποιες συνθήκες θα μπορούσαμε να κάνουμε περισσότερα, τι είδους μέτρα υπάρχουν για να μειωθεί το χρέος».

Ο ίδιος πάντως, μιλώντας στο περιθώριο της εκδήλωσης, δήλωσε ότι η ελάφρυνση του χρέους δεν θα συζητηθεί σε επίσημη βάση στην Ουάσιωγκτον, αλλά στο Eurogroup.

Newsroom ΔΟΛ

Μοιραστείτε αυτό το άρθρο: