
Μπήκαμε για τα καλά στον Ιανουάριο και υποδεχθήκαμε με κρύα και Χιόνια το 2017 έτσι σήμερα θα ασχοληθούμε με τη Ρουμελιώτικη Γαλατόπιτα.
Η δική μας παρέμβαση είναι ότι ζυμώνουμε το φύλλο με βούτυρο ώστε να βγει πιο αφράτο.
Πάμε λοιπόν να δούμε βήμα- βήμα την κατασκευή της .
ΣΥΝΤΑΓΗ ΦΥΛΛΟΥ ΓΑΛΑΤΟΠΙΤΑΣ :
- 1Kg αλεύρι 55%
- 25gr αλάτι
- 300gr βουτυρο γάλακτος 82%
- 500gr νερό
ΣΥΝΤΑΓΗ KΡEMAΣ ΓΑΛΑΤΟΠΙΤΑΣ :
- 2kg γάλα
- 400γρ ζάχαρη
- 200gr σιμιγδαλι ψιλο
- 100gr αλεύρι 70% μαλακό
- 200gr βουτυρο γαλακτος
- 30gr ξύσμα πορτοκαλι
- 3 αυγα
- 1 stick βανίλια
ΕΚΤΕΛΕΣΗ :
Για το φύλλο :
- Το βουτυρο πρέπει να είναι κομμένο σ εκομματια και στη συντηρηση. Ζυμώνουμε όλα τα υλικα μαζι με κρύο το βουτυρο, όταν θα ζυμωθει ( δεν πρεπει να λιωσει το βουτυρο τελείως πρέπει να μεινει κομματακια ) . Ανοίγουμε το φύλλο σε πάχος 6 χιλιοστων και το διπλώνουμε με τρια διπλώματα σαν σφολιάτα. Το βάουμε στο ψυγείο για 2 – 3 ωρες. Το βγάζουμε τεμαχίζουε στο μεγεθος που θελουμε και ανοιγουμε φύλλο ( το άνοιγμα με νισεστε ).Ανοίγουμε οσο λεπτο μπορούμε.
Για την κρέμα :
- Βάζουμε 1,5kg γάλα να βράσει μαζί με τη ζάχαρη και την βανίλια.
- Σε μια μπασίνα βάζουμε το σιμιγδάλι, το αλεύρι και το υπόλοιπο γάλα.( μείγμα β )
- Μόλις το γάλα παρει βράση, ρίχνουμε το μείγμα β και ανακατεύουμε με σύρμα κάθετα μέχρι να δέσει.
- Αφήνουμε την κρέμα να κρυωσει και την βάζουμε στο μιξερ οπυ χτυπαμε με φτερο και προσθετουμε πρ τα το βουτυρο και μολις αφομειωθει το ξύσμα με τα αυγα.
ΣΤΗΣΙΜΟ ΓΑΛΑΤΟΠΙΤΑΣ :
- Σε βουτυρωμένο ταψί απλώνουμε 2 φύλα να εξέχουν από το ταψι. Βάζουμε την χτυπημενη κρέμα ανάλογα με το μέγεθος του ταψιού και διπλώνουμε τα φύλλα σε κόθρο και τα βουτυρώνουμε. Περνάμεμ την κρέμα με χτενάκι και ψήνουμε στους 180οC για 45 λεπτα.
Η κρέμα πρέπει να κρυωσει για να χτυπηθει ώστε η υφή της να παραμεινει κρεμώδης.
Καλή Επιτυχία λοιπόν .
Παντελής Αρβανιτάκης – Χριστίνα Ψαλλίδη