Πολιτιστικό Καρουζέλ Νο2 20-11-2017

Γεια σας και πάλι φίλες και φίλοι του Πολιτιστικού Καρουζέλ,είστε έτοιμοι για μια ακόμα ξενάγηση ;

 

Επειδή είναι πολλά και άκρως ενδιαφέροντα όσα γίνονται δωρεάν στην Αθήνα θα παραμείνουμ ε κι αυτήν την εβδομάδα στην πρωτεύουσα και θα σας προτείνουμε πέντε αποδράσεις /ανάσες πολιτισμού με την ελπίδα ότι έτσι θα συνεισφέρουμε διακριτικά στην αποφόρτιση της κακής επικαιρότητας του επταημέρου που πέρασε και στην (με κάθε σεβασμό από μέρους μας) μείωση της θλίψης  για τους αθώους ανθρώπους που  έχασαν τη ζωή τους στη Δυτική Αττική.

Κλείστε λοιπόν τους  τηλεοπτικούς δέκτες  με τα  μικροπολιτικής αντίληψης δελτία ειδήσεων και τα θλιβερά τηλεπαιχνίδια και οργανώστε ποιοτικά την προτελευταία εβδομάδα του φετινού Νοέμβρη.

 

1.Το Μουσείο Μπενάκη οργανώνει και φέτος το «5ο bazaar βιβλίων» από τις 23 έως τις  26 Νοεμβρίου στο Κτήριο της οδού Πειραιώς, ενώ παράλληλα, θα υπάρχει τμήμα με second hand βιβλία σε εξαιρετικά χαμηλές τιμές, καθώς και επιλεγμένα αντικείμενα του Πωλητηρίου σε ειδικές τιμές.

Σαν λάτρης  του καλού βιβλίου η στήλη μας σας προτείνει να περάσετε από το συγκεκριμένο μπαζάρ βιβλίων γιατί συχνά σ΄αυτό βρίσκει κανείς εκπληκτικά καλλιτεχνικά και όχι μόνον βιβλία,λευκώματα και φροντισμένες εκδόσεις.

5-book-bazaar-benaki-museum750x53012-1

 

 

  1. 2. Στο Κέντρο Πολιτισμού του Ιδρύματος Σταύρος Νιάρχος στην Καλλιθέα συνεχίζονται τα «Εργαστήρια για όσους ξεχνούν λίγο ή πολύ» και αξίζει οι μεγαλύτεροι στην ηλικία να συνδυάσουν τη βόλτα τους στον ωραίο χώρο του πάρκου-η ΕΜΥ βεβαιώνει ότι  θα είναι αίθρια η επόμενη βδομάδα και θα επιτρέψει ο καιρός τις μετακινήσεις και τους περιπάτους-για  να ρωτήσουν περισσότερα για τα εργαστήρια αυτά.
334467

 

  1. 3. Από τς 27 Νοεμβρίου μέχρι τις 12 Δεκεμβρίου στο Ίδρυμα Μιχάλης Κακογιάννης  στην οδό Πειραιώς θα παίζεται η «Pietà», του Γιώργου Στεφανακίδη μια  παράσταση που πραγματεύεται την απώλεια. Οι ερμηνεύτριες  του έργου αποτυπώνουν τρεις βιβλικές γυναικείες μορφές που κραυγάζουν, ψιθυρίζουν και τραγουδούν τη ζωή τους όπως την έζησαν και την έχασαν συνδυάζοντας το συμβολικό τους λόγο με ιστορίες που διαδραματίστηκαν σε μαρτυρικούς τόπους (Άουσβιτς, Αμμόχωστος, Νανκίν).
pieta-b_22236_or_image2

 

 

  1. 4. Φυσικά δεν ξεχνάμε τα παιδιά.Έχουν ήδη μπει στον ετήσιο μαθητικό τους μαραθώνιο και μια επιμορφωτική αλλά παράλληλα διασκεδαστική δράση θα ήταν καλόδεχτη.Ιδού λοιπόν,τα «Μαθήματα Κοσμολογίας με απλά υλικά: Η Μεγάλη Έκρηξη (Βig Bang)». Στο Ίδρυμα Σταύρος Νιάρχος κι αυτή η σημαντική εκδήλωση και θα λάβει χώρα στις 24 Νοεμβρίου. Θα δημιουργηθούν δε ευάριθμα γκρουπ, οπότε σπεύσατε!

 335679

 

  1. 5. Η Συμφωνική Ορχήστρα του δήμου Αθηναίων θα μεταφέρει το κοινό στη μουσική πρωτεύουσα της Ευρώπης, τη Βιέννη του τέλους του 18ου και των αρχών του 19ου αιώνα, παρουσιάζοντας έργα των πιο διάσημων συνθετών που έζησαν και μεγαλούργησαν εκεί.Η τελευταία συναυλία θα δοθεί στις 28 Νοεμβρίου, υπό την διεύθυνση του αρχιμουσικού Μιχάλη Οικονόμου καιθα μας οδηγήσει και πάλι στην κλασική Βιέννη, μέσω του Ludwig van Beethoven (1770-1827και δύο από τα ωραιότερα κοντσέρτα του, το 5ο κοντσέρτο για πιάνο και συμφωνική ορχήστρα, έργο 73, το επονομαζόμενο “Αυτοκρατορικό”, με σολίστα τον Τίτο Γουβέλη στο πιάνο και το μοναδικό κοντσέρτο του για βιολί και ορχήστρα, έργο 61, με τον Αντώνη Σουσάμογλου, εξάρχοντα της κρατικής ορχήστρας Θεσσαλονίκης, στο βιολί.
331305

Με απαρχή τις δικές μου ενδεικτικές προτάσεις κάντε και σεις μια αναζήτηση του τι συμβαίνει στην πόλη την ερχόμενη βδομάδα.Υπάρχουν εκδηλώσεις που αξίζει να παρακολουθήσετε και μην έχετε δισταγμό επειδή είναι δωρεάν.Δεν υπολείπονται σε ποιότητα και μεράκι από εκείνες στις  οποίες  χρειάζεται αντίτιμο και τις οποίες κι εμείς τιμούμε και άλλες φορές επιλέγουμε(γιατί οι καλλιτέχνες  και γενικότερα οι άνθρωποι που συνδράμουν στον πολιτισμό  πρέπει να έχουν και την στοιχειώδη οικονομική  ελευθερία να επικοινωνούν την τέχνη τους ).

 

Ραντεβού σε μια βδομάδα!Να περνάτε καλά!

Βιβή Γεωργαντοπούλου

Μοιραστείτε αυτό το άρθρο: