Συνέντευξη: Mε τον Περιφερειακό Διοικητή Πυροσβεστικών Υπηρεσιών Νοτίου Αιγαίου

 

 

 

wp_20161024_09_59_17_pro

 

Τον Γνωρίζω αρκετά χρόνια  σήμερα όμως μέσα από αυτήν την Συνέντευξη θα μιλήσουμε και για τις δύο ιδιότητες του .

Θα γνωρίσουμε τον Κύριο  Άγγελο Τριπολιτσιώτη.

Α) Περιφερειακό Διοικητή Πυροσβεστικών Υπηρεσιών Νοτίου Αιγαίου.

Β) Πρόεδρο της Αθλητικής Ένωσης Πυροσβεστών Ελλάδας .

A.X   Νομίζω ότι ήρθε η ώρα να μας πεις κάποια πράγματα για εσένα και την Διοικητική θέση που κατέχεις  τώρα ;

Πριν την τοποθέτηση του ως Διοικητής της  Περιφερειακής Πυροσβεστικής Διοίκησης Νοτίου Αιγαίου. Έχω  υπηρετήσει σε νευραλγικές θέσεις

Στην ΠΕ.ΠΥ.Δ. Νοτίου Ελλάδος, αμέσως μετά την αποφοίτηση του από την Πυροσβεστική Ακαδημία, στο Αρχηγείο Π.Σ, στο 199 ΣΕΚΥΠΣ, ως Διοικητής 3ου Π.Σ. Πειραιά, ως Υποδιοικητής 1ου Π.Σ. Αθηνών & 1ου Πειραιώς, και στο Τμήμα Προληπτικής Πυροπροστασίας της Διοίκησης Πυροσβεστικών Υπηρεσιών Πειραιά. Έχω  τιμηθεί κατά σειρά από το Π.Σ  με το Χρυσό σταυρό Τάγματος Τιμής, με του Ταξιάρχη Τάγματος του Φοίνικα, με το Μετάλλιο Αξίας και Τιμής Α΄Τάξης, με τη Διαμνημόνευση Πυροσβεστικής Αξίας  Α΄ Τάξης, με τη Διαμνημόνευση Ευδόκιμης Διοίκησης Α΄ Τάξης και με τη Διαμνημόνευση Επιτελικής Υπηρεσίας Α΄ Τάξης.

Τέλος υπηρετούσα ως Διευθυντής στο Αρχηγείο Πυροσβεστικού Σώματος/Διεύθυνση Πυροσβεστικών Επιχειρήσεων υπηρετούσα ως Διευθυντής στο Αρχηγείο Πυροσβεστικού

Έχω αποφοιτήσει  από την Σχολή Επιμόρφωσης και Μετεκπαίδευσης της Πυροσβεστικής Ακαδημίας  το 2009

Έχω μετεκπαιδευτεί  από  το FBI στο  WMD Crime Scene Operations το 2003

Έχω παρακολουθήσει  από  το FIRE CONTROL  -FOREST SERVICE –BRITISH COLUMBIA τρόπους  κατάσβεσης  δασικών πυρκαγιών  το έτος 2012

Έχω παρακολουθήσει Σεμινάρια σε Εκπαιδευτικό Ίδρυμα με Θέμα «η Χρήση των social Media στο Σύγχρονο Marketing» το 2016

Έχω σπουδάσει   Διοίκηση Διεθνών Επιχειρήσεων (MBA)

Είμαι παντρεμένος  και έχω  ένα γιο και δυο κόρες

Ποια είναι η υπάρχουσα κατάσταση στις Κυκλάδες σε ότι αφορά τον σχεδιασμό και το αξιόμαχο της Π.Υ. δεδομένης και της έναρξης της αντιπυρικής περιόδου;

Καταρχάς η  Περιφερειακή Διοίκηση έχει να κάνει με όλο το Νότιο Αιγαίο και ένα σύμπλεγμα 36 συνολικά νησιών , όποτε ο επιχειρησιακός όγκος είναι τεράστιος. Βεβαίως από την πρώτη μέρα που ήρθα κάνουμε συνεχείς συσκέψεις με τα στελέχη της Υπηρεσίας προκειμένου να δίνουμε κάποιες κατευθύνσεις και να υλοποιούμε κάποια πράγματα καθώς τα προβλήματα μας είναι και έντονα και δύσκολα λόγω της νησιωτικής περιοχής. Έτσι προσπαθούμε να τα λύνουμε σε συνεργασίες με την Γενική Γραμματεία Πολιτικής Προστασίας της οποίας είμαστε ο επιχειρησιακός βραχίονας , την Τοπική Αυτοδιοίκητη , εθελοντές και τοπικούς φορείς.

Με την άσκηση Πυρσός που κάναμε πριν καιρό , διαπιστώθηκαν κάποια πράγματα στην επικοινωνία και κάποια άλλα που έχουν σχέση με την αμεσότητα των υπηρεσιών. Αποτυπώθηκαν  τα προβλήματα και δώσαμε κάποια κατεύθυνση προκειμένου να τα μικρύνουμε και όχι να τα λύσουμε . Να είμαστε ξεκάθαροι διότι τα προβλήματα δεν λύνονται.

 Αν έπρεπε να ιεραρχήσετε τα κυριότερα από αυτά , ποια θα ήταν αυτά ;

Το πρώτο και βασικό είναι η έλλειψη Περιφερειακού Επιχειρησιακού Κέντρου στην Περιφέρεια μας, σε σχέση με όλες της άλλες . Γι αυτό τον σκοπό , βρίσκομαι σε μια συνεργασία με το Πολυτεχνείο της Κρήτης και  κάνουμε μια μελέτη με τον Κ.Ιάκωβο  Τζώρτζη προκειμένου να στήσουμε επιχειρησιακά κάτι ποιο  συγκεκριμένο.

Ωστόσο η αντιπυρική περίοδο έχει ήδη ξεκινήσει κι επανερχόμαστε στον σημαντικό ρόλο των επικοινωνιών. Βρισκόμαστε σε μια φάση ώστε να βρούμε τρόπο διαδικασίας ή μέσω sms ή να παραδώσουμε ασυρμάτους ή να έχουμε επικοινωνία με έναν κοινό κωδικό  κλήσης προκειμένου να υπάρχει συνεργασία σε όλα τα επίπεδα .

Από εκεί και πέρα όσον αφορά στις Κυκλάδες (24νησιά ) υπάρχουν 5 Πυροσβεστικά Κλιμάκια (Τήνος ,Άνδρος , Πάρος , Νάξος , Σαντορίνη ) και σε άλλα 8 μικρά νησιά (Ίος , Αμοργός , Σέριφος , Σίφνος , Μήλος , Μύκονος , Κέα , και Κύθνος ) έχουμε οχήματα , τα οποία μας τα έχουν παραχωρήσει οι Δήμοι προκειμένου να καλύψουμε την πυρασφάλεια και ασφάλεια του νησιού . Βέβαια , σε αυτούς θα πρέπει να προσθέσουμε και το εθελοντικό κλιμάκιο που έχουμε στην Τζια . Αυτά είναι τα καθαρά αμιγώς πυροσβεστικά κλιμάκια που τα ελέγχουμε υπηρεσιακά εμείς.

Από εκεί και πέρα υπάρχει και ένα άλλο κομμάτι της ΓΓΠΠ , εθελοντικοί σύλλογοι και οι εποχικοί πυροσβέστες που αν δεν κάνω λάθος –ανέρχονται γύρω στους 190 .

Ωστόσο στα μικρά νησιά υπάρχουν θέσεις προσωπικού που δεν έχουν καλυφτεί ως τώρα , οπότε έχουμε σοβαρό πρόβλημα επάνδρωσης αφού για κάθε ένα όχημα υπάρχει μόλις ένα άτομο … Αυτά τα νησιά είναι  η Μύκονος , ή Κύθνος και η Σέριφος .

Ειδικά στην Μύκονο , η οποία είναι ο μεγαλύτερος τουριστικός προορισμός ( μαζί με την Σαντορίνη) στην Ελλάδα ,για μια υπηρεσία που σκοπός της είναι η ασφάλεια του πολίτη , το να επανδρώνεται με ένα μόλις όχημα και με 1-2 υπαλλήλους , για μένα δεν είναι και ότι το καλύτερο . Ωστόσο  είχε παρθεί  από τον Κ. Αρχηγό ότι , αρχές του Ιουνίου θα διατεθεί Π.Ο. και προσωπικό  από Αθήνα  ‘όπως και πραγματοποιήθηκε  . Όμως το πρόβλημα δεν λύνεται σπασμωδικά θα πρέπει να ενεργοποιηθούν και άλλοι φορείς και όχι να περιμένουμε τα πάντα από την Π.Υ. .Αν οι Δήμοι ενεργοποιήσουν τα εθελοντικά κλιμάκια τότε όλα θα ήτα ευκολότερα .

Πόσο σημαντικός είναι ο ρόλος των εθελοντών ;

Κοιτάξτε , θεωρώ ότι ο  υγιής εθελοντισμός είναι το Α και το Ω σε μια υπηρεσία , όχι μόνο στην Π.Υ. αλλά σε όλες τις υπηρεσίες που προσφέρουν κοινωνικό έργο .Τα παιδιά μαθαίνουν πυροσβεστικές τακτικές οι οποίες τους δίνουν τη δυνατότητα να ξέρουν να αντιμετωπίσουν οποιοδήποτε συμβάν έχει σχέση με φωτιά , με απεγκλωβισμό  ή με οτιδήποτε άλλο. Και βέβαια μαθαίνουν την πειθαρχία και πώς να σκέφτονται σωστά και ορθά επειδή εδώ κρατάμε ένα στρατιωτικό κομμάτι της πυραμίδας που δεν μπορεί να παρεκκλίνει κανείς.

Από την πρώτη μέρα ανάληψης των καθηκόντων σας δείξατε μια πλούσια κινητικότητα έτσι ώστε να ενημερωθείτε σχετικά με τα προβλήματα που αντιμετωπίζει η ίδια η Π.Υ. στο χώρο στέγασης της .Τι γίνεται τελικά με το σοβαρό αυτό ζήτημα;

Το κτήριο χτίστηκε προς τα τέλη του 1987 . Μετά από κάποια χρόνια ξεκίνησε η διαδικασία των προβλημάτων παρά τις κάποιες μικρές παρεμβάσεις που έγιναν όσον αφορά τον καλλωπισμό του . Έφτασε ,λοιπόν ο κορεσμός του κτηρίου και άρχιζε να ζητάει κάτι παραπάνω.

Όταν ήρθα εδώ , μπήκα στη διαδικασία να παρακολουθήσω από κοντά τα προβλήματα και διαπίστωσα ότι στο κτήριο αυτό υπάρχουν εμφανή σημάδια της ταλαιπωρίας στο εσωτερικό του .

Ωστόσο τα πιο σημαντικά προβλήματα στατικότατος εμφανίζονται στον Πύργο της Υπηρεσίας , όπου αποτελεί σημαντικότατο  υπηρεσιακό εργαλείο και χώρο τέλεσης ασκήσεων , άλλα και στα δύο πρώτα μπαλκόνια , ακριβώς κάτω από την κεντρική είσοδο .

Όπως διαπιστώσατε και ο ίδιος , στον Πύργο έχουμε βγει τα σίδερα και είναι επικίνδυνο και για τις ζωές των πυροσβεστών και για όσους συμμετέχουν στις ασκήσεις.

Για όλα αυτά ενημερώσαμε τον Κ Δήμαρχο και τον κ χωρικό Αντιπεριφερειάρχη και συμφωνήσαμε να υπάρχει μια προγραμματική τριμερής σύμβαση , με την οποία ο Δήμος αναλαμβάνει την εκπόνηση της σχετικής μελέτης ανακατασκευής του κτιρίου , η Περιφέρεια την επίβλεψη των έργω και η Πυροσβεστική Υπηρεσία το κόστος υλοποίησης τους έργου, καθώς έχει ήδη δεσμευτεί κονδύλιο από την Υπηρεσία για αυτόν το σκοπό. Ελπίζουμε πως μέχρι το Οκτώβριο θα έχει αρχίσει η διαδικασία της δημοπράτησης του έργου , έτσι ώστε μέσα στο 2017 να έχουν ξεκινήσει τα έργα αποκατάστασης του κτηρίου .Εμένα με ενδιαφέρει να βάλω το νερό στο αυλάκι και να  αφήσω ένα έργο το οποίο θα είναι προς όφελος του Δήμου , της Περιφέρειας , της Π.Υ. και πάνω από όλα αυτά της ασφάλειας των πολιτών .

 

Είναι Σωτήρια η επέμβαση των εναέριων μέσων για την κατάσβεση των δασικών πυρκαγιών ;

Θα ήταν  προσωπικό ατόπημα εάν ως Διοικητή της ΠΕ.ΠΥ.Δ Νοτίου Αιγαίου εάν δεν έλεγα ότι χωρίς την συμβολή  των εναερίων μέσων που έχει στην διάθεση της η Π.Υ. κατά την αντιπυρική περίοδο που διανύουμε συμβάλουν  με τον καλύτερο δυνατό τρόπο στην κατάσβεση των δασικών πυρκαγιών θέτοντας πολλές φορές σε κίνδυνο ακόμα και ζωή τους για προστατεύουν τις περιουσίες και τον Δασικό πλούτο της χώρας μας.

 

Από τα Μέσα Ατομικής Προστασίας και την κατάσταση των Π.Ο μπορείτε να μας πείτε λίγα λόγια .

Ότι διαθέτουμε με αυτό δουλεύουμε

Όσον αφορά δε στις ελλείψεις που αντιμετωπίζει το Πυροσβεστικό Σώμα πως παρά τις σοβαρές ανάγκες οι άνθρωποι που βρίσκονται στις Υπηρεσίες καταφέρνουν να ανταποκρίνονται στα καθήκοντα τους με επιτυχία λόγω ψυχής…

Πάντα υπάρχουν ανάγκες στελέχωσης . Έχουν καταγραφεί αυτά τα προβλήματα βεβαίως υπάρχουν ελλείψεις .δεν μπορούμε να μην το παραδεχτούμε.

Εμείς ότι διαθέτουμε με αυτό δουλεύουμε Προσπαθούμε να συντηρούμε και να έχουμε σε εγρήγορση όλα τα οχήματα  .

Με τις  δυνάμεις  που έχουμε με αυτές προσπαθούμε να παλέψουμε ενάντια στα  φυσικά φαινόμενα.Δεν μπορεί να γίνει κάτι άλλο . Δεν είναι στις αρμοδιότητες μας και στο χέρι το δικό μου  ειδικά να μπορέσουμε να στελεχώσουμε τις Υπηρεσίες και τα Κλιμάκια .Αυτό είναι αρμοδιότητα της κεντρικής εξουσίας και του Αρχηγείου.

Η Πυροσβεστική Υπηρεσία οι πυροσβέστες είμαστε ταγμένοι σε αυτό που κάνουμε . Είτε είμαστε 2 άτομα είτε 8 είτε 10 , τη δουλειά μας θα την κάνουμε με τον καλύτερο δυνατό τρόπο. Είμαστε ταγμένοι στο πλευρό του πολίτη να προσπαθούμε καθημερινά να προασπίζουμε την περιουσία του τη ζωή του αλλά και το φυσικό μας περιβάλλον. Δεν δουλεύουμε με την ώρα δεν δουλεύουμε το οκτάωρο μας και μετά πάμε σπίτι μας. Τυχαίνει να δουλεύουμε συνεχώς για 24ωρα και σε επικίνδυνες συνθήκες .

 

Α.Χ   Να πάμε τώρα στην άλλη ιδιότητα σας ως Πρόεδρος της Α.Ε.Π.Ε

 

14801116_1299739960045864_1935549760_n

A.X      Πότε ιδρύθηκε η ομάδα των πυροσβεστών;

Η ΑΕΠΕ ιδρύθηκε το 2006 από 23 ιδρυτικά μέλη. Στην συνέχεια ιδρύθηκαν διάφορα τμήματα, όπως βόλεϊ, μπάσκετ κλπ.

A.X      Πόσα άτομα την απαρτίζουν;

Η Αθλητική Ένωση Πυροσβεστών Ελλάδος μέχρι και σήμερα ξεπερνά τα 1500 μέλη από Πυροσβεστικούς υπαλλήλους όλων των βαθμίδων. Ιδρύθηκε και αποτελεί το μοναδικό φορέα στήριξης του αθλητισμού στο Πυροσβεστικό Σώμα, ο οποίος, μέσα από την ανάπτυξη και προώθηση του αθλητικού προσανατολισμού, δίνει την ευκαιρία σε όλους τους πυροσβεστικούς  υπαλλήλους που είναι μέλη και όχι μόνο να κάνουν τον αθλητισμό τρόπο ζωής, προβάλλοντας τη δια βίου άθληση, έχοντας ως κίνητρο το μότο «ΑΘΛΗΤΙΣΜΟΣ – ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ». Για την επίτευξη των παραπάνω στόχων η ΑΕΠΕ πραγματοποιεί διάφορες δραστηριότητες, όπως δημιουργία αθλητικών τμημάτων, συγκρότηση αθλητικών ομάδων, διοργάνωση ή συμμετοχή σε διοργανώσεις αθλητικών αγώνων σε τοπικό, περιφερειακό, πανελλήνιο, πανευρωπαϊκό, έως και διεθνές επίπεδο, καθώς και ανάπτυξη κάθε είδους, κοινωνικής, μορφωτικής και πολιτιστικής δραστηριότητας (γιορτές, εκδρομές κ.α.). Επίσης, εξέταση αιτημάτων των μελών της να συμμετέχουν σε διάφορα αθλητικά γεγονότα και διευκόλυνση αυτών να το επιτύχουν (οικονομική ενίσχυση, παροχή αθλητικού εξοπλισμού κ.α.), οργάνωση πολιτιστικών δράσεων όπως εκδρομές, βραβεία σε παιδιά πυροσβεστών που έχουν επιτύχει σε κάποιο τομέα κ.α., οργάνωση οικονομικής ή άλλου είδους ενίσχυσης στα μέλη της που αντιμετωπίζουν κάποιο πρόβλημα (υγείας, οικονομικό κ.α.), συνεργασία με άλλους Φορείς, Επιχειρήσεις και Οργανισμούς με σκοπό την επίτευξη παροχής ειδικών εκπτώσεων στα μέλη της και τις οικογένειές τους, για αγαθά ή υπηρεσίες που εμπορεύονται (π.χ. δωρεάν θέσεις ή χαμηλές τιμές για συμμετοχή παιδιών πυροσβεστών σε ιδιωτικές ή δημοτικές κατασκηνώσεις, σε διάφορα πολιτιστικά δρώμενα – συναυλίες, παραστάσεις κ.λ.π., ειδικές τιμές σε καταστήματα ή αλυσίδες καταστημάτων κ.α.).

 

A.X    Ποιες είναι οι μεγαλύτερες διακρίσεις που έχει πετύχει;

Η ΑΕΠΕ συμμετείχε για πρώτη χρονιά στην προαναφερόμενη διοργάνωση, τον Αύγουστο του 2011 στη Νέα Υόρκη, με σύνολο τριάντα δύο (32) αθλητών και κέρδισε την πρώτη θέση (χρυσό μετάλλιο) στο ομαδικό άθλημα της καλαθοσφαίρισης (μπάσκετ), αλλά και δύο (2) χρυσά μετάλλια στα 400μ. και στα 4Χ400, ένα (1) αργυρό μετάλλιο στα 4Χ100, και ένα (1) χάλκινο μετάλλιο στα 100μ. με εμπόδια. Οι νίκες αυτές προσέφεραν μέθη συγκίνησης όχι μόνο στα μέλη της αποστολής αλλά και στους παρόντες έλληνες ομογενείς που είχαν για πρώτη και μοναδική φορά την ευκαιρία να θαυμάσουν μια ελληνική ομάδα, όχι μόνο να συμμετέχει σε ένα παγκόσμιο πρωτάθλημα, όπου οι περισσότερες ομάδες προερχόντουσαν από Υπηρεσίες της Νέας Υόρκης, αλλά και να πετυχαίνει τη νίκη, πόντο – πόντο, χαρίζοντας την πρώτη θέση στην ελληνική πυροσβεστική οικογένεια, μια θέση την οποία επάξια και αξιοπρεπώς κατέκτησε.

Ομοίως, τον Αύγουστο του 2013, η ΑΕΠΕ συμμετείχε για δεύτερη χρονιά στην ίδια διοργάνωση, που διεξήχθη στο Μπέλφαστ της Βόρειας Ιρλανδίας, με σύνολο είκοσι (20) αθλητών, τόσο στο ομαδικό άθλημα της καλαθοσφαίρισης όσο και στο ατομικό άθλημα της ποδηλασίας. Και αυτή τη φορά πέτυχε τη χρυσή νίκη στο μπάσκετ, αντιμετωπίζοντας στον τελικό την αντίστοιχη ομάδα της αστυνομίας της Νότιας Αυστραλίας. Ο τελικός ολοκληρώθηκε με την απονομή των μεταλλίων στην ελληνική ομάδα, τον εθνικό ύμνο να ακούγεται από όλους τους Έλληνες ομογενείς και την ελληνική σημαία να κυματίζει υπερήφανη στους αθλητικούς χώρους. Επίσης, αποδόθηκε βραβείο M.V.P (Most Valuable Player) σε παίχτη της ελληνικής ομάδας.

 

14875305_1299739963379197_1654175272_n

Για το έτος 2015, η ΑΕΠΕ συμμετείχε για Τρίτη  χρονιά στην ίδια διοργάνωση, που διεξήχθη στο Washington D.C. των Η.Π.Α, από 24 Ιουνίου 2016 έως 05 Ιουλίου 2016 (WPFG 2015), με 32 αθλητές και 11 συνοδούς, στην διοργάνωση αυτή  η συμμετοχή των αθλητών, αναμένεται να φτάσει τους 12.000 επαγγελματίες αστυνόμους – πυροσβέστες – διασώστες –  αθλητές, από 70 χώρες, με διεξαγωγή άνω των 60 αθλημάτων, απονομή 1.600 μεταλλίων και παρουσία έως και 30.000 επισκεπτών. Όλες οι μέρες των αγώνων κύλισαν με ιδιαίτερα αυξημένο αγωνιστικό ενδιαφέρον αφού από την δεύτερη κιόλας μέρα οι έλληνες αθλητές ξεκίνησαν να δίνουν τον καλλίτερο εαυτό τους, ο καθένας στο άθλημά τους, για την επίτευξη της επιτυχίας.

Πράγματι, στο σύνολό της η αποστολή των ελλήνων πυροσβεστών πέτυχε τις παρακάτω νίκες:

1η θέση στο άθλημα του τζούντο γυναικών, με την Δήμητρα Ανδρούτσου.

1η θέση στο άλμα εις μήκος και 3η θέση στο τριπλούν, με τον Βαγγέλη Σπυρόπουλο.

2η θέση στο άθλημα της καλαθοσφαίρισης.

 

Η ομάδα της καλαθοσφαίρισης μπόρεσε και κατάφερε ύστερα από ένα εντυπωσιακό αγώνα να διατηρήσει τα σκήπτρα της για Τρίτη συνεχόμενη φορά και να φτάσει στον τελικό της Διοργάνωσης αντιμετωπίζοντας την Ομάδα της Ελληνικής Αστυνομίας .

 

Ο τελικός διεξήχθη σε ένα κλίμα εθνικής περηφάνιας, συγκίνησης, αισιοδοξίας, αφού σε αυτόν συμμετείχαν δύο ελληνικές ομάδες, με πληθώρα θεατών ελλήνων ομογενών και με την ελληνική σημαία να κυματίζει στον αγωνιστικό χώρο.

Μετά την ολοκλήρωση του τελικού, όλοι οι έλληνες αθλητές, αδελφωμένοι και αγκαλιασμένοι, τραγούδησαν τον εθνικό ύμνο, δίνοντας το μήνυμα της συνοχής και της ενότητας, μήνυμα ιδιαίτερα σημαντικό στις δύσκολες στιγμές που περνά η πατρίδα μας.

Οι επιτυχίες δεν σταμάτησαν εκεί.

Ο Διονύσης Σκριβάνος πέτυχε την 4η θέση στην ελεύθερη κολύμβηση και την 5η θέση στο άθλημα του motocross.

Την 4η, επίσης, θέση κατέλαβε και ο Βαγγέλης Λουκάκης στο άθλημα της τοξοβολίας.

Με την επιστροφή της αποστολής, ιδιαίτερη ήταν η τιμή και χαρά όλων όταν κατά την άφιξη στο Αεροδρόμιο Ελευθέριος Βενιζέλος, έτυχαν ένθερμης υποδοχής από τον κ. Γενικό Γραμματέα Πολιτικής Προστασίας και τον κ. Αρχηγό του Πυροσβεστικού Σώματος. Η τιμή ήταν διπλή για ολόκληρη την αποστολή αφού η στήριξη της φυσικής και πολιτικής ηγεσίας ήταν πανταχού παρούσα από την αναχώρηση της αποστολής μέχρι και την επιστροφή της, προσφέροντας τεράστια ηθική ικανοποίηση σε όλους, αναγνωρίζοντας τους κόπους των ελλήνων πυροσβεστών να φέρουν σε πέρας με το καλλίτερο αποτέλεσμα μια τέτοια, παγκοσμίου βεληνεκούς, συμμετοχή.

Με σκληρή δουλειά και συλλογικό πνεύμα κερδήθηκαν για τρίτη συνεχόμενη φορά οι υψηλότερες διακρίσεις του ελληνικού αθλητισμού στην πυροσβεστική οικογένεια, δίνοντας παράδειγμα αγωνιστικού ήθους, ομαδικότητας και αυτοπεποίθησης.

A.X      Τα μέλη της ακολουθούν κάποιο συγκεκριμένο πρόγραμμα προπόνησης ή διατροφής;

Τα μέλη της Ένωσης που συμμετέχουν σε άθλημα αρεσκείας τους ακολουθούν το αντίστοιχο πρόγραμμα το οποίο τους δίνει την δυνατότητα να εκπροσωπούν επάξια τόσο το άθλημα που εκπροσωπούν αλλά και την Ένωση. Άλλωστε, η υγιεινή διατροφή είναι κάτι που θα πρέπει να ακολουθούμε όλοι μας.

A.X      Πόσο καιρό προπονείστε πριν αρχίσουν οι αγώνες;

Η προετοιμασία των συμμετασχόντων στο ανωτέρω Πρωτάθλημα έχει ξεκινήσει περίπου πριν από ένα χρόνο, λαμβάνοντας υπόψη ότι η σύνθεση των αθλητών είναι από πυροσβεστικούς υπαλλήλους από όλη την Ελλάδα.

A.X      Η συμμετοχή σ’ αυτήν την ομάδα τους έχει κάνει καλύτερους στη δουλειά τους, μιας και το επάγγελμα του πυροσβέστη απαιτεί δυνατή φυσική και πνευματική κατάσταση;

Όπως και να έχει το να αθλείσαι πάντα σε κάνει καλλίτερο, πόσο μάλλον για εμάς που είμαστε πυροσβέστες και που η καλή φυσική κατάσταση, όχι μόνο είναι πολύ σημαντική αλλά πολλές φορές αποτελεί και προϋπόθεση για την απόδοση μας ως επαγγελματίες.

A.X      Τα ομαδικά αγωνίσματα τους βοηθάνε να δουλεύουν περισσότερο σαν ομάδα;

Τα ομαδικά αγωνίσματα, λέγονται ομαδικά ακριβώς επειδή πρέπει να μάθει κανείς να δουλεύει σαν ομάδα, σαν μια ψυχή για να έχει αποτέλεσμα. Όσο περισσότερο δεμένη είναι η ομάδα τόσο καλλίτερα είναι τα αποτελέσματα. Οι δύο νίκες που σας ανέφερα νομίζω ότι δείχνουν ότι οι αθλητές μας είναι δεμένοι όχι μόνο σαν συνάδελφοι αλλά και σαν επαγγελματίες.

A.X      Πες  μας λίγα λόγια για τα πρωταθλήματα σωμάτων ασφαλείας, ώστε να τα γνωρίσει καλύτερα το κοινό (κάθε πότε και πού γίνονται και ποιο μπορούν να συμμετέχουν).

Το Ανώτατο Συμβούλιο Αθλητισμού των Ενόπλων Δυνάμεων και Σωμάτων Ασφαλείας (ΑΣΑΕΔ), ιδρύθηκε το 1947, με σκοπό την ανάπτυξη του αθλητισμού στις Ένοπλες Δυνάμεις. Διοργανώνει κάθε χρόνο περί τα είκοσι τρία (23) πρωταθλήματα τόσο σε ομαδικά αλλά και στα ατομικά αθλήματα. Δύναται να συμμετέχουν όλα τα στελέχη των Υπηρεσιών τους, από όλη την Ελλάδα .

A.X      Σε ποια αθλήματα ξεχωρίζει η ομάδα;

Οι διακρίσεις που έχει στο ενεργητικό η Ένωση σε ομαδικά αθλήματα (Μπάσκετ-Βόλεϊ- Ποδόσφαιρο) σε ατομικά (στίβος-ποδηλασία-τζούντοο κ.λ.π) είναι η συμμετοχές της σε Εργασιακά Πρωταθλήματα εντός Ελλάδος αλλά και σε ανάλογα Ευρωπαϊκά και Παγκόσμια Πρωταθλήματα Πυροσβεστών και Αστυνομικών που πραγματοποιούνται σε διαφορές πόλεις ανά τον κόσμο .

A.X      Υπάρχουν ομοιότητες ανάμεσα σε ένα κρίσιμο αγώνα και μια επιχείρηση κατάσβεσης;

Η μαχητικότητα, η ομαδική δουλειά, η αντοχή, η φυσική κατάσταση, η ηθική ικανοποίηση από το αποτέλεσμα.

A.X      Ποιοι είναι οι κίνδυνοι της δουλειάς; Με τι συχνότητα εμφανίζονται σοβαρά περιστατικά που χρειάζονται άμεση επέμβαση, ειδικά τώρα το καλοκαίρι;

Οι κίνδυνοι της δουλειάς μας είναι πάντοτε απρόβλεπτοι. Και το πιο “απλό” συμβάν, αν δεν προσέξει κανείς, μπορεί να έχει την οποιαδήποτε πολυπλοκότητα. Ειδικά τώρα το καλοκαίρι έχουμε πολύ περισσότερα συμβάντα ένεκα της αντιπυρικής περιόδου. όλα τα συμβάντα είναι σοβαρά αν δεν αντιμετωπιστούν μέσα στα πρώτα λεπτά της έναρξής τους.

A.X      Πόσο σκληρή είναι η προετοιμασία κατά την εκπαίδευσή σας;

Η προετοιμασία κατά την εκπαίδευσή μας είναι αυτή που ταιριάζει σε έναν επαγγελματία. Απαιτείται εξοικείωση με το αντικείμενο, εκμάθηση βασικών τεχνικών, μεθόδων και υλικών.

A.X      Ποιο ήταν το σοβαρότερο περιστατικό που σου έχει συμβεί;

Πολλά είναι τα περιστατικά που συμβαίνουν στη ζωή ενός πυροσβέστη. Θεωρώ ως πιο σοβαρά τα περιστατικά στα οποία κινδυνεύει ανθρώπινη ζωή είτε είναι φωτιά είτε είναι τροχαίο είτε τι δήποτε άλλο. Είναι πολύ σοβαρό να πηγαίνεις να σώσεις κάποιον και μεγάλη η ηθική αμοιβή και ικανοποίηση όταν τα καταφέρνεις.

 

A.X      Πες  μας ένα περιστατικό που σε σημάδεψε.

Αυτό που θα μπορούσα να πω είναι ότι βιώματα της προσωπικής μου ζωής που σχετίζονται με την υγεία και την ευημερία με έκαναν να δω τη ζωή με άλλο μάτι, με έκαναν να θέλω να αδράξω τη μέρα και να θέσω σε διαφορετική προτεραιότητα την αξία των πραγμάτων. Διότι, πάνω από όλα μετράει η απλότητα και το να μην ξεχνάμε ότι είμαστε άνθρωποι.

A.X      Τι είναι για εσένα μια ηρωική πράξη (ένα χρυσό μετάλλιο, μια επιτυχημένη επιχείρηση ή και τα δύο);

Κάθε τι που κάνουμε στη ζωή μας και μας προχωρά μπροστά και μας εξελίσσει είναι μια ηρωική πράξη που αφορά εμάς τους ίδιους αλλά και τους γύρω μας που επηρεάζει και που μας περιβάλλουν. Τα παιδιά αυτά είναι πράγματι ήρωες. Είναι ήρωες δύο φορές, γιατί καταφέρουν όχι απλά να επιβιώνουν στις δύσκολες συνθήκες που διανύουμε όπου ο κόσμος ζει στην αβεβαιότητα και την ανησυχία αλλά καταφέρνουν να περνούν και καλά, να αγωνίζονται και να κερδίζουν. Είναι ήρωες γιατί με δικά τους έξοδα (πλην κάποιων χορηγιών) αποφασίζουν να κάνουν το δικό τους υπερατλαντικό ταξίδι και να κερδίσουν το βίωμα. Είναι ήρωες γιατί είναι πυροσβέστες: Αγωνίζονται καθημερινά και έρχονται αντιμέτωποι με ένα σωρό κινδύνους και τα καταφέρνουν: Ζουν και χαίρονται.

Νομίζω ότι αυτό είναι το μήνυμα της ηρωικής πράξης: Ζω, προχωρώ, εξελίσσομαι, χαίρομαι. Αυτό είναι από μόνο του μια ηρωική πράξη.

Και ως ήρωες θα συμμετάσχουμε στην επομένη  ηρωική αυτή διοργάνωση  στο , ευελπιστώντας για το καλλίτερο αποτέλεσμα!

Α.Χ  Να σ ευχαριστήσω για τον χρόνο που μου διέθεσες Κύριε Τριπολιτσιώτη και να ευχηθώ κάθε επιτυχία και καλή συνέχεια και στις δύο Ενασχολήσεις σας .

Στην Επαγγελματική αλλά και ως Πρόεδρος της Α.Ε.Π.Ε .

Εγώ σας ευχαριστώ κύριε Αρζόγλου για την δυνατότητα που μου δώσατε να μιλήσω για τις δύο αγάπες μου μετά την Οικογένεια μου

Αρζόγλου Χάρης .

 

 

 

Μοιραστείτε αυτό το άρθρο: