Στεργίου Καψάλης Δήμαρχος Πεντέλης

dhmarxos_stergiou

ΧΑ Ποιά η Θέση της αυτοδιοίκησης σήμερα;

 Σ.Κ Ο Καλλικράτης έγινε για να υλοποιήσει το αυτοδιοικητικό μας όνειρο και σαν σκέψη και όραμα αγκαλιάστηκε από όλους τους αυτοδιοικητικούς στην αρχική τοποθέτησή του, στην Κυλλήνη της Ηλείας.

Τελικά η εφαρμογή του είχε σαν συνέπεια την δημιουργία ενός γίγαντα εδαφικά και πληθυσμιακά, με ξύλινα πόδια από πλευράς τελεσίδικων αρμοδιοτήτων.

Η κεντρική εξουσία αντιμετωπίζοντας μόνιμα την αυτοδιοίκηση κομματο  κεντρικά και ως χώρο ανάθεσης των αποβλήτων της, μη αναθέτοντας στην ουσία καμία τελεσίδικη απόφαση, παραβιάζοντας έτσι σταθερά το άρθρο 102 του συντάγματος που υπαγορεύει την ανεξάρτητη Τοπική αυτοδιοίκηση, πέτυχε την πλήρη της απαξίωση.

Σήμερα είναι υποστελεχομένη και η πλειονότητα των υπηρεσιακών στελεχών της, δεν διακρίνονται για τον επαγγελματισμό τους. Υποχρηματοδοτείται, με αποτέλεσμα να αντιμετωπίσει δυσχέρειες αντιμετώπισης ακόμα και των ανελαστικών της δαπανών, μισθοδοσίας, ενοίκια, λογαριασμοί Κοινωφελών Επιχειρήσεων κ.λπ. Δεν διαθέτει σωστή Οργάνωση και Λειτουργία και δεν λειτουργεί με βάση το δίπτυχο ΣΤΟΧΟΠΟΙΗΣΗ, ΕΛΕΓΧΟΣ-ΑΠΟΤΕΛΕΣΜΑΤΙΚΟΤΗΤΑ.

Σ’ αυτό το πλαίσιο τα Αιρετά Αυτοδιοικητικά Στελέχη, αντιμετωπίζονται στις ευθύνες ως απόλυτοι επαγγελματίες ενώ στις απολαβές ως ερασιτέχνες και εθελοντές. Είναι τουλάχιστον παράλογο Δήμαρχοι πόλεως 100.000 κατοίκων να μην έχουν το ασυμβίβαστο και να λαμβάνουν καθαρές αποδοχές 2.080 ευρώ μηνιαία σε σύγκριση με το μισθό του Γενικού Γραμματέα.

Είναι λυπηρό οι Τοπικοί Αντιδήμαρχοι που στην ουσία είναι σήμερα οι παλαιοί Δήμαρχοι Πόλεων άνω των 5.000 κατοίκων (οι δύο από τους πέντε), να μην αμείβονται και να εργάζονται εθελοντικά, όπως επίσης και οι δημοτικοί σύμβουλοι των Καλλικρατικών δήμων να μετακινούνται στα δημοτικά συμβούλια της έδρας των δήμων τους, χωρίς αμοιβή.

Προφανώς η κατάσταση αυτή στην οικονομική θεώρηση του αιρετού από την κεντρική εξουσία απαξιώνει την αυτοδιοίκηση, και παραβιάζει το Σύνταγμα.

ΧΑ. Ως Επικεφαλής της Αντιπολίτευσης στην Περιφερειακή Ένωση Δήμων Αττικής (ΠΕΔΑ) ποια προβλήματα αντιμετωπίζετε;

Σ.Κ  Αποφάσισα μετά από 20 χρόνια στην αυτοδιοίκηση 1ου Βαθμού να ασχοληθώ με τα κεντρικά συνδικαλιστικά της όργανα και ετέθην επικεφαλής του συνδυασμού «ΕΝΩΜΕΝΗ ΑΥΤΟΔΙΟΙΚΗΣΗ ΑΤΤΙΚΗΣ».

Η επιτυχία του συνδυασμού στις εκλογές για την ΠΕΔΑ που έγιναν ήταν μεγάλη αφού ο συνδυασμός μας αναδείχθηκε 1ος με 113 ψήφους, την ίδια στιγμή που ο 2ος, 3ος και 4ος ήτανε κάτω από τους 56 και ο 5ος στους 17.

Στο σημείο αυτό ξεκινάει η καταστροφή της αυτοδιοικητικής  μου προσπάθειας με την ανάμειξη των κομμάτων για την δρομολόγηση της εκλογής του προεδρείου της ΠΕΔΑ ΜΟΝΟ ΚΟΜΜΑΤΙΚΟΚΕΝΤΡΙΚΑ και λογικό ήτανε να μην

εκλεγώ ως πιστός λάτρης της αυτοδιοίκησης και μόνιμο αυτοδιοικητικό στέλεχος για 20ετία.

Πρότεινα και στην ΠΕΔΑ και στην ΈΝΩΣΗ ΔΗΜΑΡΧΩΝ ΕΛΛΑΔΟΣ σε δημόσια συμβούλια, να ξεκινήσει προσπάθεια αλλαγής του νομοθετικού πλαισίου έτσι ώστε ο Πρόεδρος της ΠΕΔΑ, να εκλέγεται απευθείας από τους 500 Εκλέκτορες που είδη έχουν εκλεγεί από τα δημοτικά συμβούλια των δήμων και αναμένω.

Εκτιμώ ότι αυτό θα είναι ένα βήμα για να αποκτήσουμε συνδικαλιστικά όργανα που δεν θα λειτουργούν υπό τον έλεγχο των κομμάτων.

ΧΑ. Ποιός ο ρόλος της αυτοδιοίκησης κατά την μνημονιακή κ αι μεταμνημονιακή εποχή;

Σ.Κ  Η αυτοδιοίκηση είναι ο φορέας εκείνος της κρατικής εξουσίας που κράτησε και κρατάει όρθια την κοινωνία, εξασφαλίζοντας την κοινωνική της συνοχή τη δύσκολη μνημονιακή περίοδο με εστίες τροφίμων, μπουτίκ ειδών ρουχισμού, συσσίτια, ιατρεία, φαρμακεία, ενισχυτική διδασκαλία κλπ.

Και όλα αυτά αξιοποιώντας δύο βασικές παραμέτρους που ο ελληνική κοινωνία απλόχερα διαθέτει, τον εθελοντισμό και την χορηγία.

Σήμερα η κοινωνία μας παρουσιάζει την εξής εικόνα. Ένα 10% με 20% το οποίο θεωρεί ότι τίποτα δε συμβαίνει οικονομικά, η μεσαία τάξη ένα 60% το οποίο σταδιακά καταθέτει το οικονομικό της λίπος και δρομολογείτε στην φτώχια αναδεικνύοντας τον νέο πτωχισμό και ένα 25% με 30% με αυξητική τάση, το οποίο και το οικονομικό του λίπος έκαψε και από ανεργία μαστίζεται και βρίσκεται στην φάση της εξαθλίωσης.

Η αυτοδιοίκηση μόνη της, με μία κεντρική εξουσία που δεν καταλαβαίνει η δεν θέλει να καταλάβει το τεράστιο πρόβλημα που οι αποφάσεις της έχουν δημιουργήσει στην κοινωνία, παρακολουθεί με σατανική αδιαφορία, διατηρώντας στο επίπεδο των κεντρικών της στελεχών, απολαβές πάνω από 10.000 ευρώ, αυτοκίνητα αξίας εκατοντάδων χιλιάδων ευρώ για μετακινήσεις, αεροπορικά ταξίδια και διαμονές σε πολυτελείς θέσεις, κατάσταση η οποία όχι μόνο επιβαρύνει οικονομικά την είδη δύσκολη οικονομικά κατάσταση της πατρίδας μας αλλά και θυμώνει και προκαλεί.

Η αυτοδιοίκηση λοιπόν σ’ αυτό το κοινωνικό πλαίσιο παλεύει και φωνάζει έμπρακτα χωρίς μέχρι τώρα να εισακούεται ‘’Στηρίξτε την Δοκιμαζόμενη Κοινωνία’’.

Χ.Α. Ποιο το όραμά σας για την Πεντέλη και το Πεντελικό;

Σ.Κ. Το Πεντελικό Βουνό είναι το βουνό που δεκάδες γενιές Σαρακατσαναίων προγόνων μου από τον 17ο αιώνα που ζούμε στο Πεντελικό, ανοίξαμε τα μάτια μας και ζυμωθήκαμε με τον τόπο και τα προβλήματά του, είτε ως γιδοβοσκοί καταρχήν, είτε ως εργάτες στα λατομεία αργότερα.

Αυτονόητο είναι λοιπόν η αγάπη μου, ο σεβασμός μου και η προσπάθεια δια βίου υπηρέτησης του τόπου και των κατοίκων του να είναι μεγάλη!!

Θεωρώ ότι η ανάδειξη του Πεντελικού ως βουνού που χάρισε στην ανθρωπότητα το σύμβολο της δημοκρατίας, τον Παρθενώνα και η στήριξη της διαδρομής Πεντέλη – Παρθενώνας – Λονδίνο που ξεκινάει από τον Δήμο μας, είναι για μένα η κύρια στόχευση.

Οραματίζομαι την Πεντέλη ως μια περιοχή αμιγούς κατοικίας που θα αναπτύσσεται στο περιβαλλοντικό παράδεισο της 10ετίας του 50 που μεγάλωνα, με δάση, χλωρίδα και πανίδα.

 

Χ.Α Κύριε Δήμαρχε να σας ευχαριστήσω για τον χρόνο που μου διαθέσατε και να σας υποσχεθώ ότι σύντομα θα κάνουμε μία ποιο εκτενή συζήτηση για τ ον Δήμο σας.

Σας ευχαριστώ πάρα πολύ.

Την  συνέντευξη αυτή την είχα πάρει τον Μάρτιο του 2015

Αρζόγλου Χάρης

Αρζόγλου Χάρης

Μοιραστείτε αυτό το άρθρο: