Πεντάγωνο: Η Τουρκία πρέπει να κάνει περισσότερα εναντίον του ISIS

Ουάσινγκτον
Ο στρατός των ΗΠΑ αδημονεί να αναλάβει περαιτέρω δράση στη Συρία για να μπορέσουν οι ντόπιες δυνάμεις να αντιμετωπίσουν τους τζιχαντιστές του Ισλαμικού Κράτους και η εμπλοκή του μπορεί να υπερβεί κατά πολύ τον αριθμό των περίπου 50 ανδρών των Ειδικών Δυνάμεων που έχει ήδη ανακοινωθεί, δήλωσε ενώπιον κοινοβουλευτικής επιτροπής ο Αμερικανός υπουργός Άμυνας Άστον Κάρτερ.

«Αυτό είναι μόνο το ορεκτικό», είπε ο Κάρτερ μιλώντας στην Επιτροπή Ενόπλων Δυνάμεων της Βουλής των Αντιπροσώπων. «Αν βρούμε περισσότερες δυνάμεις που μπορούμε να ενισχύσουμε κατ’ αυτόν τον τρόπο, είμαστε έτοιμοι να κάνουμε περισσότερα (…) Έχω κάθε λόγο να πιστεύω ότι ο πρόεδρος θα μας επιτρέψει να κάνουμε περισσότερα και θα μας εξουσιοδοτήσει να κάνουμε περισσότερα, όταν έχουμε ευκαιρίες», τόνισε ο υπουργός Άμυνας των ΗΠΑ.

Ο Ας Κάρτερ επέμεινε στο ότι η Ουάσινγκτον θέλει οι χώρες που συμμετέχουν στον διεθνή συνασπισμό υπό αμερικανική ηγεσία να εμπλακούν περισσότερο στη μάχη εναντίον του Ισλαμικού Κράτους.

Στάθηκε ιδιαίτερα στην Τουρκία: η Άγκυρα δεν ελέγχει ουσιαστικά τα σύνορά της αφότου εμφανίστηκε αυτή η οργάνωση, σημείωσε. Οι ΗΠΑ θέλουν η Τουρκία να καταδιώξει τα πρόσωπα εκείνα που υποστηρίζουν το ΙΚ, πρόσωπα που «παρεισφρέουν στην Τουρκία», όπως τόνισε χαρακτηριστικά.

Ο Κάρτερ πρόσθεσε πως η Ουάσινγκτον θέλει η Τουρκία να αναλάβει περισσότερες πρωτοβουλίες, «τόσο στον αέρα, όσο και επί του πεδίου», εναντίον του ΙΚ. «Χρειαζόμαστε η Τουρκία να κάνει περισσότερα τόσο στο έδαφός της, ώστε να ελέγχει τα σύνορα, πράγμα που δεν έχει κάνει αφότου εμφανίστηκε για πρώτη φορά» το ΙΚ, επισήμανε.

«Θα θέλαμε (οι δυνάμεις της Τουρκίας) να επιχειρούν τόσο στον αέρα όσο και στο έδαφος. Οι περισσότερες αεροπορικές επιδρομές δεν έχουν στόχο το ΙΚ. Έχουν στόχο το PKK», πρόσθεσε αναφερόμενος στο Εργατικό Κόμμα Κουρδιστάν, την κουρδική αυτονομιστική οργάνωση η οποία δρα στη νοτιοανατολική Τουρκία και έχει βάσεις στο βόρειο Ιράκ.

Νωρίτερα ο Κάρτερ διεμήνυσε ότι ο αμερικανικός στρατός είναι «έτοιμος» να αναπτύξει κι άλλες ομάδες των Ειδικών Δυνάμεων στο Ιράκ, οι οποίες θα βοηθούν τις ιρακινές δυνάμεις να διεξάγουν επιδρομές, να απελευθερώνουν όμηρους, να συλλαμβάνουν ηγετικά στελέχη και να διεξάγουν επιχειρήσεις και στη γειτονική Συρία.

Η νέα αποστολή των αμερικανικών ΕΔ θα είναι μεγαλύτερη από αυτή στην οποία έχει ήδη ανατεθεί να δρα μέσα στη Συρία, πρόσθεσε ο Κάρτερ χωρίς να διευκρινίσει πόσους ακριβώς άνδρες θα έχει στη διάθεσή της.
Ο Αμερικανός πρόεδρος Μπαράκ Ομπάμα δέχεται πιέσεις να κλιμακώσει τη δράση του διεθνούς συνασπισμού εναντίον του ΙΚ, ειδικά μετά τις τρομοκρατικές επιθέσεις στο Παρίσι την 13η Νοεμβρίου. Μέχρι σήμερα ο Ομπάμα δίσταζε να αναπτύξει χερσαίες δυνάμεις κι αντ’ αυτού έστελνε συμβούλους, εκπαιδευτές και μικρές ομάδες ανδρών των Ειδικών Δυνάμεων.
Ο στρατηγός των Πεζοναυτών Τζόζεφ Ντάνφορντ, ο αρχηγός του αμερικανικού Γενικού Επιτελείου Εθνικής Άμυνας, ανέφερε ότι οι νέες ομάδες των ΕΔ που θα αναπτυχθούν θα επιτρέψουν την ταχύτερη συλλογή πληροφοριών, κάτι που θα «κάνει τις επιχειρήσεις μας πολύ πιο αποτελεσματικές».

Newsroom ΔΟΛ, με πληροφορίες από ΑΠΕ/Reuters/Γαλλικό

Μοιραστείτε αυτό το άρθρο: