Πρωτογενές πλεόνασμα 3,8% στις βασικές προβλέψεις του Προϋπολογισμού 2018

544b841cc7e9e986be0b459a2bf9d8b8

Με στόχο υψηλό πρωτογενές πλεόνασμα πάνω και από εκείνο που προέβλεπε το προσχέδιο του προϋπολογισμού κατατίθεται στις 6:00 το απόγευμα το τελικό σχέδιο στη Βουλή, ώστε να ακολουθηθεί η διαδικασία της συζήτησης στις επιτροπές από την Πέμπτη 23 Νοεμβρίου και να ψηφιστεί τα μεσάνυχτα της 22ας Δεκεμβρίου.

Σύμφωνα με τις πληροφορίες, θα προβλέπει πρωτογενές πλεόνασμα κοντά στο 3,8% αντί για 3,5% που είναι η συμφωνία με τους δανειστές και 3,57% που ήταν η πρόβλεψη στο προσχέδιο του προϋπολογισμού.

Ο στόχος αυτός αναμένεται να επιτευχθεί από τις «ουρές» φορολογικών και άλλων μέτρων που έχουν ψηφιστεί το προηγούμενο διάστημα και θα εφαρμοστούν για πρώτη φορά με το νέο έτος για να επιβαρύνουν ανάλογα μισθωτούς, συνταξιούχους, επαγγελματίες κτλ.

Αξιόλογη αύξηση προβλέπεται να σημειώσουν και τα καθαρά έσοδα του τακτικού προϋπολογισμού κατά 1,8 δισ. ευρώ ή 1% του ΑΕΠ, ενώ κλειδί για την επιτυχία της επίτευξης του στόχου του πλεονάσματος στο 3,8% αποτελεί η πρόβλεψη για ανάπτυξη της ελληνικής οικονομίας στα επίπεδα του 2,4%-2,5%, από 1,6% που αναμένεται να κυμανθεί εφέτος.

Συνολικά τα καθαρά έσοδα του τακτικού προϋπολογισμού για το επόμενο έτος εκτιμάται ότι θα ξεπεράσουν τα 50,5 δισ. ευρώ.

Ντίνος Σιωμόπουλος

in.gr

Μοιραστείτε αυτό το άρθρο: