Τα πρώτα κρύα.. .καναπές ζεστό ρόφημα… τζάκι και …ΤΑΙΝΕΙΑ!

les-innocentes-d-anne-fontaine_5506653

 

Λίγο πριν μπούμε στην γιορτινή ατμόσφαιρα των Χριστουγέννων …και έχοντας το κρύο εδραιωθεί στη καθημερινότητα μας [αν και ο ελληνικός ήλιος δε μας ξεχνά ποτέ…] η πρόταση της στήλης μας είναι μια εξαιρετική ταινία συμπαραγωγής… ιδιαίτερο σενάριο με ανατροπές και ενδιαφέρον τέλος …δεν έχετε λοιπόν παρά να της διαθέσετε το πρώτο χειμωνιάτικο …χουχουλιάρικο  βραδύ  σας… καλή προβολή λοιπόν !!!   Les Innocentes (2016)

Οι συνεργασίες μας αρέσουν αρκετά στο  Cinekra, ιδιαίτερα όταν είναι επιτυχημένες. Η ταινία, “Les Innocentes”, είναι ένα χαρακτηριστικό παράδειγμα, γαλλο – πολωνικής συμπαραγωγής με μια πλούσια θεματολογία που πλαισιώνεται με ένα πολύ καλό σενάριο. Σε πολλούς ίσως μας θυμίσει λίγο και την ταινία “ Ida”  (2013), λόγο των προσώπων που είναι στο επίκεντρο, τις μοναχές, τα κατάλοιπα του πολέμου αλλά και τα μυστικά που κρύβονται πίσω από ιστορίες “αθώων” ανθρώπων.

Η ταινία διαδραματίζεται στην Πολωνία, στα τέλη του Β’ Παγκοσμίου Πολέμου, το Μάιο του 1945.  Ένα μοναστήρι Βενεδικτινών γυναικών μοναχών, προσπαθεί να διατηρήσει ως μυστικό τις εγκυμοσύνες πάνω από 7 μοναχών τους. Όταν όμως μερικές μοναχές λυγίζουν, καθώς η πίστη δεν τις βοηθά αλλά και οι ίδιες δεν γνωρίζουν πως να χειριστούν την κατάσταση από ιατρικής πλευράς, σπάνε τη σιωπή τους και ανατρέχουν σε μία νεαρή Γαλλίδα γιατρό.

Η γιατρός είναι στον ερυθρό σταυρό  και βρίσκεται σε αποστολή για τα θύματα και τους τραυματίες. Στην αρχή είναι δισταχτική ως προς να τους βοηθήσει όπως βέβαια και οι μοναχές αλλά τελικά το κάνει και γίνεται μάρτυρας του δράματος που βιώνουν. Οι “αθώες” μοναχές δοκιμάζονται καθημερινά, προσπαθούν να επιβιώσουν και να αφήσουν πίσω την τραυματική εμπειρία που είχαν. Αυτή δεν είναι άλλη από τον βιασμό τους από τους σοβιετικούς στρατιώτες, οι οποίοι το έπραξαν παραπάνω από μία φορά. Γι’ αυτές είναι ιδιαίτερα δύσκολο να ανακάμψουν λόγο των αυστηρών νόμων και όρκων που έχουν λάβει.

Τα μωρά γεννιούνται όμως δεν πρέπει να μείνουν εκεί, σύμφωνα με την Ηγουμένη.  Η ίδια επίσης θύμα αυτού του αποτροπιαστικού γεγονότος , παρουσιάζεται ως μια γυναίκα ισχυρή και σταθερή στις απόψεις της και την πίστη της προς τον Θεό. Αρκετά καχύποπτη ως προς την Γαλλίδα γιατρό στην αρχή όμως έπειτα δείχνει συγκαταβατική. Βέβαια η ίδια κάνει ένα λάθος ή ίσως και θυσία για τις αδελφές (όπως η ίδια ισχυρίζεται)… Αυτό θα το κρίνεται εσείς…

Τέλος η σωτήρας γιατρός μαζί με την αδελφή Μαρία καταφέρνουν να βρουν λύση για να κρατήσουν τα μωρά τους στο μοναστήρι χωρίς να ξεσπάσει οποιοδήποτε ανεπιθύμητο σκάνδαλο. Από ότι φαίνεται οι ίδιες αρχίζουν να σπάνε την εσωστρέφεια που τις διακατείχε και να ανοίγονται προς τον κόσμο περισσότερο με μοναδικό στόχο την ευτυχία και την γαλήνη κοντά στον Θεό. Το “Les Innocentes” δεν είναι αληθινή σύμφωνα με ισχυρισμούς της καθολικής εκκλησίας, βέβαια οι βιασμοί γυναικών από τον σοβιετικό στρατό προφανώς και είναι ένα γεγονός. (Τώρα να πιστέψω την καθολική εκκλησία χμμμ… Δεν ξέρω…) Πραγματικά η ταινία ήταν συγκλονιστική, καθώς απεικόνιζε όχι μόνο το δράμα αυτών των γυναικών και την δοκιμασία τους απέναντι στη πίστη άλλα έδειχνε  και την θέση της γυναίκας κατά τη διάρκεια του πολέμου.  Επίσης γίνονται αναφορές ως προς τους Εβραίους μέσα από τον γιατρό – ερωτικό σύντροφο της νεαρής γιατρού. Στο ολοκαύτωμα που βίωσαν οι γονείς του αλλά και στον φανατισμό και την έχθρα που είχε σπείρει ο Β΄ Παγκόσμιος Πόλεμος ανάμεσα σε έθνη… (και σε πολλές περιπτώσεις υπάρχουν υπολείμματα ακόμα και σήμερα)……

 

Βιλλιώτη  Φωτεινή

Μοιραστείτε αυτό το άρθρο: