Στην Τουρκία η Μέρκελ, μεταξύ προσφυγικού, σάτιρας και… σουλτάνου

Αγκυρα
Να κατευνάσει το κλίμα μεταξύ Άγκυρας και Ευρωπαϊκής Ένωσης για το προσφυγικό στοχεύει η επίσκεψη της γερμανίδας καγκελαρίου, συνοδεία Τουσκ και Τίμερμανς, στην Τουρκία. Οι επιφυλάξεις για τις ανθρωπιστικές πλευρές της συμφωνίας παραμένουν, η δυσφορία της τουρκικής πλευράς για τη βίζα προκαλεί με τη σειρά της αντιδράσεις στην ευρωπαϊκή πλευρά ενώ στο ίδιο το Βερολίνο η Μέρκελ έχει να αντιμετωπίσει τις επικρίσεις για το χειρισμό της υπόθεσης του σατιρικού ποιήματος, στο οποίο φάνηκε να «ενδίδει» στον Ερντογάν.

Η Άνγκελα Μέρκελ φτάνει στην Τουρκία το Σάββατο μαζί με τον πρόεδρο της ΕΕ Ντόναλντ Τουσκ και τον αντιπρόεδρο της Κομισιόν Φρανς Τίμερμανς. Η αντιπροσωπεία πρόκειται να επισκεφθεί και κέντρο για πρόσφυγες και μετανάστες στο Γκαζίαντεπ, στη νοτιοανατολική Τουρκία, όπου επίσης και θα συναντηθεί με τον τούρκο πρωθυπουργό Αχμέτ Νταβούτογλου.

Η συμφωνία έχει αρχίσει να εφαρμόζεται πλήρως εδώ και τρεις εβδομάδες, αλλά έχουν ήδη αρχίζει να φαίνονται οι δυσκολίες στην υλοποίησή της.

Όπως αναφέρει το Reuters, οι αφίξεις στην ελληνική πλευρά έχουν μειωθεί κατακόρυφα αλλά τις τελευταίες ημέρες έχουν αρχίσει να κυμαίνονται σε μερικές δεκάδες καθημερινά, ενώ η Άγκυρα βλέπει να απομακρύνεται η συμφωνία για απελευθέρωση της βίζα τον Ιούνιο -βάσει της οποίας η τουρκική κυβέρνηση είχε «πουλήσει» στο εσωτερικό τη συμφωνία με την ΕΕ.

Newsroom ΔΟΛ

Μοιραστείτε αυτό το άρθρο: