Προσέξτε τις πίτες που κόβουν Οι μασκαράδες .

is-6

 

 

 

Σήμερα ανοίγει το Τριώδιο και πρώτη Κυριακή είναι του Τελώνου και Φαρισαίου .
Παρόλα αυτά συνεχίζεται το έθιμο της Κοπής της Πίτας .
Το τριώδιο ξεκινά σήμερα και σκέφτηκα να σας θυμίσω μερικά πράγματα που μπορεί να τα έχετε ίσως ξεχάσει ,η απλά τα έχετε στο πίσω μέρος του μυαλού σας .
Δεν θα εύρισκα καλύτερο πρόλογο από να τα αναφέρω και να κλείσω λέγοντας την δική μου άποψη και θέση στον τίτλο του σημερινού άρθρου .
Να ρίξουμε μία ματιά τι είναι Τριώδιο .
Τριώδιο ονομάζεται το Λειτουργικό Βιβλίο της Εκκλησίας μας το οποίο περιλαμβάνει τους Ύμνους των Κυριακών, από την Κυριακή του Τελώνου και του Φαρισαίου μέχρι και το Μεγάλο Σάββατο πριν την Τελετή της Αναστάσεως.
Ονομάζεται έτσι διότι οι περισσότεροι Κανόνες του Όρθρου (πρωινή Ακολουθία) περιέχουν τρείς Ωδές ενώ συνήθως περιέχουν εννέα Ωδές – την 8η και την 9η πάντοτε, ύστερα δε διαδοχικά μία από τις πέντε πρώτες.
Οι Κυριακές του Τριωδίου είναι οι εξής:

1. Τελώνου και Φαρισαίου
2. Ασώτου
3. Απόκρεω
4. Τυροφάγου

Η πρώτη εβδομάδα, που τελειώνει την Κυριακή του Ασώτου, λέγεται και Προφωνή ή Προφωνέσιμη, επειδή παλιά προφωνούσαν, δηλαδή διαλαλούσαν ότι άρχιζαν οι αποκριές. Η εβδομάδα αυτή λέγεται και αμόλυτη ή απόλυτη, επειδή τότε οι ψυχές των πεθαμένων βγαίνουν στον Πάνω Κόσμο.

Η δεύτερη εβδομάδα λέγεται Κρεατινή ή της Κρεοφάγου ή Ολόκριγια, επειδή έτρωγαν κρέας και δεν νηστεύουν Τετάρτη και Παρασκευή.
Η Κυριακή της εβδομάδας αυτής, η Κυριακή της Απόκρεω, ονομάστηκε έτσι γιατί ήταν η τελευταία μέρα της κρεοφαγίας (από + κρέας) όλης της περιόδου του Τριωδίου.

Η τρίτη εβδομάδα λέγεται Τυρινή ή της Τυροφάγου, επειδή έτρωγαν γαλακτοκομικά προϊόντα.
Από τη Δευτέρα, μια εβδομάδα πριν την Καθαρή Δευτέρα, άρχιζε η αποχή από το κρέας και επιβαλλόταν η χρήση τυριού και γαλακτερών σαν ενδιάμεση άσκηση μεταξύ κρεοφαγίας και νηστείας.

Η πρώτη Κυριακή του Τριωδίου είναι αφιερωμένη στην διδακτική παραβολή του Τελώνου και του Φαρισαίου, την οποία ο Κύριος διηγήθηκε, προκειμένου να διδάξει την αρετή της ταπεινώσεως και να στηλιτεύσει την έπαρση.

Ο ευαγγελιστής Λουκάς, με τρόπο λιτό, αλλά σαφέστατο, διέσωσε την παραβολή αυτή ως εξής:
Διαβάστε (Λουκ.18,10-14)
Η τάξη των Φαρισαίων εκπροσωπούσε την υποκρισία και την εγωιστική αυτάρκεια και έπαρση.
Τα μέλη της απόλυτα αποκομμένα από την υπόλοιπη ιουδαϊκή κοινωνία, αποτελούσαν, λαθεμένα, το μέτρο σύγκρισης της ευσέβειας και της ηθικής για τους Ιουδαίους.
Αντίθετα οι τελώνες ήταν η προσωποποίηση της αδικίας και της αμαρτωλότητας .
Ως φοροεισπράκτορες των κατακτητών Ρωμαίων διέπρατταν αδικίες, κλοπές, εκβιασμούς, τοκογλυφίες και άλλες ειδεχθείς ανομίες και γι’ αυτό τους μισούσε δικαιολογημένα ο λαός. Δύο αντίθετοι τύποι της κοινωνίας, οι οποίοι εκπροσωπούσαν τις δύο αυτές τάξεις, ανέβηκαν στο ναό να προσευχηθούν.
Ο πρώτος ο νομιζόμενος ευσεβής, έχοντας την αυτάρκεια της δήθεν ευσέβειάς του ως δεδομένη, στάθηκε με έπαρση μπροστά στο Θεό και άρχισε να απαριθμεί τις αρετές του, οι οποίες ήταν πραγματικές.
Τις εξέθετε προκλητικότατα εις τρόπον ώστε απαιτούσε από το Θεό να τον επιβραβεύσει γι’ αυτές.
Για να εξαναγκάσει το Θεό έκανε και αήθη σύγκρισή του με άλλους ανθρώπους και ιδιαίτερα με τον συμπροσευχόμενό του τελώνη.

Αντίθετα ο όντως αμαρτωλός τελώνης συναισθάνεται τη δεινή του κατάσταση και με συντριβή και ταπείνωση ζητεί το έλεος του Θεού.
Αυτή η μετάνοιά του τον δικαιώνει μπροστά στο Θεό.
Γίνεται δεκτή η προσευχή του, σε αντίθεση με τον υποκριτή Φαρισαίο, ο οποίος όχι μόνο δεν έγινε δεκτή η προσευχή του, αλλά σώρευσε στον εαυτό του περισσότερο κρίμα, εξαιτίας της εγωπάθειάς του.
Τώρα πάμε να σκεφτούμε όσον αφορά ειδικά σήμερα ποιοι κατά την γνώμη σας είναι οι σημερινοί Τελώνες και ποιοι οι Φαρισαίοι .
Αν και οι δική μου άποψη ότι την σημερινή Εποχή και οι τελώνες δεν φαίνεται να ζητούν ενώπιον του Θεού μια συγνώμη για όσα έχουν πράξει μέχρι σήμερα εις βάρος μας .
Σας μπέρδεψα ;
Για να βάλουμε τα πράγματα στην σημερινή κατάσταση και ας ανοίξουμε τα μάτια μας να δούμε την πραγματικότητα και με την άδεια του Θεού να τους κατονομάσουμε .
Μήπως ο Καίσαρας είναι η Ε.Ε ;
Εάν ναι τότε οι Φαρισαίοι είναι ο Σόιμπλε και οι συν αυτό .
Μας μένουν οι Τελώνες .
Δεν σας θυμίζουν τους εκάστοτε Κυβερνώντες αυτήν την Πατρίδα επί σειρά Ετών .
Προσέξτε λοιπόν ποιοι κόβουν τις πίτες μέσα στο Τριώδιο και πόσο Μασκαράδες είναι για την Ευρωπαϊκή Πίτα .
Μια πίτα που φτιάχτηκε από την Ε.Ε και οι Φαρισαίοι κομπάζουν ότι καλά μας κάνουν και οι Τελώνες το μόνο που καμαρώνουν ποιος τα κάνει πιο καλά και θέλουν να μας σώσουν .
Και είναι πάρα πολλοί καλοί μου φίλοι ,πάρα πολλοί ..

Αρζόγλου Χάρης .

Μοιραστείτε αυτό το άρθρο: