Στη φυλακή θα στέλνει ο Όρμπαν τους πρόσφυγες που φθάνουν στην Ουγγαρία

a95b6a66f682641591219d262ef3d9ad

 

Βουδαπέστη, Ουγγαρία
Καταστρατηγώντας κάθε έννοια ευρωπαϊκού Δικαίου -κατά την προσφιλή τακτική του-, ο πρωθυπουργός της Ουγγαρίας Βίκτορ Όρμπαν ανακοίνωσε ότι θα τίθενται υπό συστηματική κράτηση οι πρόσφυγες που φθάνουν στη χώρα.

«Η κυβέρνηση αποφάσισε να επαναφέρει την κράτηση των αλλοδαπών από την αστυνομία» ανέφερε στη δημόσια ραδιοφωνία, χωρίς να υπεισέλθει σε λεπτομέρειες.

Μία συστηματική κράτηση των προσφύγων θα ήταν «πράγματι αντίθετη στην ΕΕ» παραδέχθηκε ο Όρμπαν. Αλλά «πρέπει να προασπίσουμε την κυριαρχία μας» είπε υπογραμμίζοντας πως θέλει να διεξαγάγει «σημαντικές μάχες» κατά των Βρυξελλών φέτος.

Ο Βίκτορ Όρμπαν, ο οποίος συχνά προβαίνει σε προκλήσεις προς την ΕΕ, έχει αναχθεί εδώ και δύο χρόνια σε αιχμή του δόρατος στη μάχη κατά της άφιξης προσφύγων στην Ευρώπη. Για μία ακόμη φορά σήμερα συνέδεσε τους τελευταίους με «τρομοκρατικές ενέργειες».

Το 2016, 29.432 πρόσφυγες κατέθεσαν αίτημα ασύλου στην Ουγγαρία, προτού η μεγάλη πλειονότητά τους συνεχίσει τη διαδρομή της προς τη δυτική Ευρώπη.

Στις 27 Δεκεμβρίου (σύμφωνα με την τελευταία επίσημη καταμέτρηση), 467 άνθρωποι βρίσκονταν σε κέντρα προσφύγων και μεταναστών στην Ουγγαρία, από τους οποίους οι 273 σε κλειστές δομές.

Η Βουδαπέστη έθεσε τέλος στη συστηματική κράτηση μεταναστών το 2013, υπό την πίεση κυρίως της ΕΕ, της Ύπατης Αρμοστείας του ΟΗΕ για τους Πρόσφυγες και του Ευρωπαϊκού Δικαστηρίου Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων.

Ωστόσο «η κράτηση κατά τη διαδικασία εξέτασης των αιτημάτων ασύλου δεν είναι εξαίρεση» ανέφερε η μη κυβερνητική οργάνωση Επιτροπή του Ελσίνκι.

Αυτή η μη κυβερνητική οργάνωση, όπως και η Διεθνής Διαφάνεια, χαρακτηρίστηκε αυτή την εβδομάδα από τον Σίλαρντ Νέμετ, που πρόσκειται στον Βίκτορ Όρμπαν, ανεπιθύμητη στην Ουγγαρία.

Ο Ούγγρος πρωθυπουργός δήλωσε την Παρασκευή ότι θέλει να καταστήσει πιο περιοριστική την ουγγρική νομοθεσία για τις μη κυβερνητικές οργανώσεις, τις οποίες καταγγέλλει για «προσπάθειες να επηρεάσουν» την πολιτική ζωή της χώρας. Η Βουδαπέστη κατηγορεί συχνά τον δισεκατομμυριούχο Τζορτζ Σόρος ότι επεμβαίνει στις εσωτερικές υποθέσεις της μέσω των μη κυβερνητικών οργανώσεων.
Newsroom ΔΟΛ, με πληροφορίες από ΑΠΕ/Γαλλικό

Μοιραστείτε αυτό το άρθρο: