Νταβούτογλου: Χωρίς απελευθέρωση βίζας, παγώνει η συμφωνία για τους πρόσφυγες

Αγκυρα

Πιέσεις προς την ΕΕ να απελευθερωθεί η βίζα για τους τούρκους πολίτες ασκεί εκ νέου ο τούρκος πρωθυπουργός Αχμέτ Νταβούτογλου κατά την επίσκεψη σε προσφυγικό καταυλισμό του Γκαζιαντέπ της γερμανίδας καγκελαρίου Ανγκελα Μέκρελ, του πρέδρου της ΕΕ Ντόναλντ Τουσκ και του αντιπροέδρου της Κομισιόν Φρανς Τίμερμανς.

Μιλώντας σε συνέντευξη Τύπου μετά τις επαφές ο Νταβούτογλου δήλωσε πως η συμφωνία επανεισδοχής προσφύγων δεν θα προχωρήσει χωρίς την απελευθέρωση της βίζας.

Πρόσθεσε ότι ο όρος αυτός είναι βασικός και εξέφρασε την πεποίθηση ότι η ΕΕ θα πράξει τα αναγκαία προς αυτή την κατεύθυνση.

Ο τούρκος πρωθυπουργός Αχμέτ Νταβούτογλου δήλωσε από την πλευρά του ότι η χώρα του έχει εκπληρώσει όλες τις υποχρεώσεις της στο προσφυγικό, ακόμη και την παροχή αδειών εργασίας στους πρόσφυγες.

Ακόμη, απέρριψε τις κατηγορίες ότι η Αγκυρα αναγκάζει σύρους πρόσφυγες να επιστρέφουν στη ρημαγμένη από τον πόλεμο χώρα τους.

Η κ. Μέρκελ, από την πλευρά της, τόνισε ότι η Γερμανία πιέζει για τη δημιουργία ζωνών ασφαλείας σε περιοχές της Συρίας κοντά στα σύνορα με την Τουρκία, όπου οι πρόσφυγες θα μπορούν να βρουν καταφύγιο.

«Ζήτησα και πάλι τη δημιουργία ζωνών στις περιοχές όπου τηρείται ιδιαιτέρως η εκεχειρία και όπου μπορεί να υπάρξει εγγύηση για υψηλό επίπεδο ασφαλείας» δήλωσε η Μέρκελ.

Ο Ντ.Τουσκ είχε μόνο καλά λόγια, λέγοντας ότι η Τουρκία αποτελεί το καλύτερο παράδειγμα στον κόσμο για το πώς συμπεριφέρεται στους πρόσφυγες.«Κανείς δεν μπορεί να κάνει μαθήματα στην Τουρκία για το τι θα κάνει» συμπλήρωσε ο Τουσκ.

Η δήλωση, που είχε σκοπό να κατευνάσει τις τουρκικές πιέσεις για τα ανταλλάγματα που προσδοκά η Αγκυρα από τη συμφωνία που υπέγραψε με την ΕΕ τον Μάρτιο, δεν βρήκε ευήκοα ώτα.

Η Μέρκελ επισκέφθηκε την Τουρκία για συνομιλίες με τον Νταβούτογλου, με στόχο να καθησυχάσει την Άγκυρα, που βλέπει να απομακρύνεται η συμφωνία για απελευθέρωση της βίζας τον Ιούνιο -βάσει της οποίας η τουρκική κυβέρνηση είχε «πουλήσει» στο εσωτερικό τη συμφωνία με την ΕΕ.

Η ΕΕ θα αποφασίσει για τις βίζες στις αρχές του Μαΐου.

Newsroom ΔΟΛ

Μοιραστείτε αυτό το άρθρο: