Τι προβλέπει το σχέδιο για τις απελάσεις προσφύγων

Αθήνα

Το τριήμερο Δευτέρα 4 Απριλίου με Τετάρτη 6 Απριλίου θα γίνουν οι πρώτες απελάσεις προσφύγων από το λιμάνι της Μυτιλήνης στο λιμάνι του Δικελί της Τουρκίας, στο πλαίσιο της συμφωνίας ΕΕ-Τουρκίας που επικυρώθηκε την Παρασκευή και από την ελληνική Βουλή.

Σύμφωνα με τηλεγράφημα του Αθηναϊκού Πρακτορείου Ειδήσεων, ήδη μέσω ελληνικών ναυτιλιακών εταιρειών από τη Frontex έχουν ναυλωθεί δύο πλοία τουρκικών συμφερόντων τα οποία και θα μεταφέρουν 150 συνολικά μετανάστες τη φορά.

Σύμφωνα με το σχεδιασμό στο πλοίο θα επιβαίνει ένας μετανάστης συνοδευόμενος από έναν αστυνομικό της Frontex.

Το πλοίο «Ναζλί Ζαλέ» τύπου καταμαράν της εταιρείας «Ζαλέμ Τουρ» θα μεταφέρει 200 άτομα συνολικά τη φορά (100 μετανάστες και 100 αστυνομικούς) δηλαδή 200 μετανάστες τη μέρα μια και έχει ναυλωθεί για δυο δρομολόγια τη μέρα.

Το πλοίο «Λέσβος» της εταιρείας «Τουργιόλ» θα μεταφέρει 100 άτομα συνολικά τη φορά (50 μετανάστες και 50 αστυνομικούς) δηλαδή 50 μετανάστες τη μέρα μια και έχει ναυλωθεί για ένα δρομολόγιο τη μέρα.

Συνολικά δηλαδή το τριήμερο έχει σχεδιασθεί η μετακίνηση 750 μεταναστών σε εφαρμογή της Συμφωνίας Ευρωπαϊκής Ένωσης – Τουρκίας.

Σύμφωνα με το ναυλοσύμφωνο, στους μετανάστες και στους συνοδούς τους αστυνομικούς θα προσφέρονται σάντουιτς, χυμοί και νερό.

Η πρώτη επαναπροώθηση έχει σχεδιασθεί να γίνει στις 10 το πρωί της ερχόμενης Δευτέρας, ενώ η όλη διαδικασία θα γίνει μέσω του τελωνείου της Μυτιλήνης, στο οποίο οι μετανάστες θα μεταφέρονται με ναυλωμένα λεωφορεία.

Τις επόμενες ώρες αναμένεται η άφιξη αστυνομικών της Frontex στη Λέσβο, που θα επιληφθούν της όλης διαδικασίας. Γι’ αυτό το λόγο και από το βράδυ της Κυριακής έχει ενοικιασθεί το σύνολο των δωματίων σε ξενοδοχεία και των ενοικιαζομένων δωματίων στην πόλη της Μυτιλήνης και σε ακτίνα πολλών χιλιομέτρων από την πόλη.

Newsroom ΔΟΛ

Μοιραστείτε αυτό το άρθρο: