Ντάισελμπλουμ: Κοινή πεποίθηση για κλείσιμο της αξιολόγησης το συντομότερο

3a832fe2bd6f30109d0cbccb2a38fa67

«Έχουμε κοινή πεποίθηση να κλείσει η αξιολόγηση το συντομότερο δυνατό, γνωρίζω τη δέσμευσή σας σε αυτή την κατεύθυνση και έχετε την υποστήριξή μου σε αυτό· από εκεί και πέρα θα δούμε την “καθαρή” έξοδο της Ελλάδας από τα προγράμματα ώστε να ανακτήσει την οικονομική της ανεξαρτησία και σε αυτό το κομμάτι θα δουλέψουμε μαζί» σημείωσε ο επικεφαλής του Eurogroup Γερούν Ντάισελμπλουμ στον πρωθυπουργό Αλέξη Τσίπρα με τον οποίο συναντήθηκε στο Μέγαρο Μαξίμου.

Υποδεχόμενος τον κ. Ντάισελμπλουμ ο πρωθυπουργός υπογράμμισε πως αυτή τη φορά η επίσκεψη συνδέεται με ευχάριστες εξελίξεις για την ελληνική οικονομία και πως πλεον η χώρα μας βρίσκεται στο τέλος των δυσκολιών. Ο Αλέξης Τσίπρας είπε πως «πήραμε δύσκολες αποφάσεις αλλά πλεον βρισκόμαστε στο τέλος», υπογραμμίζοντας πως μένουν τα τελευταία προαπαιτούμενα για να κλείσει η αξιολόγηση.

«Διανύουμε τα τελευταία μέτρα αυτής της δύσκολης διαδρομής» σημείωσε χαρακτηριστικά ο πρωθυπουργός, επαναλαμβάνοντας τη δέσμευση της κυβέρνησης να προχωρήσει προς το κλείσιμο της αξιολόγησης ώστε από εκεί και πέρα «να μπορέσουμε να συζητήσουμε την επόμενη μέρα της Ελλαδας». «Εκτιμώ ότι αυτός άλλωστε είναι και ο λόγος της επίσκεψης σας» είπε ο πρωθυπουργός τονίζοντας πάντως πως τα οικονομικά στοιχεία μας γεμίζουν αισιοδοξία για το μελλον.

Από την πλευρά του ο Γερούν Ντάισελμπουμ ευχαρίστησε τον έλληνα πρωθυπουργό για την υποδοχή εκφράζοντας τη χαρά του που επισκέπτεται την Ελλάδα. «Δυστυχώς οι επισκέψεις μου είναι πάντα ολιγοήμερες για να απολαύσω την υπέροχη χώρα σας» σημείωσε.

«Ωστόσο», συνέχισε ο κ. Ντάισελμπλουμ, «είναι πολύ ευχάριστο που βρίσκομαι εδώ, τώρα που τα πράγματα πάνε πολύ καλύτερα, η εμπιστοσύνη και η αξιοπιστία έχει επιστρέψει στην ελληνική οικονομία ως αποτέλεσμα της δουλειάς που έχετε κάνει», σημείωσε ο πρόεδρος του Eurogroup.

Ο Γ.Ντάισελμπλουμ ευχαρίστησε τον έλληνα πρωθυπουργό «για τη συνεργασία τους, μετά από μια περίοδο εντατικών συνομιλιών και δυσκολιών, έγινε τόση πολύ δουλειά και τα νέα είναι καλα όχι μόνο για την Ελλάδα αλλά και για την Ευρωζώνη και σας ευχαριστώ για αυτό», επεσήμανε.

«Έχουμε κοινή πεποίθηση να κλείσει η αξιολόγηση το συντομότερο δυνατό, γνωρίζω τη δέσμευσή σας σε αυτή την κατεύθυνση», είπε ο κ. Ντάισελμπλουμ, «και έχετε την υποστήριξή μου σε αυτό, από εκεί και πέρα θα δούμε την “καθαρή” έξοδο της Ελλάδας από τα προγράμματα ώστε να ανακτήσει την οικονομική της ανεξαρτησία και σε αυτό το κομμάτι θα δουλέψουμε μαζί», σημείωσε μεταξύ άλλων ο επικεφαλής του Eurogroup.

Κατά τη συνάντηση που είχε νωρίτερα με τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας Προκόπη Παυλόπουλο, ο Γερούν Ντάισελμπλουμ επισήμανε την μεγάλη πρόοδο που έχει κάνει η ελληνική οικονομία και υπογράμμισε ότι παραμένει πιστός στην προσπάθεια για ταχύτατη ολοκλήρωση της αξιολόγησης και έξοδο της χώρας από το πρόγραμμα.

Παυλόπουλος: Όλοι να τηρήσουμε τις δεσμεύσεις μας

Η Ελλάδα θα τηρήσει στο ακέραιο τις υποχρεώσεις της αλλά αναμένει και από τους εταίρους της να ανταποκριθούν στις δικές τους υποχρεώσεις έναντι της χώρας μας στο θέμα της ελάφρυνσης του χρέους, υπογράμμισε ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας Προκόπης Παυλόπουλος, στη διάρκεια της συνάντησης που είχε με τον Γερούν Ντάισελμπλουμ, νωρίτερα, στο Προεδρικό Μέγαρο.

Ο ίδιος επισήμανε ότι είναι καλύτερα να κλείσει η αξιολόγηση το συντομότερο.

Παράλληλα, αναφέρθηκε στις θεσμικές αλλαγές που έχει ανάγκη η ΕΕ, σημειώνοντας την ανάγκη να ενισχυθεί θεσμικά το Eurogroup και να αποκτήσει η ΕΕ το δικό της Νομισματικό Ταμείο.

Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας αναφέρθηκε και στη στάση που τήρησε ο Γ. Ντάισελμπλουμ, λέγοντας ότι ο ρόλος του ήταν πάντα πολύ δημιουργικός, καθόλη τη διάρκεια της ελληνικής κρίσης, και αυτό είναι κάτι που -όπως είπε- αναγνωρίζουν όλες οι δημοκρατικές πολιτικές δυνάμεις.

Τη μεγάλη πρόοδο της Ελλάδας στην οικονομία και την αποκατάσταση της εμπιστοσύνης προέταξε, από την πλευρά του, ο πρόεδρος του Eurogroup, χαρακτηρίζοντας τη χώρα μας αναπόσπαστο μέλος της Ε.Ε. και της Ευρωζώνης. Δεσμεύτηκε δε, ότι θα παραμείνει πιστός στην προσπάθεια για την ταχύτατη ολοκλήρωση της αξιολόγησης και την έξοδο της Ελλάδας από το πρόγραμμα.

Με τον πρόεδρο του Eurogroup θα συναντηθεί αργότερα απόψε στις 20:00 ο πρόεδρος της ΝΔ, Κυριάκος Μητσοτάκης. Στη συνάντηση θα συμμετέχει και ο τομεάρχης οικονομικών υποθέσεων της ΝΔ, Χρήστος Σταικούρας. Η συνάντηση θα γίνει στο περιθώριο του συνεδρίου, που διοργανώνει ο Economist στην Αθήνα, στους χώρους του ξενοδοχείου όπου φιλοξενείται η εδήλωση, στο Λαγονήσι.

in.gr, ΑΠΕ-ΜΠΕ

Μοιραστείτε αυτό το άρθρο: