Συνταγματικό Δικαστήριο Ισπανίας: Άκυρο το δημοψήφισμα στην Καταλονία

173990882a76a34ebaf4af8937ef5003

Λίγα 24ωρα προτού εκπνεύσει και το δεύτερο τελεσίγραφο που έθεσε η ισπανική κυβέρνηση στην Καταλονία για να ξεκαθαρίσει τη στάση της σχετικά με την προκήρυξη της απόσχισης, το Συνταγματικό Δικαστήριο της Ισπανίας έκρινε ότι ο νόμος που εγκρίθηκε από την καταλανική κυβέρνηση προκειμένου να διεξαχθεί το δημοψήφισμα για την ανεξαρτησία της περιφέρειας είναι άκυρος.

Το ισπανικό Συνταγματικό Δικαστήριο πάτησε εκ νέου «φρένο» στη διαδικασία απόσχισης. Έναν μήνα νωρίτερα, περίπου, είχε αναστείλει καταλανικό νόμο που σκιαγραφούσε το νομικό πλαίσιο για τη δημιουργία ανεξάρτητου κράτους.

Σύμφωνα με την ισπανική δικαιοσύνη, το δημοψήφισμα κινείται ενάντια στην κυριαρχία και την ενότητα του έθνους. To Δικαστήριο χαρακτηρίζει επίσης παράνομη την κοινοβουλευτική διαδικασία που έκρινε τον νόμο για τη διεξαγωγή δημοψηφίσματος.

Τη στιγμή που αναμένεται η απάντηση του προέδρου της Καταλονίας, Κάρλες Πουτζδεμόντ, στο τελεσίγραφο που εκπνέει την Πέμπτη και μετά την ασαφή απάντηση που έδωσε τη Δευτέρα καλώντας εκ νέου τη Μαδρίτη σε διάλογο, εκπρόσωπος της καταλανικής κυβέρνησης δήλωσε ότι η περιφέρεια αντιμετωπίζει μια εκτελεστική εξουσία που χρησιμοποιεί τον δικαστικό κλάδο για να εμποδίσει την νομοθετική διαδικασία.

Έκκληση για συμμετοχή σε κινητοποιήσεις στη Βαρκελώνη απηύθυναν οργανώσεις ως ένδειξη διαμαρτυρίας για τις συλλήψεις δύο αυτονομιστών καταλανών ηγετών που κατηγορούνται από την ισπανική δικαιοσύνη για στάση.

«Αυτό δεν έχει λογική, δεν έχουμε λόγια για να περιγράψουμε» την κατάσταση και «καλούμε την καταλανική κοινωνία να διαδηλώσει αύριο, προφανώς ειρηνικά», είπε στους δημοσιογράφους ο Ζόρντι Μπος, γενικός γραμματέας της αυτονομιστικής οργάνωσης Omnium Cultural.

Ισπανός δικαστής διέταξε τη Δευτέρα να τεθούν υπό κράτηση ο Ζόρντι Κουσάρτ και ο Ζόρντι Σάντσες, οι επικεφαλής δύο εκ των σημαντικότερων αυτονομιστικών οργανώσεων της Καταλονίας, της Omnium Cultural και της Καταλανικής Εθνικής Συνέλευσης (ANC).

Ελισάβετ Σταμοπούλου

in.gr

Μοιραστείτε αυτό το άρθρο: