Πολιτιστικό Καρουζέλ Νο 6

faretra-1-thraki_map

Φίλες και φίλοι,και πάλι σήμερα μαζί σας με τη στήλη «Πολιτιστικό Καρουζέλ»γι αυτή την εβδομάδα ,λίγες μέρες πριν τα Χριστούγεννα.Η στήλη επιλέγει και παρουσιάζει ενδεικτικά μερικές από τις πιο καλές εκδηλώσεις της τρέχουσας εβδομάδας προσπαθώντας να μην εξαντλεί τη θεματολογία της στα πολιτιστικά δρώμενα της Αθήνας η οποία-κακά τα ψέματα-έχει τη μερίδατου λέοντος λόγω και της πληθυσμιακής της υπεροχής.Έτσι παρουσιάσαμε εκδηλώσεις στη Θεσσαλονίκη και στην Πάτρα τις προηγούμενες βδομάδες και σκοπεύαμε να τηρήσουμε μια σειρά παρουσίασης με κριτήριο το μέγεθος των ελληνικών πόλεων.Σήμερα δηλαδή θα προτείναμε δρώμενα από την τέταρτη μεγαλύτερη σε πληθυσμό ελληνική πόλη,το Ηράκλειο της ωραίας μας Κρήτης,αλλά επιτρέψτε μας μια παράκαμψη λόγω επικαιρότητας.Ας πάμε στην Αλεξανδρούπολη,την Κομοτηνή και την Ξάνθη της πανέμορφης Θράκης.Οι λόγοι προφανείς.
Ας απολαύσουμε χριστουγεννιάτικες θρακιώτικες ιδέες.Για να μη ξεχνάμε ότι Ελλάδα δεν είναι μόνον η Αθήνα…

 

faretra-2

Αλεξανδρούπολη
1.Στις 21 Δεκεμβρίου, 18:00 – 19:30, θα λάβει χώρα μια εκδήλωση για παιδιά ηλικίας 4 έως 8 ετών στο χώρο του παιδικού τμήματος της Δημοτικής Βιβλιοθήκης Αλεξανδρούπολης που φέτος υποδέχεται τα Χριστούγεννα με μια γιορτινή εκδήλωση για γονείς και παιδιά με τον τίτλο «Μύρισε… Χριστούγεννα!».
Τα παιδιά θα νιώσουν τη μαγεία των Χριστουγέννων μέσα από την αφήγηση των παραμυθιών «Καλά Χριστούγεννα, ποντικάκι» και «Τα Χριστούγεννα του Μάικ»,τη δημιουργία χριστουγεννιάτικων κατασκευών και για το τέλος… πολλή μουσική, χορό και τραγούδι!
Στο παραμυθένιο σκηνικό της βιβλιοθήκης οι μικροί μας φίλοι θα ταξιδέψουν μαζί με τους αγαπημένους τους ήρωες σε ένα κόσμο χαράς, προσφοράς και αγάπης φεύγοντας με την ευχή «Τα Χριστούγεννα… και όχι μόνο… να μην είναι κανένας μόνος».

faretra-3-3

2. Το Σάββατο 23 Δεκεμβρίου στο Πνευματικό Κέντρο Μητρόπολης Αλεξανδρούπολης.το Σύνολο Παραδοσιακής Μουσικής της Μητρόπολης Αλεξανδρούπολης & το Αρχείο Μουσικολαογραφικής Παράδοσης «ΧΡΟΝΗΣ ΑΗΔΟΝΙΔΗΣ» θα δοθεί μια συναρπαστική χριστουγεννιάτικη συναυλία με κάλαντα του Δωδεκαημέρου από όλη την Ελλάδα και τις Αλησμόνητες Πατρίδες.

faretra-4

Κομοτηνή
Στην Κομοτηνή από τις αρχές του μήνα είναι σε εξέλιξη ένα πλήρες πρόγραμμα ποικίλων χριστουγεννιάτικων εκδηλώσεων από την ΔΚΕΠΠΑΚ(Δημοτική Επιχείρηση Πολιτισμού, Παιδείας και Αθλητισμού του Δήμου Κομοτηνής). Συναυλίες, θεατρικά και χορευτικά δρώμενα, παραδοσιακές συνταγές και κάλαντα, ήθη και έθιμα, με φόντο τη στολισμένη στο πνεύμα των ημερών πόλη, και με πρωταγωνιστές φυσικά τον Αϊ Βασίλη, τα ξωτικά, μάγους και νεράιδες, υπόσχονται μια ζεστή, άκρως Χριστουγεννιάτικη ατμόσφαιρα με κέφι και αγάπη.Κάθε μέρα και κάτι με τη συμμετοχή των φορέων της πόλης.
Ας δούμε ενδεικτικά το πρόγραμμα της Τετάρτης 20 Δεκεμβρίου 2017
10:00-12:00 • ΚΕΝΤΡΙΚΗ ΠΛΑΤΕΙΑ ΚΟΜΟΤΗΝΗΣ
10:00-11:00 Συμμετοχή του 3ου Νηπιαγωγείου Κομοτηνής
11:00-12:00 Συμμετοχή του Παιδικού Σταθμού «Λιλιπούπολη»
Τα παιδιά του 3ου Νηπιαγωγείου Κομοτηνής και του Παιδικού Σταθμού «Λιλιπούπολη», ως καλοί αγωγοί της αγάπης, της καλοσύνης και της ελπίδας έρχονται στην πλατεία της πόλης για να παίξουν με τον μάγο και τον Αϊ-Βασίλη.
19:00 • ΜΟΥΣΙΚΟΘΕΑΤΡΙΚΗ ΕΚΔΗΛΩΣΗ ΘΡΑΚΙΚΟΥ ΠΝΕΥΜΑΤΙΚΟΥ ΚΕΝΤΡΟΥ – ΘΡΑΚΙΚΟΥ ΩΔΕΙΟΥ ΚΟΜΟΤΗΝΗΣ – ΠΟΛΙΤΙΣΤΙΚΟ ΚΥΤΤΑΡΟ (ΡΕΞ)
Το Θρακικό Πνευματικό Κέντρο – Θρακικό Ωδείο Κομοτηνής πραγματοποιεί μια μουσικοθεατρική χριστουγεννιάτικη παράσταση με τη συμμετοχή 100 και πλέον μαθητών. Το χριστουγεννιάτικο αυτό παραμύθι, υπό την καθοδήγηση της δασκάλας θεάτρου κ. Χρύσας Ιωαννίδου, υπόσχεται ένα ταξίδι σ’ ένα μαγικό κόσμο, όπου η μουσική καταργεί τα σύνορα και τις αποστάσεις. Η παράσταση θα πραγματοποιηθεί στον χώρο του Πολιτιστικού Κυττάρου (πρώην ΡΕΞ).
Για το υπόλοιπο σας παραπέμπουμε στην ατζέντα εκδηλώσεων του δήμου Κομοτηνής.

faretra-5

Ξάνθη
1.Βραδιά κλασικής μουσικής στο σπίτι του Χατζιδάκι | Παρασκευή 22 Δεκεμβρίου που διοργανώνει ο Σύλλογος Φίλων του Ιδρύματος Θρακικής Τέχνης και Παράδοσης στον πολυχώρο Σκέψης και Τέχνης (οικία Μ. Χατζιδάκι)

faretra-6
2.Μια σειρά εκδηλώσεων διοργανώνει και ο δήμος Ξάνθης για μικρούς και μεγάλους ως τις 31 Δεκεμβρίου με τον τίτλο «Ευχούπολη» και περιεχόμενο σχετικό με την αναβίωση εθίμων και παραδόσεων υπό το σύγχρονο πνεύμα των γιορτών.
Πλήρες πρόγραμμα στη σελίδα http://cultureofxanthi.gr.

faretra-7

Οι παραπάνω είναι μερικές μόνον εκδηλώσεις παρμένες ενδεικτικά από την πλούσια ατζέντα της πολιτιστικής Θράκης ,γεμάτης με δράσεις που ξεδιπλώνοται και σε άλλες πόλεις (Ορεστιάδα, Διδυμότειχο,κά)Εμείς σας παρακινούμε,κάνουμε αν θέλετε την αρχή κι εσείς αναζητάτε την εκδήλωση που σας ταιριάζει.
Σας ευχόμαστε Καλά Χριστούγεννα!
Βιβή Γεωργαντοπούλου

Μοιραστείτε αυτό το άρθρο: