Πλατεία Ομονοίας .

omonoia1903

Σήμερα η στήλη θα ασχοληθεί με την Ιστορία της Πλατείας Ομονοίας γιατί ίσως να μην γνωρίζουν οι Νεότεροι την Ιστορία της

Η παλαιότερη πλατεία της Αθήνας από την οποία ακτινωτά ξεκινάνε οι Οδικές βασικές αρτηρίες της Πόλης των Αθηνών .                                                                            Η Σταδίου, Αθηνάς , Πανεπιστημίου, η 3η  Σεπτεμβρίου ,καθώς και η Πειραιώς Αθηνών ,Αγίου Κων/νου και βέβαια και  οδός Κοτοπούλη και Δώρου πεζόδρομοι πλέον .

Το αρχικό πολεοδομικό σχέδιο για την Πόλη των Αθηνών των Κλεάνθη και Ζάουμπερτ το (1834)  ο Χώρος προορίζονταν για να ανεγερθούν τα Ανάκτορα .

Στην πορεία αποφασίστηκε η ανέγερση του Ναού του Σωτήρος ,για τον λόγο ότι το Έθνος με αυτόν τον τρόπο να εκφράσει την Ευγνωμοσύνη του προς τα θεία για την απελευθέρωση του .

Ξεκίνησε μέσω Εράνου να μαζευτούν χρήματα αλλά δυστυχώς το αποτέλεσμα δεν ήταν Ικανοποιητικό, έτσι τα χρήματα που μαζεύτηκαν διατέθηκαν για την Ανέγερση του Ναού της Μητροπόλεως .

Το 1846 ο χώρος διαμορφώθηκε για να γίνει πλατεία και το πρώτο όνομα της ήταν Πλατεία Ανακτόρων και αργότερα σε Πλατεία Όθωνος προς τιμή του Βασιλιά .

Αποτελούσε το βορειότερο άκρο της Πόλης των Αθηνών και το τέρμα του εξοχικού περιπάτου των κατοίκων της Αθήνας εκείνης της εποχής .

Το 1862 πήρε το όνομα Πλατεία Ομονοίας .

Ο λόγος   ήταν γιατί σ αυτόν τον χώρο συγκεντρώθηκαν οι αρχηγοί των αντίπαλων πολιτικών μερίδων οι οποίες είχαν προκαλέσει λόγω του δυναστικού αιματηρές ταραχές στην χώρα και έδωσαν όρκο Ομόνοιας .

Την 14 Οκτωβρίου κατά το απομεσήμερο συγκεντρώθηκε μεγάλο πλήθος Αθηναίων για να πανηγυρίσει την έξωση του Βασιλιά Όθωνα .

Έτσι μετά την δοξολογία ο Δημήτριος Βούλγαρης και γνωστός ως ( Τζουμπές )πρόεδρος της προσωρινής Κυβέρνησης που δημιουργήθηκε απευθύνθηκε προς τους συγκεντρωμένους Αθηναίους βγάζοντας λόγο.

Μέσα από τα λεγόμενα του είπε και απευθυνόμενος στο πλήθος .

Ας ορκισθούμε επί της Πλατείας αυτής που φέρει και το Όνομα Ομόνοια και ας πει ορκιζόμενος ο κάθε ένας .

Ορκίζομαι πίστη στην Πατρίδα και υπακοή στις Εθνικές Αποφάσεις .

 

Την περίοδο της Βασιλείας του Γεώργιου Ευπρεπίστηκε η Πλατεία και έγινε και δενδροφύτευση .

Παράλληλα στήθηκε και μία μαρμάρινη εξέδρα στην οποία κάθε Κυριακή παιάνιζε μια στρατιωτική Πάντα για να ευχαριστεί τους παρευρισκόμενους στην Πλατεία .   Με την πάροδο των χρόνων η Πλατεία αποτελούσε το κέντρο της Κοσμικής κίνησης της Πόλης  μέχρι το 1930 που έγινε η ανασκαφή στο υπέδαφος της για να γίνει ο Υπόγειος σταθμός του Ηλεκτρικού σιδηροδρόμου που ένωνε τον Πειραιά με την Αθήνα .

Από εκείνη την χρονική στιγμή η Πλατεία άρχισε να αποκτά περισσότερο εμπορικό χαρακτήρα και να γίνεται το πιο Δημοφιλές και αναγνωρίσιμο     σημείο της Πόλης των Αθηνών σχεδόν για όλους τους κατοίκους και μάλιστα για αυτούς που έρχονταν από την Επαρχία στην Πρωτεύουσα .

Το 1954 στις 15 Οκτωβρίου άρχισε και η διαρρύθμιση του υπόγειου χώρου με την κατασκευή και Δημιουργία μια υπόγειας Πλατείας .

Τράπεζες ,καταστήματα και ταχυδρομείο για να εξυπηρετούν το κοινό .

Το σημαντικότερο όλων κατασκευάστηκαν οι πρώτες κυλιόμενες σκάλες .

Το 1960 ολοκληρώθηκε και η Διαμόρφωση της Επιφάνειας της Πλατείας με μία τεχνητή Λίμνη και με σιντριβάνια .

Όμως πέραν της δημιουργικής ομορφιάς  της Πλατείας χρησιμοποιήθηκε για να βουτούν οι φίλαθλοι μετά από Επιτυχίες της Εθνικής Ομάδας αλλά και φιλάθλων του Παναθηναϊκού για τις νίκες τους .

Τα χρόνια περνούν και λογικό ήταν η Πλατεία Ομονοίας να υποστεί  και άλλες μεταμορφώσεις λόγο και του αυξανόμενου κυκλοφοριακού φόρτου στο κέντρο της Αθήνας .

Η τελευταία μεταφόρτωση έγινε το 2004 πριν τους Ολυμπιακούς Αγώνες και προκάλεσε την γενική κατακραυγή για το αισθητικό αποτέλεσμα .

Μέχρι και σήμερα η Πλατεία δέχεται μεταμορφώσεις μικρές η μεγάλες .

Σίγουρα δεν έχει την αίγλη της πρώτης κατασκευής της, όμως το όνομα παρέμεινε και αυτό τουλάχιστον γνωρίζετε πλέον γιατί πιθανόν να μην το γνωρίζαμε για την Ιστορική σημασία .

Πλατεία Ομονοίας λοιπόν 1834 – 2016 .

 

 

Ομάδα  FARETRA

Μοιραστείτε αυτό το άρθρο: