Στο Euroworking Group η επιστροφή του κουαρτέτου

Αθήνα

Την ώρα που το ΔΝΤ εμμένει στις εκτιμήσεις του για σχεδόν διπλάσιο δημοσιονομικό κενό σε σύγκριση με αυτό που εκτιμούν Κομισιόν και Ελλάδα, συνεδριάζει το Euroworking Group προκειμένου να αποφασίσει αν και πότε θα επιστρέψει στην Αθήνα το κουαρτέτο.

Σύμφωνα με Τα Νέα, σε τεχνοκρατικό επίπεδο, η πρόοδος είναι πολύ περιορισμένη και το ΔΝΤ εμφανίζεται να εμμένει στις εκτιμήσεις του ότι χρειάζονται μέτρα 3,5% του ΑΕΠ ή 6,3 δισ. ευρώ ώς το 2018 (εκτός από τα προβλεφθέντα στον προϋπολογισμό), όταν η Κομισιόν έχει αποδεχθεί ότι αρκούν τα μισά.

Στο οικονομικό επιτελείο της κυβέρνησης υποστήριζαν ότι «το ΔΝΤ έχει αυθαίρετες εκτιμήσεις», καθώς δεν δέχεται καν τα αποτελέσματα του 2015 που έχουν ήδη σχεδόν οριστικοποιηθεί. Οπως λένε, το Ταμείο βασίζει τις εκτιμήσεις του σε υπόθεση για υποχώρηση του ΑΕΠ κατά σχεδόν 2%, όταν έχουν βγει τα αποτελέσματα για ύφεση 0,7%, και εκτιμά ότι θα υπάρξει πρωτογενές έλλειμμα 0,6%, όταν τα αποτελέσματα δείχνουν πρωτογενές πλεόνασμα κοντά στο 0,2% (οριστικά στοιχεία θα υπάρχουν σε περίπου έναν μήνα).

Με τα δεδομένα αυτά, το θρίλερ για την απόφαση σήμερα, Δευτέρα, του EuroWorking Group σχετικά με το αν και πότε θα επιστρέψει η τρόικα στην Αθήνα συνεχιζόταν και χθες.

Η απόλυτη και χωρίς πολιτική οπτική προσέγγιση του Τόμσεν, πάντως, ενόχλησε ακόμη και τον πρόεδρο του Eurogroup Γερούν Ντεϊσελμπλούμ. Ο ολλανδός υπουργός δήλωσε χθες στο «Βήμα» ότι δεν είναι σωστή η δημοσιοποίηση εκτιμήσεων (σ.σ.: όπως αυτές που έκανε ο Τόμσεν στο άρθρο του στο blog του ΔΝΤ), την ώρα που βρίσκεται σε εξέλιξη η διαπραγμάτευση και γίνεται προσπάθεια να καθοριστεί το ύψος των μέτρων που απαιτούνται.

Ο ίδιος εξάλλου -σε αντίθεση με τον Σόιμπλε- δήλωσε στη Σαγκάη ότι το Προσφυγικό και οι μεταρρυθμίσεις που πρέπει να κάνει η Ελλάδα δεν συνδέονται.

 

Newsroom ΔΟΛ

Μοιραστείτε αυτό το άρθρο: