
Συνεχίζοντας το γαστρονομικό μας ταξίδι πάμε Θεσσαλία, της οποίας χαρακτηριστική πίτα είναι η σπανακόπιτα.Το γνώρισμα αυτής της πίτας είναι ότι στήνεται με παραπάνω από δυο στρώσεις. Η πίτα μας δηλαδή έχει όγκο. Αυτό συμβαίνει επειδη έτρωγαν συνήθως σε χώρους δουλειάς ( πχ χωραφι ) και είχαν την αναγκη να τη μετατρέψουν σε «πιάτο», γι αυτό και διαφέρει από τις ηπειρώτικες.
Όπως και στην κεφφαλονητικη ετσι κι εδώ το φύλλο μας θα είναι από σκληρό σιτάρι, ανοιγμένο λεπτό ( συνταγή έχει δοθεί σε προηγούμενο άρθρο ).
Φύλλο :
1 kg Αλεύρι από σκληρό σιτάρι
25 gr Αλάτι
60 gr Κρασί
150 gr Λάδι
400- 450 gr νερό .
Το φύλλο το ανοίγουμε με νισεστέ και όχι μ αλεύρι , γιατί τα αλεύρι χαλάει την δομή της ζύμης .
Γέμιση Σπανακόπιτας :
- 1kg σπανακι φρέσκο
- 1kg πράσσο ψιλοκομμένο
- 400gr κρεμμυδια ξερα ψιλοκομμένα
- 200gr άνιθο ψιλοκομμένο
- 25gr αλάτι + 20gr αλάτι για να μαρανουμε το σπανάκι
- 200gr αυγό
- 200gr ελαιόλαδο
- 3gr πιπέρι μαύρο
- 100gr σιμιγδάλι ψιλό
- 500gr φέτα
Εκτέλεση :
- Βάζουμε το σπανάκι και τα 20 gr αλάτι σε μια λεκάνη και τρίβουμε με τα χέρια μέχρι να μαραθεί.Το σουρώνουμε.
- Προσθέτουμε τα υπόλοιπα λαχανικα και ανακατεύουμε.
- Ανακατευουμε τα μπαχαρικα με το αυγο , το λάδι, το αλάτι και το πιπέρι και το προσθέτουμε στα λαχανικα.
- Τρίβουμε τη φέτα, όχι σε πολυ μικρά κομμάτρια και ανακατεύουμε.
- Σε λαδωμένο ταψί στρώνουμε 4 φύλλα κάτω και βάζουμε το 1/3 της γέμισης. 1 φύλλο από πάνω και βαζουμε κι εδώ 1/3 γέμισης. Άλλο ένα φύλλο από πάνω με την υπόλοιπη γέμιση. Και τέλος σκεπάζουμε και βάζουμε αλλα δυο φύλλα ( συνολικά 6 φύλλα από πάνω ).
- Ψήνουμε σε προθερμασμένο φούρνο στους 180oC για μια ώρα περίπου.
Σας ευχόμαστε καλή επιτυχία και καλή όρεξη ν έχετε .
Σας περιμένουμε τον επόμενο Μήνα .
Παντελής Αρβανιτάκης – Χριστίνα Ψαλλίδη