Πάμε να ζυμώσουμε Σφολιάτα .

pastry-dough-1024x681

 

Σήμερα στην στήλη μας θα μιλήσουμε για την Παρασκευή ζύμης σφολιάτα .
Θα σας παρουσιάσουμε μια Παρασκευή απλή και όχι πολύ δύσκολη .
Το μόνο που χρειάζεται είναι να δώσετε πολύ προσοχή στην ακρίβεια του ζυγίσματος και ακολουθήστε προσεκτικά τα βήματα .

Υλικά .
Θα σας προτείνουμε για δύο φύλλα Σφολιάτας .
500 γρ. αλεύρι σκληρό
1 φλ. κρύο νερό
1/2 φλ. λιωμένο βούτυρο (όχι μαργαρίνη)
2 κ.γ. αλάτι
250 γρ. βούτυρο κρύο (1 πλάκα)
επιπλέον αλεύρι για το άνοιγμα

Εκτέλεση .
Βήμα 1ον.
Κοσκινίζουμε το αλεύρι και το αλάτι στον πάγκο ή σε μεγάλο μπολ. Κάνουμε λακκούβα στο κέντρο. Προσθέτουμε το λιωμένο βούτυρο και το νερό. Δουλεύουμε κυκλικά, στο κέντρο, με τα ακροδάχτυλα, παίρνοντας λίγο-λίγο το αλεύρι στα υγρά.
Με σπάτουλα ή με μαρίζ, δουλεύουμε τη ζύμη μέχρι να βραχεί καλά όλο το αλεύρι. Αν η ζύμη είναι τραχιά ραντίζουμε με λίγο νερό. Αποφεύγουμε να δουλεύουμε με τα χέρια γιατί μαλακώνει πολύ το βούτυρο. Όταν η ζύμη είναι εύπλαστη και πλέον δουλεύεται χωρίς να κολλάει στα χέρια, τη μαζεύουμε σε μπάλα και χαράζουμε σταυρωτά την επιφάνειά της.
Πασπαλίζουμε τη ζύμη με αλεύρι και την τυλίγουμε με αντικολητικό χαρτί ψησίματος. Την αφήνουμε για 30´στο ψυγείο να παγώσει το βούτυρο και να ξεκουραστεί η ζύμη.
Βήμα 2ον
Ξετυλίγουμε το κρύο βούτυρο από το χαρτί. Βουτάμε τα χέρια στο αλεύρι και πιάνουμε το βούτυρο, πατώντας το ελαφρά, ώστε να απλώσει και το πάχος του να κατέβει μισή φορά ή το πλαταίνουμε με τον πλάστη ανάμεσα σε δύο λαδόκολλες. Αφήνουμε το βούτυρο μαζί με τη ζύμη το λιγότερο για 30´στο ψυγείο. Οι θερμοκρασίες στην παρασκευή της σφολιάτας και ο χρόνος ξεκούρασης στο ψυγείο είναι πολύ σημαντικοί.
Βήμα 3ον
Αλευρώνουμε τον πάγκο. Με χοντρό πλάστη ανοίγουμε κάθε γωνιά της ζύμης (4 άκρες) και στο κέντρο αφήνουμε να είναι παχύ το στρώμα ζύμης. Σαν σταυρό, δηλαδή, που στη μέση φουσκώνει βουναλάκι ζύμης. Ακουμπάμε το παγωμένο και πεπλατυσμένο βούτυρο πάνω στο κέντρο που είναι χοντρή η ζύμη και διπλώνουμε πάνω του σταυρωτά τις 4 γωνιές του φύλλου που εξέχουν.
Βήμα 4ον
Πασπαλίζοντας με αλεύρι, οπότε είναι αναγκαίο, μας οδηγεί η ζύμη άλλωστε (π.χ. όταν κολλάει ελαφρά θέλει λίγο αλεύρι για να ανοίγει εύκολα), ανοίγουμε τη ζύμη με χοντρό πλάστη σε ορθογώνιο σχήμα με διάσταση 50Χ20 εκ., κρατώντας τη ζύμη με την κοντή πλευρά προς εμάς.
Βήμα 5ον.
Νοητά χωρίζουμε τη ζύμη σε τρία μέρη. Διπλώνουμε το κάτω 1/3 της ζύμης πάνω στο κέντρο και το επάνω 1/3 της ζύμης πάνω στα άλλα δύο διπλωμένα κομμάτια. Πατάμε με τον πλάστη προσεκτικά τις άκρες, ενώνοντας τες. Τυλίγουμε με μεμβράνη και παγώνουμε για 30´ στο ψυγείο. Εάν έχει πέσει μπόλικο το αλεύρι στο άνοιγμα της ζύμης, το τινάζουμε με πινέλο πριν το δίπλωμα. Η ζύμη ύστερα από κάθε δίπλωμα πρέπει να είναι τετράγωνη, να έχει τρεις στρώσεις και να ευθυγραμμίζεται ομοιόμορφα.
Βήμα 6ον.
Γυρίζουμε τη ζύμη κατά 1/4 κάθε φορά, επαναλαμβάνοντας το άνοιγμα, το δίπλωμα και το πάγωμα της. Συνολικά, κάνουμε την ίδια διαδικασία έξι φορές. Σε αυτό το στάδιο μπορούμε να την καταψύξουμε. Με τα διπλώματα, τα ανοίγματα και την ξεκούραση της ζύμης πετυχαίνουμε σφολιάτα φουσκωτή, αφράτη και με πολλές τραγανές στρώσεις ενδιάμεσα που, αφού ψηθεί, θρυμματίζεται σε πολλά φύλλα.

Χρήσιμες Συμβουλές .
Αφού διπλώσουμε και ξεκουράσουμε τη σφολιάτα σύμφωνα με τις παραπάνω οδηγίες, την ανοίγουμε σε αλευρωμένη επιφάνεια στο επιθυμητό σχήμα, ανάλογα με τη συνταγή και ψήνουμε σύμφωνα με τις οδηγίες της κάθε συνταγής.

Είναι σίγουρο ότι εάν ακολουθήσετε σωστά τα βήματα τότε θα έχετε σίγουρα ένα τέλειο αποτέλεσμα .
Καλή σας επιτυχία .
Σημείωση : Όλα τα στοιχεία έχουν ληφθεί από Έγκυρες Πηγές .
Ανιχνευτές Γαστρονόμοι

Μοιραστείτε αυτό το άρθρο: